NaslovnaNovostiŠef ukrajinske vojne obaveštajne službe Budanov: Rusi koriste hiljade Starlink terminala u...

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Budanov: Rusi koriste hiljade Starlink terminala u Ukrajini

“Ruske okupacione snage koriste hiljade Starlink satelitskih komunikacionih terminala koje proizvodi kompanija SpaceX, kompanija Elona Maska”, rekao je Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, u intervjuu za američko glasilo Volstrit Žurnal objavljenom 15. februara. 2024. godine.

Zvanični predstavnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane Andrej Jusov nedavno je izjavio da ruska vojska ima terminale za satelitsku komunikaciju Starlink na liniji borbenog dodira.

Kako je tada naveo predstavnik ukrajinskih obaveštajaca, za sada to još nije rasprostranjeno, ali se broj slučajeva korišćenja Starlink terminala povećava i može postati masovna pojava u bliskoj budućnosti. Međutim, njegov šef ga sada ispravlja i tvrdi suprotno.

Starlink, poznat po svom boljem nivou bezbednosti komunikacije u poređenju sa mobilnim ili radio signalima, smatra se ključnim za ukrajinske operacije. Prošle godine Pentagon je postigao sporazum sa SpaceX-om da finansijski podrži pristup ukrajinske vojske servisu Starlink.

Ukrajina je u velikoj meri zavisna od Starlinka, pošto je prošle godine izvestila da vojska i ostale službe koriste čak oko 42.000 terminala.

Ukrajinski general Kirilo Budanov izjavio je u intervjuu za Volstrit Žurnal da privatne ruske firme kupuju Starlink terminale preko posrednika koji lažno predstavljaju kupovinu kao za ličnu upotrebu.

Ruska vojska navodno traži da kupi Starlink terminale

Oprema se zatim isporučuje u Rusiju preko susednih zemalja, uključujući bivše sovjetske republike. Ruske vojne jedinice, sve do nivoa kompanije, stalno traže terminale Starlink, često udružujući novac za te kupovine, kaže šef obaveštajne službe.

Budanov je napomenuo da je usluga Starlink operativna na “okupiranim teritorijama prilično dugo”, iako nije izneo druge detalje.

Upitan da li zna iz ličnog iskustva, odgovorio je: „Naravno. Ukrajinska vojna obaveštajna agencija, poznata kao GUR, ima jedinice koje često rade iza neprijateljskih linija.”

starlink
starlink

Starlink je izjavio da ne posluje ni u ni sa Rusijom. Kompanija nije odgovorila na mejl poslat ranije ove nedelje sa pitanjem da li može kategorički da isključi upotrebu sistema od strane ruskih trupa u Ukrajini.

Penzionisani general britanske vojske Ben Bari rekao je Rojtersu da će, ako ruske snage koriste Starlink, “njihove komunikacije biti sigurnije i teže će biti Ukrajini i saveznicima da ih presretnu”.

Izjava penzionera postavlja isto toliko pitanja kao i sama činjenica da li ruskim vojnicima uopšte treba rizik upotrebe američkog komunikacionog satelitskog sistema.

9 KOMENTARA

  1. Kakva glupost Bože dragi. Ovo je apsolutna besmislica. U ovo ni dete ne može tek tako da poveruje. Nešto drugo je to u pitanju, ali ne ovo o čemu pišu, sad ću objasniti. Rusi imaju svoju ogromnu satelitsku mrežu, koja je deo vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, kao sajber-informacionih snaga. Njihove komunikacije su u tom smislu apsolutno zaštićene i ne trebaju im nikakve alternativne komunikacije. Jedino za šta Rusi koriste Starlink jedinice jeste zbog hakovanja čitavog ovog sistema komunikacije.

  2. Zemlja je ravna sateliti funkionšu samo zakakačeni za balone sjetite se kineskog satelita iznad Amerike zakačen za balon???

  3. Па Маска неби могао поставити толико сателита у космос без одобрења америчке војске и владе, да ли сте ви при себи ако мислите да је он то урадио тек онако ‘ја хоћу’ и само из цивилно-хуманих разлога?; тај систем је формално цивилни као оправдање а служиће америчкој, и свој НАТО војски, у евентуалном ширем сукобу.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave