NaslovnaNovostiNASA baterije nekada namenjene za Mars, pronađene u ukrajinskim FPV dronovima

NASA baterije nekada namenjene za Mars, pronađene u ukrajinskim FPV dronovima

Dmitrij Kuzjakin, generalni direktor Centra za integrisana bespilotna rešenja (CKBR), 31. marta je ruske medije obavestio kako su tokom analiza zaplenjenih ukrajinskih FPV dronova pronađene baterije koje je NASA koristila u svom programu istraživanja Marsa.

„Jedan od prvih neprijateljskih FPV dronova koje smo dobili, imao je istu bateriju koju su koristili Amerikanci u NASA misiji na Marsu. Očigledno, prve FPV bespilotne letelice sastavili su Ukrajinci od delova dobijenih od Ameikanaca. Ove baterije su ugrađene pošto se očekivalo da će se dronovi koristiti zimi, na temperaturama ispod nule“, rekao je Kuzjakin.

Ove baterije su izuzetno skupe i obično se ne koriste ni u ozbiljnijim u bespilotnim letelicama.

„Očigledno su Amerikanci u prvim mesecima sukoba Kijevu na brzinu isporučili FPV dronove. Tako proizvođač trenutno na raspolaganju nije imao druge materijale, pa je koristio legure aluminijuma, vrlo verovatno napravljene za svemirski program.

Korišćeni metal se sastojao od 70% standardnih aluminijumskih legura i 30% različitih aditiva u malim količinama koji daju aluminijumu stabilnost u vakuumu.

Kuzjakin se zapitao zašto bi za FPV dron uopšte bio potreban takav aluminijum?!” 

Inače, Centar za integrisana bespilotna rešenja CKBR redovno dobija zaplenjene ukrajinske dronove za analizu. Kuzjakin, sa druge strane, nije pružio više informacija o „NASA baterijama namenjenim misijama na Marsu“.

No, poznato je da NASA radi na akumulatorima sa čvrstom arhitekturom i poboljšanom mogućnošću punjenja i bezbednosti (SABERS) – baterijama na bazi sumpora i selena.

Američka svemirska agencija razvija tehnologiju koja bi isključila hemikalije na bazi tečnog elektrolita. 

ilustracija prikazuje unutrašnjost ćelije koja se koristi u sabers ovoj solid state bateriji
ilustracija prikazuje unutrašnjost ćelije koja se koristi u sabers ovoj solid state bateriji

Projekat pod nazivom Solid-state Architecture Batteries for Enhanced Rechargeability and Safety (SABERS) radi na alternativi – baterijama sa čvstim sastavom. One ne samo da imaju snagu i efikasnost potrebnu za letilice, nego zadržavaju čvrstu strukturu čak i kada su oštećene.

Prototip sumpor selenske baterije proizvodi 500 vat-časova energije po kilogramu baterije. To je dvostruko veća gustina energije od standardne litijum-jonske baterije.

4 KOMENTARA

  1. Šta ste očekivali od krvoločnih amera, trgovaca smrću. Njima je važno samo da što više izgine bilo Rusa, bilo Ukrainaca.

    127
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave