NaslovnaNovostiRusi pogodili ciljeve od Harkova do Lavova; Kalibar se akumulira dok dominiraju...

Rusi pogodili ciljeve od Harkova do Lavova; Kalibar se akumulira dok dominiraju H-101 i Kindžali; Poljaci ponovo podigli F-16

Tokom noći 29.03.2024. Oružane snage Ruske Federacije izvele su nove vazdušne udare na ciljeve na teritoriji Ukrajine. Napad je bio kombinovan, prvo su korišćeni dronovi tipa Geran, a zatim rakete raznih tipova.

Prva serija eksplozija dogodila se u Kijevskoj i Čerkaskoj oblasti. Prema ruskim izvorima, u blizini Kijeva je uništen još jedan protivvazdušni raketni lanser. Prijavljena je upotreba krstarećih raketa koje su lansirali strateški bombarderi Tu-95MS.

tu 95
tu 95

Ruske trupe su gađale i mete koje pripadaju Oružanim snagama Ukrajine u Dnjepropetrovskoj oblasti. U Kamenskom (bivši Dnjeprodžeržinsk) i Pavlogradu pogođeni su smeštaji osoblja, baze za obuku i skladišta municije i vojne opreme. Tranzit robe i osoblja na liniju fronta se takođe odvija preko dva grada.

Istovremeno, pogođeno je i jedno od preduzeća u Dnjepru (bivši Dnjepropetrovsk), koje je bilo deo vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine. Kasnije je saopšteno da je obustavljena isporuka električne energije u nekoliko oblasti u regionu, što može ukazivati na dalje napade na elektroenergetske objekte.

Izvršena je i serija udara na metu u gradu Gugujev u Harkovskoj oblasti, gde je poslednjih dana prijavljena aktivnost ukrajinskih rezervista.

Eksplozije su se dogodile i u drugim oblastima pod kontrolom kijevskih zvaničnika. Konkretno, napadnuta je velika logistička jedinica Oružanih snaga u gradu Korosten u Žitomirskoj oblasti.

Kroz nju su ranije prolazili tokovi vojne robe iz Poljske u Kijev. Na pomenutu lokaciju se sjurila raketa Kindžal, te na osnovu ovoga možemo smatrati da je u pitanju bio izuzetno značajna meta.

kindzal
kindzal

Ponovo je nanet težak udarac na zapadu Ukrajine, jedinici u gradu Striju (Lavovska oblast). Nekoliko dana ranije, dolazak rakete izazvao je snažnu detonaciju na području ovog grada.

Ujutro su nastavljeni kombinovani udari na Ukrajinu, uključujući upotrebu hipersoničnih raketa Kindžal. Eksplozije su zabeležene na ciljevima u Ivano-Frankovskoj i Čerkaskoj oblasti. Kao rezultat ruskih napada, prijavljeno je nekoliko nestanka struje, posebno u Ivano-Frankovskoj i Lavovskoj oblasti.

Prema ukrajinskim izvorima, nekoliko eksplozija je prijavljeno u oblastima hidroelektrana Kaniv i Kremenčuk u Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti. Njihova šteta doneće dodatne energetske probleme Kijevu.

Krstareće rakete H-101 i hipersonične Kindžal ponovo dominiraju napadima, Kalibri se verovatno akumuliraju

Prema objavama na društvenim mrežama, današnji napad ruskih trupa ponovo je baziran na strateškim bombarderima Tu-95MS, kao i na borbenim avionima MiG-31K opremljenim hipersoničnim raketama Kindžal.

Poletanje aviona Tu-95MS prijavljeno je sa aerodroma Olenja (Murmanska oblast) i Engels (Saratovska oblast). Avioni MiG-31K poleteli su sa aerodroma Savaslejka u oblasti Nižnji Novgorod.

Kao rezultat toga, može se videti da su glavne rakete koje je koristila ruska vojska ponovo krstareće rakete H-101/555 i hipersonične rakete Kindžal.

Zanimljivo je da se tokom ruskih napada poslednjih meseci više nisu koristile krstareće rakete mornaričkog baziranja „Kalibar“ lansirane iz Crnog i Kaspijskog mora. Verovatno neaktivnost borbenih brodova ruske Crnomorske flote, koji se duže zadržavaju u lukama zbog pretnje ukrajinskih pomorskih dronova, nije opravdan razlog za ovo.

Poznato je da su ruski brodovi lansirali krstareće rakete Kalibar direktno iz baza za stalno razmeštanje bez potrebe da izađu na more. Istovremeno, Rusija ima najmanje četiri podmornice u Crnom moru sposobne da lansiraju rakete ovog tipa, a da ne mogu ni detektovane, a kamoli pogođene ukrajinskim površinskim pomorskim bespilotnim letelicama.

lansiranje rakete kalibar
lansiranje rakete kalibar

Takođe, ruska strana ima još četiri raketne platforme „Kalibar“ u Kaspijskom moru, nedodirljive, a koje su u prošlosti bez problema pogađale ciljeve na ukrajinskoj teritoriji.

Stoga, ruski zvaničnici možda razmatraju drugačiju strategiju u vezi sa krstarećim raketama na moru. Nije isključeno da se oni akumuliraju kako bi se stvorile zalihe neophodne za veliku ofanzivu ruske armije, koja će po svemu sudeći biti pokrenuta krajem proleća i početkom leta, odnosno u maju i junu.

Poljska je ponovo pridigla svoje borbene avione tokom napada na zapadnu Ukrajinu

Poljsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je donelo odluku o dizanju aviona u vezi sa intenzivnim raketnim napadima ruske vojske na ukrajinsku teritoriju. Danas, 29. marta širom Ukrajine se oglasilo upozorenje o vazdušnom napadu, a snažne eksplozije kao rezultat raketnih udara čule su se u oblastima Lavov i Dnjepropetrovsk.

Saopšteno je da poljski avioni vrše patrole u ​​jugoistočnom delu zemlje, saopštio je poljski vojni resor.

Među ciljevima ruskih trupa pored elektroenergetskog sektora, lidersku poziciju zauzima i uništavanje opreme koju su Ukrajini dale zemlje NATO-a. Ranije je zabeležen gubitak još jednog američkog tenka Abrams, koji su ruski borci iz Samare uništili u pravcu Avdijevke.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave