Naslovna Novosti Ukrajinski vojni ekspert: Snaga ruske avio-bombe FAB-3000 uporediva sa snagom taktičkog nuklearnog...

Ukrajinski vojni ekspert: Snaga ruske avio-bombe FAB-3000 uporediva sa snagom taktičkog nuklearnog oružja

2
masovna proizvodnja fab 3000
masovna proizvodnja fab 3000
google news

Najava ruskih predstavnika pre nekoliko dana u vezi sa početkom masovne proizvodnje avionske bombe FAB-3000 izazvala je zabrinutost kako ukrajinskih tako i zapadnih zvaničnika i stručnjaka.

Tako se, prema rečima penzionisanog pukovnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), vojnog eksperta Olega Starikova, nova ruska bomba po snazi može uporediti sa taktičkim nuklearnim oružjem.

Ukrajinski specijalista je naveo činjenicu da Rusija već duže vreme proizvodi avionske bombe FAB-250, FAB-500 i FAB-1500, kojima se sada dodaju i tipovi FAB-3000. Ovo poslednje može potpuno uništiti sve utvrđene oblasti.

Starikov je izrazio zabrinutost zbog mogućeg nadograđivanja ovim bombama sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju (UMPK), koji se već koristi za manje moćne avio-bombe.

Bomba ukupne težine tri tone ozbiljno će uticati na operativnu situaciju na liniji fronta i uticati na moralno i psihičko stanje vojnika Oružanih snaga Ukrajine“ , smatra bivši pukovnik SBU.

fab 3000
fab 3000

„Nova avio-bomba ima tonu i po eksploziva. Ako nekoga udari, raspada se na molekule. Svako u blizini, u radijusu od najmanje dva ili tri kilometra, izabraće da ima slomljene bubne opne. Da ne govorimo o strahu i panici koju će izazvati upotreba bombi ovog tipa. Ovo poslednje je najopasnije “, rekao je Starikov.

Prema njegovim rečima, uprkos razornoj moći ruske avio-bombe FAB-3000, upotreba takvog naoružanja je dozvoljena međunarodnim vojnim konvencijama.

“Klizne bombe su kec u rukavu Rusije koji se mora brzo neutralisati”, smatraju zapadni stručnjaci ali nemaju rešenja

Pričvršćivanjem krila i satelitskih kompleta za navođenje na FAB bombe od 500, 1.000 i 1.500 kilograma, Rusi su bili grublje u stanju da proizvedu municiju donekle analognu američkim JDAM i francuskim kliznim bombama Hammer.

Sa ovom lakom municijom, koju su često koristili sa udaljenosti od 40 do 70 km, ruski lovci-bombarderi Suhoj Su-34 mogli su da pojačaju svoja dejstva bez izlaganja ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani.

fab 3000 na proizvodnoj traci
fab 3000 na proizvodnoj traci

Rusi su samo ove godine lansirali oko 3.500 bombi FAB-500, 1000 i 1500, prema ukrajinskoj strani, 16 puta više klizećih bombi nego što je lansirano tokom cele 2023. godine.

Opremljen krilima i satelitskim navođenjem, FAB-3000 bi bila izuzetno moćna bomba koja bi mogla da izazove ogromna razaranja, možda čak i više nego što je Rusima potrebno protiv Ukrajine, skreću pažnju stručnjaci na zapadu.

Očigledno, velika veličina bombe izaziva niz ograničenja u njenoj upotrebi. Najverovatnije, FAB-3000 ne može da se lansira sa Su-34, a rusko vazduhoplovstvo će možda morati da ih instalira na bombardere Tupoljev Tu-22M, smatraju zapadni stručnjaci.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je početak masovne proizvodnje visokoeksplozivnih avio-bombi FAB-3000 od tri tone pre 10-ak dana, čime je obeležena nova etapa u razvoju vojno-industrijskog kompleksa zemlje.

Ova informacija postala je poznata tokom inspekcije državnog odbrambenog naloga u preduzećima u oblasti Nižnji Novgorod, koju je sproveo ministar odbrane Sergej Šojgu.

Prilikom posete jednom od preduzeća u sektoru odbrane, ministar je upoznat sa značajnim povećanjem proizvodnje avionskih bombi: proizvodnja FAB-500 je povećana nekoliko puta, FAB-1500 – udvostručena, a još od februara 2008 kada je stala, ove godine je pokrenuta masovna proizvodnja FAB-3000.

Takođe se navodi da se širi asortiman proizvedene artiljerijske municije. Stručnjaci ne isključuju da se povećana proizvodnja može direktno povezati sa spremnošću za ugradnju UMPK modula na avio-bombe, što će povećati njihov domet bacanja. Napominje se da je od prošle godine obim proizvodnje savremenog artiljerijskog i avijacionog naoružanja povećan čak pet puta.

Podsetimo, pre samo mesec dana izveštaji su pokazali da je ruski odbrambeni sektor takođe započeo masovnu proizvodnju FAB-1500.

Postoje i Fab-9000 bombe

Treba napomenuti i podsetiti ukrajinskog stručnjaka da tek može biti zabrinut zbog moguće upotrebe i masovne proizvodnje takozvane „Car-bombe“ ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, FAB-9000 od 9000 tona.

Podsetimo, Tu-95 je projektovan tako da može da nosi bombu od 9 tona slobodnog pada, uključujući i nuklearnu.

fab 9000
Bomba FAB-9000 M-54, razvijena kasnih 1950-ih, jedna je od najmoćnijih nenuklearnih bombi ikada u arsenalu Sovjetskog Saveza, a kasnije i Rusije, na kojoj sedi veseli entuzijasta

Ukoliko ruske snage uspeju potpuno da neutrališu PVO ukrajine, čak i bez dodavanja UMPK modula, avioni poput Tu-95 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga dobiće priliku da ispuste FAB-3000 preko linije fronta, onda, iz očiglednih razloga, nikakva „linija Sirskog“ neće spasiti Kijev od novog gubitka kontrole nad teritorijama.

2 KOMENTARA

  1. Na žalost ne kad tamo neki ukrainac ugasi svetlo, nego kad neki tamo čovek ugasi svetlo, kad se popič..u ovi do kraja neće ostati ni ko da zakopava ……

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version