NaslovnaNovostiPrva bitka dronova u istoriji čovečanstva: Ukrajinski FPV pogodili ruske UGV naoružane...

Prva bitka dronova u istoriji čovečanstva: Ukrajinski FPV pogodili ruske UGV naoružane bacačima granata AGS-17

Rusko-ukrajinski sukob je bio svedok prve poznate borbe dronovima, sukoba koji je naglasio da se priroda ratovanja dronovima stalno menja.

Ovo što gledamo sada u režiji Kijeva je prva bitka dronovima zemlja-vazduh u istoriji. Snimak objavljen na Telegramu dokumentovao je ovaj istorijski susret, u kojem su učestvovala dva ruska besposadna kopnena vozila (UGV) naoružana automatskim bacačem granata AGS-17 i minskim sistemom TM-62.

Ova vozila je kasnije uništio ukrajinski First Person View (FPV) dron, što je označilo još jedan važan trenutak u korišćenju bespilotnih-besposadnih sistema u borbi.

Rusi koriste kopnena borbena vozila bez posade (UGV) na koja su postavili bacače granata AGS-17. Kako se može videti na video snimku, oba borbena vozila UGV su uništena FPV bespilotnim letelicama, navodi ukrajinski resurs Militarnyi.

Ruski UGV imaju u gornjem delu borbeni modul sa automatskim bacačem granata AGS-17 i veliku kutiju za municiju. Pilon je instaliran na zadnjoj strani robota, koji najverovatnije ima kameru koja omogućava operateru da vidi okolinu.

Kako se kontrolišu ovi dronovi, izgleda da još uvek nije poznato na zapaadu. Navode da svaki od njih ima kalem za kablove, pa se može pretpostaviti da se kontrola može izvršiti uz pomoć optičkih vlakana ili radio komunikacija.

Ova konfrontacija između dva tipa drona, koja se dogodila 29. marta 2024. godine, ne samo da pokazuje kako je rat u Ukrajini evoluirao korišćenjem sistema naoružanja na daljinsko upravljanje, već je i svedočanstvo napretka koji su ovi dronovi postigli u pogledu tehničkih performansi.

Pre nego što je došlo do po svojoj prilici druge konfrontacije ovog tipa, na bojnom polju je došlo do još jedne vrste sukoba dronova.

Ranije su FPV bespilotne letelice iz oba tabora ciljale jedni druge na kopnene dronove. Međutim, ovi angažmani su uključivali jednostavnije, radio-kontrolisane „kopnene platforme“ koje su se prvenstveno koristile za transport municije i nedostajale su daljinski upravljane stanice za oružje.

Ove prve konfrontacije između bespilotnih vozila bile su rudimentarne, ali inovativne, postavljajući pozornicu za napredni rat dron-protiv-drona koji je trebalo da usledi.

Ukrajinski FPV dron udario je u rusku kopnenu platformu u blizini za njih već uveliko izgubljene Avdijevke u martu 2024. godine.

Prelazak sa korišćenja ovih radio-kontrolisanih transportera za municiju na korišćenje visoko sofisticiranih bespilotnih kopnenih vozila (UGV), opremljenih automatskim bacačima granata i minskim sistemima, označava značajan skok u vojnoj strategiji i tehnologiji.

zahuktava se rat dronova na frontu
zahuktava se rat dronova na frontu

Ovo odražava ozbiljnije razumevanje i integraciju vazdušnih bespilotnih sistema u taktiku na bojnom polju, naglašavajući kako i ruske i ukrajinske snage pokušavaju da pomere granice konvencionalnog ratovanja.

Podsetimo, Oružane snage Ukrajine objavile su snimak u decembru prošle godine, na kome se vidi trenutak kada grupa ukrajinskih vojnika uništava oklopno borbeno vozilo BMPT „Terminator“ u blizini linije fronta u Avdijevki.

Međusobno uništavanje dronovima ne samo da pokazuje preciznost i taktičku fleksibilnost koje dronovi nude, već i ilustruje koliko brzo se bespilotna tehnologija integriše i prilagođava za različite scenarije borbe.

Ova evolucija od jednostavnih kolica sa municijom do složenih, naoružanih dronova je snimak uticaja koji tehnologija ima na moderno ratovanje, obeležavajući novu eru u kojoj bespilotni sistemi igraju centralnu ulogu.žž

21 KOMENTARA

  1. Vi se svađajte ko je za ukrajinu ko je za ruse ali ne shvatate da brat ide na brata slovenska pravoslavna krv se proliva ! Ovaj nesretni rat polako ali sigurno ide ka sveopštem ratu od koga niko nigde neće moći da se sakrije biće svuda ba planeti sveopšti rat u razmeri koja istorija nije videla !

    11
  2. Вероватно Павелић управља тим дроновима , директно из Ватикана , фашисти са запада преко Кијева вуку све злочиначке потезе , четврти рајх увелико ради , наравно да ће последња линија у одбрани човечанства ставити тачку на све

    60
    24
  3. Nemoj te se zanositi glupostima,ovaj rat ce trajati.O ishodu rata ce odliciti Amerika, Velika Britanija, Fracuzi, Nemci, i Izrael .Mislim da se Rusija napravila kobnu gresku i napala Ukrainu ovo ce Putina kostati debelo zivi bili pa videli!!

    20
    238
  4. Kopnenindronovi zavrsili posao,osteceni i stajali tu danima,znači napušteni i sjebani.i ukro-maloumnici ij sada kao uništavaju i bacaju svoje dronove radi propagande.maloumnici.ko veruje da je ukrqjina pozitiva u ovom ratu je isti maloumnik kao i ukrajinci.

    354
    31
      • Nemaš ti pojma šta je propaganda. Da nešto znaš ne bi tako lako podlegao jeftinoj holivudskoj “rambo” propagandi, sa Zapada, namenjenoj ljudima oskudne inteligencije koja se svodi samo na “dobre i loše momke” Naravno, NATO-vci su uvek “dobri momci” Haha koliko treba biti glup i dozvoliti moronima da ti isperu mozak.

        72
        1
    • Zašto širite Ukronacističku propagandu , kopneni dronovi jesu uništeni ali tek nakon obavljenog proboja u kom su oštećeni i tek nakon dva dana od proboja

      240
      21

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave