NaslovnaNovostiRusi napipavaju teren? Izveli pokušaj jedne od najvećih tenkovskih ofanziva u pravcu...

Rusi napipavaju teren? Izveli pokušaj jedne od najvećih tenkovskih ofanziva u pravcu Avdijevke – Odbijeni!

Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju aktivne napore na Avdijevskom sektoru fronta, piše Forbs, ističući da je u proteklu subotu ruska vojska izvela jedan od najvećih tenkovskih napada na ukrajinske položaje.

Prema navodima publikacije, 36 tenkova i 12 borbenih vozila pešadije Oružanih snaga Rusije napali su put od sela Tonenkoje, koje su nedavno zauzele ruske jedinice, prema Umanskom.

Izdanje naglašava da je ukrajinska vojska navodno uspela da prati kretanje ruskog konvoja pomoću bespilotnih letelica, nakon čega je pogođen artiljerijskim topovima i FPV dronovima.

Tokom ofanzivnih operacija, ruske trupe, piše zapadna štampa, naišle su na gusto miniranje ukrajinskih formacija. Istovremeno, publikacija se poziva na ruske vojne dopisnike koji pišu o aktivnom otporu ukrajinskih trupa u ovom pravcu.

Konkretno, Rusija je testirala proboj fronta Avdijevka mehanizovanim napadom veličine bataljona – prvim takvim napadom od kraja oktobra 2023. godine, kada su ruske snage počele svoju kampanju i zauzele grad Avdijevku.

Čini se da su ukrajinske snage odbile napad elemenata ruskog 6. tenkovskog puka (90. tenkovska divizija Centralnog vojnog okruga), koji je u manevru kod Tonenkea 30. marta angažovao 36 tenkova i 12 borbenih vozila pešadije BMP (BVP).

Ukrajinska vojska koja je pružila informacije o napadu tvrdi je da su ukrajinske snage uništile 12 ruskih tenkova i 8 IFV tokom napada.

Uspeh daje vetar u leđa ukrajinskoj vojsci posebno što je izveden u posebno kritičnom delu fronta, međutim resursi Ukrajinaca su sada još više na izmaku. Ukrajinske snage su vrlo verovatno morale da koriste značajnu količinu municije iz svojih već ograničenih rezervi.

Iako dakleo manjeg obima u ondosu na onaj iz oktobra, spremnost ruske vojne komande da izvrši bataljon tenkova ukazuje da je ovaj napad bio prioritetan napor. Ruska komanda bi mogla da fokusira svoju planiranu ofanzivnu operaciju u kasno proleće/leto 2024. na zapadni region Donjecka.

Zato ima smisla da ukrajinski zvaničnici (kao što je izjava Zelenskog prošle nedelje) nastave da mole zapad i upozoravaju na nisku sposobnost Ukrajine da se odbrani od letnjih ofanzivnih napora Rusije.

Ukrajinski zvaničnici su nedavno upozorili da ruske snage gomilaju ljudstvo duž ose Harkov-Lugansk u blizini Artjomovksa, kod Avdijevke i u zapadnom regionu Zaporožja.

Sa druge strane, uprkos postojećim poteškoćama, ruske trupe nastavljaju postepeno napredovanje, povremeno oslobađajući nova naselja. Zbog toga se ukrajinski režim u poslednje vreme i bavio izgradnjom utvrđenja.

Ali i Kijev ima problema sa ovim, na šta obraćaju pažnju i poslanici Vrhovne rade Ukrajine. Jedan od ovih problema je nedovoljno finansiranje građevinskih radova. Moguće je da se novac, prema staroj tradiciji „nezavisne Ukrajine“, jednostavno krade u značajnim količinama.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave