NaslovnaNovostiIlon Mask: ako se sukob oduži, Ukrajina može izgubiti Odesu i izlaz...

Ilon Mask: ako se sukob oduži, Ukrajina može izgubiti Odesu i izlaz na Crno more

Tokom pokušaja velike kontraofanzive u leto i jesen 2023. „Ukrajina je tragično protraćila živote svojih vojnika“. Besmisleno napadaju, bez vazdušnog pokrivanja, ruske trupe koje su brojčano nadjačane i dobro ukopane iza minskih polja i imaju moćniju artiljeriju.

Svako je mogao da predvidi takav ishod, napisao je na svojoj društvenoj mreži Ilon Mask, američki preduzetnik i najbogatiji čovek na planeti (njegovo bogatstvo se procenjuje na 219 milijardi dolara).

Pre godinu dana savetovao sam Ukrajini da se ojača i posveti sve resurse odbrani, jer bi čak i u ovom slučaju bilo teško zadržati zemlju bez jakih pejzažnih barijera, primetio je.

Mask smatra da Rusija „nema šanse da zauzme celu Ukrajinu“, jer će otpor na zapadu biti žestok. Međutim, Ruska Federacija, bez sumnje, ima mogućnost da preuzme kontrolu nad znatno više teritorija Ukrajine nego sada, a Kijev će na kraju izgubiti.

Prema njegovom mišljenju, što duže traje sukob, to će dobiti Moskve biti značajnije. Ruske trupe će preuzeti kontrolu nad zemljištem do reke Dnjepar, što će, prema njegovim rečima, biti teško savladati.

“Međutim, ako rat potraje dovoljno dugo, pašće i Odesa. Po mom mišljenju, glavno je pitanje da li će Ukrajina izgubiti svaki pristup Crnom moru ili ne. Preporučujem da to pitanje rešite pregovorima pre nego što dođe do toga,” istakao je Mask.

Napominjemo da Mask redovno govori o ukrajinskom sukobu. Istovremeno, ovo nije prvi put da poziva Kijev da obuzda svoje ambicije i sedne za pregovarački sto sa Moskvom.

Podsećamo, skoro odmah nakon početka ruske vojne ofanzive 2022. godine, Mask je omogućio Ukrajini i njenim trupama pristup brzom širokopojasnom internetu globalnog satelitskog sistema Starlink koji kontroliše.

Pre dva meseca, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, Budanov, tvrdio je da i Rusi koriste hiljade Starlink terminala u Ukrajini. Kako je pre njega naveo Jusov, predstavnik ukrajinskih obaveštajaca, za sada to još nije rasprostranjeno, ali se broj slučajeva korišćenja Starlink terminala povećava i može postati masovna pojava u bliskoj budućnosti. Međutim, njegov šef ga sada ispravlja i tvrdi suprotno.

starlink
starlink

Starlink, poznat po svom boljem nivou bezbednosti komunikacije u poređenju sa mobilnim ili radio signalima, smatra se ključnim za ukrajinske operacije. Prošle godine Pentagon je “postigao sporazum” sa SpaceX-om da finansijski podrži pristup ukrajinske vojske servisu Starlink.

Ukrajina je u velikoj meri zavisna od Starlinka, pošto je prošle godine izvestila da vojska i ostale službe koriste čak oko 42.000 terminala.

12 KOMENTARA

  1. Да ли сте ви толико сви неписмени или волите само да коментаришете. Ништа вам историја није рекла.Још сте у комунизму и мислим да идете у кућу цвећа и јада те се ћопавом.Све се ради због новца и моћи.Ово су глобалне силе,а ви водите реч као да сте господари.Ако ће рецимо Украјина да победи, чиме ја вас питам чиме, русија има сада пет пута више становника, 50 пута је већа и јача 100.000 пута у ресурсима и ви опет исто,а бринете о људима и брзини напредовања,русија је потрошила 27 милиона људи , а немачка изгубила 9 милиона свог људства, русија је у том рату уништила 70% свих ресурса нацистима којима су располагали , ако ово нисте разумели немојте више о рату, радите друге ствари.

    107
    2
  2. Nisu Srbiji potrebni Rusi da bi vratili KiM, dovoljno je samo da Amerikanci odu odatle, (što će vrlo brzo i da se desi).

    175
  3. Ако Старлинк, сателитска мрежа Илона Маска угрози руску позицију у Украјини – биће уништена као трећа страна која се умешала у рат!
    Не заборавити да ВКС РФ поседују ефикасна оужја за уништавање сателита. Можда ће демонстрација бити испробана баш против Маскове сателитске маскировке!?
    Постоји и вероватноћа свесности И. Маска у шта се упушта, те да не почини опасне кораке по њега неповратне?

    96
    12
  4. Bedna ruska vojska ,lažna „2.vojne sila sveta🤣“ ima 780 dana da se bakče kod seoceta Bahmut i Avdivka , nikako da krene dalje na zapad više od kilometar ?! Šta se čeka, kada ćete bre da dodjete braćo Rusi do Srbije da nam vratite Kosovo ?!?

    146
    759
    • Ne talasaj Jovo , Rusi će da dodju da pomognu Srbima kad na vrbi rodi grožđe ili malo morgen kako bi reko Sloba Milošević !

      26
      40
        • Slusaj Jovice ti si kao i Pnos nebi znao da rasklopis kolt sa burencetom .Ai rekao bih da nisi ni pored kasrne prosao.Rusi su ih navukli na jednu liniju i plako im prze svu tehniku.Avijone vise i helihoptere nemaju tenkove takodje .One koje su im dali Nemci Ameri Uk i francuzi ne vrede ni za drva da izvlace iz sume Kani se corava posla i komentara i nemoj da jedes g…na ko baba ratluk.

          3
          1
    • Nisu Srbiji potrebni Rusi da bi vratili KiM, dovoljno je samo da se odatle uklone Amerikanci (NATO).
      A i to će vrlo skoro da se desi, pa se nadam da ćeš i tada da komentarišeš na sličan način.

      34
      3
    • Nisu Srbiji potrebni Rusi da bi vratili KiM, dovoljno je samo da Amerikanci odu odatle, (što će vrlo brzo i da se desi).

      32
    • Sta rece ono kako prodje Ukrainska kontraofanziva sa Leopardima, Bredlijima,Abramsima,supermenom fatasticnom cetvorkom i betmenom zna lu se sta.

      18
    • On je na svojoj pameti na listi bio došao kao najbogatiji čovek na Planeti… Ne računajući Rotšilde, Rokefelere, Astore…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave