Naslovna Novosti Rusi počeli masovnu proizvodnju bombi FAB-1500-M54 od 1,5 tone: Ukrajince čeka pakao...

Rusi počeli masovnu proizvodnju bombi FAB-1500-M54 od 1,5 tone: Ukrajince čeka pakao ukoliko ne pronađu rešenje

4
fab 1500 m54
fab 1500 m54
google news

Poslednji vojni izveštaji pokazuju da je ruski odbrambeni sektor započeo masovnu proizvodnju izuzetno razornog oružja, FAB-1500-M54. Teška 1,5 tona, ova bomba ima kapacitet da stvori eksploziju koja je jednaka visini stambene zgrade od 20 spratova.

Ovu alarmantnu vest u vezi sa masovnom proizvodnjom takvih destruktivnih bombi objavile su svi zapadni izvori specijalizovani za temu.

Escalating Tensions: Russia Unveils Massive New 1.5-Ton Glide Bomb

Mnogi posmatrači i vojni analitičari nakon sukoba u Ukrajini su primetili povećanje upotrebe ovih bombi od strane Rusije. Ističemo nedavni slučaj kada su ruske vazduhoplovne snage [VKS] koristile takav komplet da gađaju visoku strukturu u gradu Krasnogorovka, blizu Donjecka.

Šef ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk je još u novembru 2023. izrazio duboku zabrinutost zbog nagoveštaja pripreme Rusije za masovnu upotrebu bombi FAB-1500.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je mesto proizvodnje ovih bombi u februaru iste godine. U tadašnjim izveštajima ruskih medija sugerisali su da je proizvodnja ove bombe već počela sa izbijanjem sukoba.

Bomba, koju Rusi hvale zbog svoje preciznosti, može da stvori krater od eksplozije prečnika oko petnaest metara. Projektovana površina uticaja od upotrebe ovog uređaja je približno 2 km². Težina bombe FAB-1500M-54 je 1.500 kilograma.

Nakon dugog perioda testiranja i prilagođavanja, ruske Vazdušno-kosmičke snage su upotrebile kasetne bombe velike snage sa dodatim kompletima UMPK FAB-1500 M54 na zadatu metu.

Prema izveštajima, bomba je pogodila cilj sa impresivnom preciznošću. Ovu vest je podelio bivši vojni pilot i urednik bloga ruske vojne avijacije poznatog kao Fighterbomber na svom Telegram kanalu.

fab 1500 spomenik
FAB-1500 ima i svoj spomenik

U suštini, ove bombe funkcionišu kao vazdušna vođena municija, omogućavajući im da prate unapred određenu putanju do fiksne mete koja je na značajnoj udaljenosti od linije fronta. Smatraju se ekvivalentom američkih JDAM bombi.

Ovo u suštini znači da se bombe mogu baciti iz aviona bez potrebe da prodru u neprijateljski vazdušni prostor, čime se izbegava rizik protivvazdušne odbrane. Eksplozivno punjenje bombe je ispod 700 kilograma. FAB-1500 se može pohvaliti kompatibilnošću sa lovcima i frontovskim bombarderima Su-35 i Su-34.

Već smo u više navrata pisali da se prvobitno raspoređivanje ove bombe dogodilo još prošle godine. Prvi snimak upotrebe kliznih bombi velikog kalibra stigao je iz pravca Zaporožja.

Ovde su marta prošle godine FAB-1500 sa UMPK korišćeni za uništavanje područja u kojima je bila koncentrisana neprijateljska tehnika i ljudstvo, kao i bunkeri za skladištenje municije. Sada se ova razorna municija već uveliko koristi u svim pravcima.

U januaru se na internetu pojavila prva fotografija modifikovane vazdušne bombe FAB-1500M54 sa UMPK (univerzalni modul za planiranje i korekciju), spremne za upotrebu.

fab 1500 umpk 2
fab 1500 sa umpk

Kao što se može videti u kadru, municija je dobila aerodinamičan poklopac za poboljšanje aerodinamičkih karakteristika i povećanje dometa i brzine leta. Pored toga, modul kontrole i korekcije je pretrpeo interne izmene, a na objavljenoj fotografiji sam modul je sakriven.

Isporučena je preko ruskog Su-34, višenamenskog borbenog aviona poznatog po svojoj sposobnosti da lansira raznovrsnu municiju visoke preciznosti. To uključuje oružje dugog dometa ali i od nedavno hipersonične rakete Kindžal.

VKS Ruske Federacije raspolažu velikim brojem bombi slobodnog pada i njihovo opremanje univerzalnim modulima za planiranje i korekciju postala je jedan od aduta ruske vojske u Ukrajini.

FAB-250/500/1000/1500 i druge teške bombe sa UMPK modulima već se masovno koriste protiv ukrajinske vojske, dok ukrajinska protivvazdušna odbrana ne može da presretne te ciljeve.

Vazduhoplovstvo Ukrajine potvrđuje povećanje broja ruskih udara navođenim bombama iz vazduha. Njihova upotreba je ozbiljan izazov za Ukrajinu. Bombe se bacaju sa tačaka vešanja aviona. U trenutku im se otvaraju krila koja im omogućavaju da krstare (jedre) nekoliko desetina kilometara.

Ukrajinska vojska se žali da je praktično nemoguće boriti se protiv kliznih bombi. Za sve vreme od početka njihove upotrebe, nijedna nije oborena, pošto se bombe kreću veoma brzo i stalno menjaju putanju leta.

Čak ni savremeni PVO sistemi koje isporučuju zapadne zemlje ne mogu da se nose sa njima, dok broj udara koje nanose takve planske bombe raste.

su 34
su 34

Prema izveštajima, ruski konstruktori nisu mogli jednostavno da povećaju modul za planiranje i korekciju koji se koristi na FAB-500/250 da bi ga jednostavno prilagodili tipu 1500. Zbog toga su ruski stručnjaci bili primorani da modifikuju sistem i promene dizajn i mehanizme modula. To je potrajalo i konačno je modul dobro funkcionisao.

Kao rezultat toga, domet pada FAB-1500 M54 sa UMPK je nekoliko puta povećan u odnosu na slične uređaje u manjim bombama. Sada je to navodno avionska bomba najvećeg dometa sa modulom u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. 

Ukrajina je u težoj situaciji. Iako postoje izveštaji da je JDAM bomba već više puta lansirana na ruske položaje, kijevske snage nisu u dobroj poziciji da lansiraju ovu bombu, sobzirom na nedostatke u avijaciji, ali i ruske sposobnosti elektronskog ratovanja.

4 KOMENTARA

  1. i letimicnim pogledom lako je uocljiva propagandnost u predstavljanju makete ,naizgled ubojnog sredstva koje su sovjeti koristili ranih 60 ih.p.s.uskoro ce vjerovatno predtavit napredna neleteca oruzja lansiranja,istih.Ocekuju se ogromni Katapulti koji ce bit vrlo mobilni ,poput oklopnih vozova vojske republike Srpske,94,95 god..p
    s.Uvazeni posjetioci i komentatori medija kog rabimo sa zadovoljstvom,znate li koliki je prosjecan zivotni vijek,dob Ruskog muskarca? 59 godina po statisticaru iz 2018 g.

    1
    117
    • Piše se ruskog muškarca malim slovom r jer je to pridev.Ako ste vec vi Hrvati ukrali komplet srpski jezik onda ga upotrebljavajte kako treba a ne kako vam prdne na pamet.

      13

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version