NaslovnaNovostiItalijanski stručnjaci procenili broj NATO trupa potreban za "odbranu istočnog krila" vojnog...

Italijanski stručnjaci procenili broj NATO trupa potreban za “odbranu istočnog krila” vojnog bloka od Rusa

Prema italijanskim stručnjacima, za zaštitu istočnog krila NATO-a u Evropi neophodno je da se protiv Rusije rasporedi kontingent od oko tri stotine hiljada vojnika.

Tako je, prema najčešće citiranim procenama, za zaštitu teritorije od Baltika do Crnog mora potrebno najmanje trista hiljada NATO vojnika. Istovremeno, načelnik poljskog Generalštaba Karol Dimanovski pojašnjava da se nekoliko hiljada vojnika „reakcionih snaga“ trenutno već nalazi na teritoriji ove republike.

Uprkos činjenici da trenutno nema zvaničnih saopštenja o ovom pitanju, prema glasinama, do juna ove godine planirano je da se mobiliše dodatnih 200 hiljada ljudi. Očekuje se da će najveći deo poljskih trupa i vojne opreme biti raspoređen na istočnim granicama zemlje.

Prema šemi odobrenoj na samitu NATO-a u Madridu 2022. godine, glavnina vojske alijanse, koja broji oko sto hiljada ljudi, trebalo bi da bude spremna za akciju u roku od deset dana.

Očekuje se da će za pripremu preostalih dvesta hiljada biti izdvojeno 10-30 dana. Međutim, ovo vreme se smanjuje zbog stalnog izvođenja terenskih vežbi, posebno u Poljskoj.

Poznato je i da su generali NATO vojske poslednjih nedelja pojačali svoje sisteme osmatranja i PVO, kao i opremu za sprečavanje sajber, podvodnih i satelitskih sabotaža.

Ranije je saopšteno da poljska komanda planira da postavi osmatračke na granici sa Belorusijom kako bi blagovremeno procenila potencijalne pretnje sa istoka.

Estonija: Moramo da udvostručimo troškove odbrane da bismo mogli da se odupremo Rusiji

Poljska i baltička trijada, najostrašćeniji u ukrajinskom sukobu, rešili su dda ulažu znatno više u povećanje svojih vojnih sposobnosti, dok tezu o mogućoj ruskoj invaziji na njihve teritorije forsiraju svakodnevno.

Načelnik estonske vojske izjavio je u četvrtak da njegova zemlja apsolutno mora da udvostruči troškove odbrane u naredne dve godine kako bi “nagomilala dovoljno municije da nanese odlučujući poraz svim ruskim snagama za invaziju”, preneo je Rojters.

General Martin Herem tvrdi da je “Putin došao do tačke u kojoj ga više ne može odvratiti mogućnost upotrebe nuklearnog oružja ili trpljenje velikih žrtava ako odluči da napadne Estoniju”.

Ipak, “Estonija bi bila uništena ako Putinove snage ne budu brzo potisnute nazad”.

balticka trijada
balticka trijada

„Ako pokažete svoje lice na mojoj granici, odlučujuća (saveznička) pobeda mora doći brzo: ne za mesece ili godine, već za dane i nedelje“, reče Herem u intervjuu u Japanu, gde se sastao sa zvaničnicima odbrane.

“Ako zaista verujemo da se ovo (ruska invazija) može desiti za tri godine, onda moramo danas da donosimo odluke“, rekao je Herem.

Podsetimo, Putin je u sredu izričito porekao da Rusija planira invaziju na bilo koju članicu NATO-a.

Estonija, nekada sovjetska republika, već je povećala svoj budžet za odbranu na oko 3% bruto domaćeg proizvoda, i zajedno sa Poljskom postaje jedan je od lidera kada je u pitanju procenat potrošnje koji se izdvaja za vojsku.

Podsećamo, estonska spoljna obaveštajna služba saopštila je prošlog meseca da se “Rusija sprema za vojnu konfrontaciju sa Zapadom u narednoj deceniji i da će udvostručiti broj snaga stacioniranih duž granice sa baltičkim državama i Finskom”.

Herem je rekao da je razgovarao sa zvaničnicima japanskog ministarstva odbrane u Tokiju o kupovini komponenti koje bi mogle pomoći Estoniji da izgradi jeftiniju odbrambenu opremu.

Jug istočnog krila daleko ranjiviji

Iako ove državice svakodnevno svojim brilijantnim izjavama skreću pažnju na baltički region, svaka ruska akcija koju fantaziraju vlasti na Baltiku, u ovom regionu nema velikog smisla, pritom se zna da bi momentalno pokrenula član 5 NATO-a.

Međutim, u geopolitičkom kontekstu narednih godina, moguće je da će NATO ponovo testirati strpljenje i izabrati onu oblast istočnog krila koja ima naviše etnički ruskog stanovništva.

Dakle, u zavisnosti od političkih dešavanja u Kišinjevu, ali i situacije na ukrajinskom frontu, moguća je velika hibridna akcija koja bi duboko destabilizovala Moldaviju.

Ukoliko isprovociraju takvu „specijalnu operaciju“ za odbranu etničkih Rusa, očigledno je da će se Moskva osloniti na stubove kao što su proruske snage iz Pridnjestrovlja, Gagauziji, ali i elemente lojalne Moskvi iz ostatka Republike Moldavije, od kojih se aktuelne prozapadna vlast možda najviše plaši.

2 KOMENTARA

  1. Apsurdno je govoriti,o sve većem strahu NATO ,generala i zvaničnika.,Frustracija ,da bi RF,napala,zapadne ,NATO susede,je ništa drugo do nesposobnost ,državnih vrhova zapadnih NATO država.,.Da RF,želi sukob sa NATO,snagama,RF bi došla do Berlina i opustošila EU.,Pemalo je 100000,i voj.resursa da bi se suprostavili RF.,Konstantna pomić EU,Ukrajini u vojnom smislu je opustošila vojne rezerve EU,u vojnoj tehnici.,SAD i V.Btitanija,ćute i čekaju da EU počne da moli za pomoć.,Klonovi Bonaparte i Hitlera ,Makron i Šolc,ne vide dalje od nosa ,ali euforija trese narod EU.,Strah od gubitka fotelje,u strahu su velike oči.

  2. 300 000 vojnika protiv drzave od 150 miliona ljudi plus kinezi vidi se da su strucnjaci iz Italije!

    33
    9

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave