NaslovnaNovostiFrancuzi puni samopouzdanja da će njihove Mambe obarati ruske hipersonične rakete iznad...

Francuzi puni samopouzdanja da će njihove Mambe obarati ruske hipersonične rakete iznad Ukrajine

Velike isporuke dvostepenih italijansko-francuskih raketnih odbrambenih presretača Aster-30 za SAMP/T, koje zapadne države nameravaju da isporuče Ukrajini ukazuju na to da se protivnici Rusije ozbiljno spremaju da odbijaju sve veće napade hipersoničnih raketa 47M2 Kinžal i 3M22 Cirkon. Projektili koje su Italija i Francuska ranije dostavili Kijevu već su istrošeni i Ukrajini je neophodna hitna dopuna raketa za PVO.

Treba napomenuti da u verziji Aster Block 2 BMD, sa povećanom brzinom sa 4,5 Maha na 7 Maha, rakete Aster-30 imaju mogućnost presretanja balističkih projektila izvan atmosfere sa dometom od 3000 km.

Drugi stepen Aster-30, zajedno sa PAV vođenim raketama (SAM/ZUR)  MIM-104F (SAD) i 9M96DM (Rusija), sa gasnodinamičkim blokovima mlaznica motora sa bočnim upravljanjem integrisanim u krilima, koji omogućavaju manevrisanje sa preopterećenjima (G-force) do 62 jedinice, kao i aktivnih radarskih tragača za samonavođenje GSN X-dijapazona tipa AD4A.

Zahvaljujući tome, Aster-30 je veoma efikasan u suprotstavljanju napadnim vazdušnim sistemima SVN sa elektronsko-optičkim pojačivačem slike EOP do 0,01 m2, kao i hipersoničnim raketama svih vrsta. Zbog toga je na onim pravcima gde dežuraju italijansko-francuski SAMP/T, za izvođenje udara bolje koristiti rakete 3M55 Oniks.

Ova municija ima profil leta na malim visinama, što značajno povećava verovatnoću prevazilaženja protivraketne barijere sistema PVO SAMP/T zbog višestrukog smanjenja „vremenskog prozora“ za reakciju.

Ovo se dešava zbog smanjenja dometa radio horizonta multifunkcionalnog radara Arabel za rakete Oniks sa 80-100 km na 23-27 km. PAV vođeni raketni presretači još nisu upotrebljeni za  presretanje projektila Oniks. No, intenzivno protivvazdušno manevrisanje 3M55 smanjuje verovatnoću presretanja.

Načelnik francuskog Ministarstva odbrane Sébastien Lecornu  je u intervjuu za La Tribune govorio o sadržaju novog paketa vojne pomoći namenjenog Ukrajini.

sampt
sampt

Na spisku se našao i Aster 30 u nepoznatoj količini, koji će, prema njegovim rečima, Kijev dobiti u periodu od 2024. do početka 2025. godine.

S obzirom na nedavno pojačanu antirusku aktivnost Pariza, moguće je da će Francuzi činiti deo osoblja koje će na ukrajinskoj teritoriji opsluživati SAMP/T.

Podsetimo, nekoliko SAMP/T sistema su već prijavljeni kao uništeni na ukrajinskom pozorištu. U januaru mesecu 2024. godine, u dnevnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane pominje se prvo uništenje PVO sistema SAMP-T. Rusi nisu tada pominjali kako je uništen.

Nakon toga, a mesec dana kasnije, Rusi su takođe tvrdili da je uništen protivvazdušni raketni sistem SAMP/T francuske proizvodnje.

SAMP/T, Mamba ukratko

SAMP/T, poznat u francuskoj vojsci i kao Mamba, je proizvod zajedničkog rada između MBDA i Thales-a. PVO je dizajniran da odgovori na vazdušne pretnje sa dometom od 600 km.

Ovaj sistem se koristi za zaštitu od vazdušnih pretnji, uključujući avione, helikoptere i balističke projektile, pružajući efikasnu odbranu protiv neprijateljskog vazduhoplovstva.

SAMP/T Mamba se sastoji od lansera sa raketama, sistema za upravljanje vatrom i komandnog vozila. Lanser je platforma sa vertikalnim lansirnim kontejnerima u kojima se smeštaju rakete. Sistem za upravljanje vatrom omogućava praćenje i identifikaciju ciljeva, dok komandno vozilo upravlja celokupnim sistemom.

SAMP/T karakteriše izuzetno brz odziv. Svaka baterija je opremljena sa šest vertikalnih lansera, svaki sa osam spremnih za ispaljivanje raketa Aster 30. Upravo je ova vrsta rakete ključna komponenta francuskog sistema. 

SAMP/T Mamba koristi dvostepene rakete zemlja-vazduh, koje imaju sposobnost presretačkih dejstava na velikim daljinama. Rakete su opremljene naprednim vođenim sistemima i mogućnostima manevrisanja tokom leta radi obezbeđivanja preciznosti i presretanja ciljeva.

aster 30 sampt
aster 30 sampt

SAMP/T je u potpunosti usaglašen sa NATO standardima i može da radi u ekstremnim borbenim uslovima. Njegov transport se obavlja vazdušnim putem (Airbus A400M i Lockheed-Martin C-130J Super Hercules).

Tokom zajedničke vežbe između francuske i italijanske vojske, 2013 godine, Aster 30 je presreo cilj predstavljen kao balistička raketa nakon leta od 300 km.

SAMP/T može da ispali osam projektila Aster 30 za 10 sekundi. Visoko automatizovani i odbrambeni kapaciteti od 360 stepeni, francuski protivvazdušni sistem bi dao željenu borbenu sposobnost ukrajinskoj vojsci.

38 KOMENTARA

  1. Gospodo,
    Terminološki i vulgarološki ste jaki.
    Zna li, bre, neko nešto o ovim raketama!?!
    Fanfuzi se nisu pojavljivali ni sa najavama testiranja hipersoničnih raketa, a sada, odjednom, u operativnoj upotrebi!!!
    Biće da je u pitanju potreba za testiranjem, pošto od naplate neće biti ništa.
    To je pismenima bilo jasno i pre 24.02.2024.

    55
    3
  2. У овом тексту је много непрецизности у подацима о ракетним систему и ракети али и података који нису вероватно попут тврдње да ракета подноси 62Г силу!

    21
    4
  3. Samo hipersonične rakete mogu da obore hipersonične rakete, a ne ovo đubre, koje i ovako žele da uvale. Malo matematike nije na odmet. A sad se bacite na serendanje o ljudskim pravima.

    96
    6
  4. Te rakete su verovatno odlicne za dejstvovanje po Siriji, Iraku u svim Africkim zemljama osim Juzno Africke Republike i slicno. Te rakete ce pogadjati u Ukrajini procentualno kao i sve ostale NATO, oko 10% ili manje.
    U svakom slucaju bice testirane u realnim okolnostima.

    55
    2
  5. Ovaj prder (homoseksalac ) Makroa nije svestan ništa su sve RUSI spremni i da ih mogu 24 h zbrisati sa karte sveta !

    46
    4
    • Uopste ne sumnjam da su spremni na sve, bednici su tako uvek i ratovali, nikad ih nije bilo briga za svoj narod i vojsku. U WWII su svojom glupom taktikom, i glupim oruzjem izvubili vise vojnika nego svi ostali zajedno.

      1
      22
  6. Izgleda da francuzi sami traže SARMAT sa neutronskon glavom🤣🤣🤣…pa više neće biti ni francuske😎
    Slava Rusiji🇷🇺💪😎🐊🐊🐊

    101
    7
      • Ima, a ima nesto i Rusija. Sto moraju Rusi uopste da gadjaju Francusku nuklearkama a i njihovu teritoriju. Ima jos razornoh oruzja, a moze da se i pokarabase francuski poslovi po Africi i Aziji kao i svud, pa ce sami da se unutar sebe tuku.

        13
        6
    • Sarmat za sad postoji samo u tvojoj glavi i na youtubu. A biti toliki debil, pa prizeljkivati nuklerani rat je poseban vid kretenizma.

      2
      9
  7. Ma Makron stalno jede govna, pa tako i zaMambu ,neka ih pošalju u Ukrainu daih Rusi obrišu u cugu.Strašno koliko su ustvari Francuzi bili zločinačka nacija a mi se vidimo što su nas napadali 99 god. Pa oni su ustvari glavni zločinci sa zapada a makron mali pederko misli sadaće da poraste. Rusi su slavili210 god ošnjicu od ulaska u Parizu .Rusi neka slave a makron nek jede govna.i šalje mambu da obara hipersonične hahahaha.

    204
    81
  8. Izneli ste netačne podatke jer copy paste i prevod tuđih članaka nije uvek dobra opcija, malo obratite pažnju ovo je sistem srednjeg dometa do 100 km i navodno uništava ciljeve na visinama 20 do 50 km nema brzinu od 7 Maha nego maksimalno 4,5 i to je to kad izbacite članak uradite evaluaciju istoga

    51
    8
  9. Jel onaj Posejdon još uvek drema u Lamanšu.Francuzi su pre neki dan preskočili praznik kada je ruska vojska ušla u Pariz.

    86
    6
  10. “kinžal” brzina 12 maha,,”mamba” brzina 6 maha,,pa maloj deci je jasno da te protiv vazdušne rakete nemogu da obore nijednu Rusku hipersoničnu!!! Čista reklama,i tesriranje u Ukrajni,radi prodaje,,a posade će biti Francuzi,,milina za Ruse jedva čekaju i njih da spale kao i Američke posade na “PATRIOT” SISTEMIMA!

    106
    14
  11. Salju ga samo da u stvarnom ratu vide kakvu moc ima, sami znaju nikakve sanse samo reklama da ih neko kupi. Sam patriot tesko da je nesto pokazao samo sto su unistene vise baterija a za ljude koje opsluzuju kriju koliko ih je stradalo naravno amerikanaca. Toliko o uspehu REKLAME babojebca.

    114
    11
  12. Могу само да замислим колико милиона евра кошта свака ракета испаљена из овог система.
    Украјина ће бити задужена вековима.

    75
    14
  13. Могу само да замислим колико милиона евра кошта свака ракета испаљена из овог система.
    Украјина ће бити задужена вековима.

    40
    10

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave