NaslovnaNovostiRusi: uništili smo 2 stanice za elektronsko ratovanje Bukovel-AD i francuski PVO...

Rusi: uništili smo 2 stanice za elektronsko ratovanje Bukovel-AD i francuski PVO sistem SAMP/T

Ruske trupe i dalje imaju inicijativu u gotovo svim pravcima, ukrajinske trupe su prešle u defanzivu. Glavne akcije se postepeno kreću od kod Avdijevke ka Rabotinu, ali je moguće da će glavni udarac ruskih trupa biti zadat na sasvim drugom mestu.

U pravcu Kupjanska, borbe se nastavljaju u oblasti Sinkovke i Terne; ruski izvori tvrde da su ukrajinske trupe šest puta pokušale da napadnu ruske položaje, ali bezuspešno.

Na Krasno-Limanskom pravcu se vode nadolazeće bitke u oblasti Jampolovke i Červone Dibrove, nema informacija o napretku ni sa jedne strane.

U Donjecku su jedinice Oružanih snaga Rusije poboljšale položaj duž linije fronta i porazile Ukrajince u rejonima Novomihajlovke, Grigorovke, Kurdjumovke i Kleščejevke.

Kod Avdijevske, Rusi su krenuli napred, istovremeno završavajući čišćenje koksare. Izvedeni su udari protiv ukrajinskih trupa u oblastima Solovjeva i Tonjenka.

Kod Lastočkina i Pervomajskog, ruski izvori vesti prijavljuju devet pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da napadnu.

U Južno-Donjecku su izvedeni udari protiv ukrajinskih boraca u oblastima Staromajorskoje i Červonoje. U Zaporožju su prijavljene borbe u oblasti Rabotino, nove informacije biće dostupne kasnije uveče. Nema promena situacije na Hersonskom bojištu.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine u protekla 24 časa na svim pravcima su: kadrovski – 1065 poginulih i ranjenih, što se oklopna vozila tiče stradao je jedan tenk Leopard 2, dva neimenovana oklopna vozila, dva borbena vozila pešadije kao i 2 oklopna transportera.

Kada govorimo o artiljeriji, prema tvrdnjama Rusa uništene su dve haubice M777, dve D-30, dve D-20, kao i jedan samohodni top Akacija.

Dve stanice za elektronsko ratovanje Bukovel-AD, ruski izvori vesti takođe prijavljuju za uništene. Podsećemo, ovo nije prvi put da su sistemi elektronskog ratovanja Bukovel-AD uništeni.

Tokom kontrabaterijske borbe pogođeni su samohodni top „Krab“, samohodni top „Akacija“, samohodni top „Gvozdika“ i haubica D-20.

Rusi takođe tvrde da je uništen protivvazdušni raketni sistem SAMP/T francuske proizvodnje, a 96 ukrajinskih dronova oboreno je od strane ruskih sistema PVO.

Bukovel-AD ukratko

Proizvođač Bukovel-AD je ukrajinska odbrambena firma Proximus koja tvrdi da sistem može da otkrije bespilotne letelice na dometu do 70 kilometara, da ometa vezu za prenos podataka između drona i njegovih operatera na 20 kilometara i da blokira signale GPS-a, GLONASS-a, Galilea i BeiDou sistema pozicioniranja.

Bukovel-AD se predstavlja kao efikasan sistem elektronskog ratovanja za borbu protiv širokog spektra različitih bespilotnih letelica. Proizvođač tvrdi da ima pravo borbeno iskustvo sa nekoliko stotina uspešnih rezultata.

Bukovel-AD je sistem koji ima za cilj rano otkrivanje približavanja neprijateljskih bespilotnih letelica i potpuno blokiranje podataka i kontrolnih kanala navigacije. Ključni element ovog rešenja je zemaljska stanica koja se sastoji od modula za detekciju i kontrolu.

bukovel ad
bukovel ad

Sistem navodno takođe generiše niz lažnih upravljačkih signala koji značajno povećavaju ukupne performanse. Domet efektivnog ometanja Bukovel-AD dostiže i do 20 kilometara što ga čini idealnim za zaštitu objekata vojne ili civilne infrastrukture u borbenom okruženju.

Domet detekcije – do 70 km. Tip bespilotnih letelica koje sistem detektuje: Nano, Micro, CR, SR, MR, lutajuća municija.

Neki od video snimaka koje objavljujemo ovog meseca pokazuju snimke od nekoliko nedelja, ili čak meseci ranije. Rusko Ministarstvo odbrane retko objavljuje bilo kakve informacije o upotrebi municije Lancet u zoni sukoba u Ukrajini.

SAMP/T, Mamba

SAMP/T, poznat u francuskoj vojsci i kao Mamba, je proizvod zajedničkog rada između MBDA i Thalesa. PVO je dizajniran da odgovori na vazdušne pretnje sa dometom od 600 km.

Ovaj sistem se koristi za zaštitu od vazdušnih pretnji, uključujući avione, helikoptere i balističke projektile, pružajući efikasnu odbranu protiv neprijateljskog vazduhoplovstva.

SAMP/T Mamba se sastoji od lansera sa raketama, sistema za upravljanje vatrom i komandnog vozila. Lanser je platforma sa vertikalnim lansirnim kontejnerima u kojima se smeštaju rakete. Sistem za upravljanje vatrom omogućava praćenje i identifikaciju ciljeva, dok komandno vozilo upravlja celokupnim sistemom.

SAMP/T karakteriše izuzetno brz odziv. Svaka baterija je opremljena sa šest vertikalnih lansera, svaki sa osam spremnih za ispaljivanje raketa Aster 30. Upravo je ova vrsta rakete ključna komponenta francuskog sistema. 

SAMP/T Mamba koristi dvostepene rakete zemlja-vazduh, koje imaju sposobnost presretačkih dejstava na velikim daljinama. Rakete su opremljene naprednim vođenim sistemima i mogućnostima manevrisanja tokom leta radi obezbeđivanja preciznosti i presretanja ciljeva.

samp:t mamba
samp:t mamba

SAMP/T je u potpunosti usaglašen sa NATO standardima i može da radi u ekstremnim borbenim uslovima. Njegov transport se obavlja vazdušnim putem (Airbus A400M i Lockheed-Martin C-130J Super Hercules).

Tokom zajedničke vežbe između francuske i italijanske vojske, 2013 godine, Aster 30 je presreo cilj predstavljen kao balistička raketa nakon leta od 300 km.

SAMP/T može da ispali osam projektila Aster 30 za 10 sekundi. Visoko automatizovani i odbrambeni kapaciteti od 360 stepeni, francuski protivvazdušni sistem bi dao željenu borbenu sposobnost ukrajinskoj vojsci.

7 KOMENTARA

    • Francuski artiljerci su bili u Albaniji i dejstvovali na Košarama… Videli smo kako su prošli… ili bolje reći, nisu prošli.

      • Inženjerija Vojske Srbije je dovela dva (2) tenka na borbenu liniju Košare i svaki napad Albanskih terorista sa svojim saveznicima iz terorističke NATO organizacije je bio odbijen.
        Vojska Republike Srbije ima oko 300 tenkova.
        Mi smo tenkovska sila na Balkanu.

      • Veseline ja tamo čuo za francuze nisam …flitali smo albansku vojsku a billo je i turaka. Kažu mi ratni drugovi da su videli englezi i amere ali francuze nikako

        • Pogledaj Kosta dokumentarac Heroji sa Košara, a onda guglaj ključne reči.
          Bilo je tamo i ustaša, poturica, ukrajinaca, …
          Inače, Ukrajinci su se dokazano borili na strani ustaša protiv Srba u Krajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave