NaslovnaNovostiRuska vojska uništila značajan ukrajinski železnički most u Kurahovu, Donjecku

Ruska vojska uništila značajan ukrajinski železnički most u Kurahovu, Donjecku [VIDEO]

Ruska vojska je uništila železnički most u blizini naselja Kurahovo u Donjeckoj oblasti.

Video snimak udara na most pojavio se na mreži 29. marta. Na snimku se vidi veoma razorna eksplozija tačno po sredini mosta. Prema ruskim izvorima vesti, kijevske snage su navodno koristile most za premeštanje trupa, vojne opreme i zaliha na front u Donjecku.

Neki ruski izvori vesti rekli su da je most uništila 238. artiljerijska brigada koristeći teške višecevne raketne bacače BM-27 Uragan i bespilotne letelice kako bi sproveli vatru nevođenih projektila. Urganove rakete kalibra 220 mm imaju domet od 35 kilometara.

Međutim, drugi izvori navode da su most napali ratni avioni ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga koristeći bombe opremljene kompletima UMPK za jedrenje i navođenje. Bomba FAB-500 opremljena kompletom UMPK ima domet od oko 70 kilometara, a najčešće se ispušta iz frontalnih bombardera Su-34.

Bez obzira na to kako je napad izveden, uništenje mosta svakako će ometati sposobnost kijevskih snaga da pošalju više trupa, vojne opreme i zaliha u pravcu Donjecka, posebno na liniju fronta zapadno od grada Donjecka.

Ruska vojska je intenzivirala udare na bitne mostove iza fronta u zoni takozvane specijalne vojne operacije nakon što su kijevske snage pokrenule svoju neuspelu kontraofanzivu prošlog proleća.

Mostovi širom Ukrajine generalno nisu dirani u meri u kojoj bi se to možda i očekivalo, međutim oni koji jesu i za koje ruske trupe smatraju da ih koriste kijevske snage obično su gađani ruskim precizno navođenim projektilima.

Vazdušno-kosmičke snage su poslednjih meseci koristile raketu H-38ML sa laserskim navođenjem, koja ima domet od 40 kilometara, za uklanjanje nekoliko mostova.

Uništavanje ključne infrastrukture koja se koristi za podršku vojnim operacijama na liniji fronta značajno narušava sposobnost neprijatelja da se efikasno kreće i snabdeva svoje trupe, čime se utiče na tok borbenih operacija.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave