Naslovna Novosti Udar sovjetske bombe FAB-1500M54: „Tepih bombardovanje” iz Su-34 u pravcu Herson-Liman-Kupjansk

Udar sovjetske bombe FAB-1500M54: „Tepih bombardovanje” iz Su-34 u pravcu Herson-Liman-Kupjansk

0
bacanje sovjetske bombe fab 1500m54 „tepih bombardovanje iz su 34 u herson liman kupjansk
bacanje sovjetske bombe fab 1500m54 „tepih bombardovanje iz su 34 u herson liman kupjansk
google news

Rusko vazduhoplovstvo je izvršilo obimno bombardovanje Hersona, Limana i Kupijanska. Video prikazuje po prvi put bacanje sovjetske bombe FAB-1500M54 na ukrajinske položaje u Hersonu.

Nakon toga sledi drugo teško bombardovanje ukrajinskih položaja uz ispaljivanje četiri bombe FAB-500. Težina jedne municije je 500 kg. Na snimku se vidi kako bombe glatko sleću sa malih visina uz pomoć padobranskog kočionog sistema. Nakon toga, čuju se eksplozije.

Pretpostavlja se da Rusi imaju enormne zalihe sovjetskih bombi od 200 do 1.500 kg. Nedavno su na ove bombe počeli da stavljaju univerzalne module za planiranje i korekciju (UMPK).

Važno je napomenuti da je napadnuto područje jedno od retkih mesta gde Oružane snage Ukrajine gomilaju ljudstvo i opremu na desnoj obali. Prema nekim izvorima video nije svež, već je snimljen ranije.

Potreba da Ukrajinci koriste južni deo Tjaginke, uprkos čestim napadima Oružanih snaga Rusije, ukazuje da nema alternative na ovoj teritoriji. Teren na desnoj obali Dnjepra uopšte nije povoljan za koncentrisanje resursa i pripremu za prelazak vodene barijere.

Uz to, taktika korišćenja bombi FAB-1500M54 se donekle razlikuje od upotrebe velikih FAB-250/500. Međutim, jedinice za navođenje omogućavaju ruskoj vojsci da postigne pogotke na ukrajinske ciljeve sa velikom snagom udara. Tako je radijus uništenja objekata Oružanih snaga Ukrajine tokom upotrebe FAB-1500M54 bio 300-500 metara.

S obzirom na efikasnost ovakvih napada na desnu obalu Dnjepra, ne može se isključiti udar bombama sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju na levoj obali, u rejonu Krinoka, gde ukrajinske snage pokušavaju da se učvrste nakon iskrcavanja.

Sa druge strane, kao što smo napomenuli, bombe FAB čak ni ne zahtevaju dodatnu proizvodnju sobzirom da su ruska skladišta već decenijama puna ovih sovjetskih bombi. To sugeriše da će se broj ovakvih avio-bombi u arsenalu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije povećati.

Upotreba nekoliko vazdušnih bombi bez ili u kombinaciji sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju u isto vreme značajno povećava efikasnost vazdušnih udara.

Kada je reč o ovim bombama opremljenim sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju, u julu mesecu je objavljen prvi video snimak lansiranja ruskih vođenih bombi FAB-500 M62. Na snimcima vidimo Su-34 koji lansira dve bombe FAB-500 M62.

Još martu mesecu smo pisali da su Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije počele da koriste, u okviru svoje specijalne vojne operacije, visokoprecizne vođene bombe, koje su kreirane na bazi FAB-500 bombi M62.

Prve slike modifikovane ruske bombe FAB-500M-62 pre utovara na Su-34 su izašle još u januaru mesecu. Ruske bombe FAB-500 M62 postale su „odgovor“ na JDAM bombe koje dobile ukrajinske vazduhoplovne snage.

Uz njihovu pomoć, bombarderi Su-24 i Su-34 uspeli su da unište ciljeve sa udaljenosti preko 50 kilometara, ne ulazeći u područje koje pokrivaju PVO Ukrajine. Da bi lansirali ovu navođenu municiju, ruski avioni se penju na veoma veliku visinu od preko 10 km.

Klizne bombe izuzetno teške za presretanje

Vazduhoplovstvo Ukrajine potvrđuje povećanje broja ruskih udara navođenim bombama iz vazduha. Njihova upotreba je postala ozbiljan izazov za Ukrajinu.

Ukrajinska vojska se žali da je praktično nemoguće boriti se protiv ruskih kliznih bombi. Za sve vreme od početka njihove upotrebe, nijedna nije oborena, pošto se bombe kreću veoma brzo i stalno menjaju putanju leta.

rusija zvanicno prikazala klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila
rusija zvanicno prikazala klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila

Čak ni savremeni PVO sistemi koje isporučuju zapadne zemlje ne mogu da se nose sa njima, dok broj udara koje nanose takve planske bombe raste.

Ukrajina je u težoj situaciji. Iako postoje izveštaji da je JDAM bomba već više puta lansirana na ruske položaje, kijevske snage nisu u dobroj poziciji da lansiraju ovu bombu, sobzirom na nedostatke u avijaciji.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version