NaslovnaNovostiUkrajinci, inspirisani kineskim balonima iznad SAD, počeli da šalju svoje ali naoružane...

Ukrajinci, inspirisani kineskim balonima iznad SAD, počeli da šalju svoje ali naoružane eksplozivima

Ukrajinska vojska počela da lansira balone ka ruskoj granici u Belgorodskoj oblasti.

Kada smo sa podsmehom gledali američki lov na kineske „meteorološke“ balone, činilo se da to nema nikakve veze sa realnim ratnim opasnostima. No, Kijev je uspeo da se izdigne iznad ironičnih komentara i uspešno ideju razvije za ratnu upotrebu.

Naime, vojnici Oružanih snaga Rusije su u pograničnim područjima već nekoliko puta oborili ukrajinske terorističke balone prerušene u meteorološke sonde. Oružane snage Ukrajine počele su da ih koriste u cilju nečujnog prilaska ciljevima koje gađaju. 

Nove letilice su opremljene GPS modulima za geopozicioniranje, kontrolnom elektronikom, balastom, eksplozivnom napravom i parom baterija koje sve to napajaju. Čitav sistem je sličan meteorološkim balonima kako bi se izbeglo skretanje pažnje ruske artiljerije i PVO. Kontrolori imaju ugrađene koordinate gde treba ispustiti eksploziv.

Ovi baloni se prvenstveno koriste za terorisanje civila – njima je nemoguće precizno pogoditi mete, ali je lako bacati granate na razuđena naseljena mesta.

Analitičari su još u februaru upozorili ruske vojne stratege da ukrajinske oružane snage prvom prilikom početi da koriste balonske sisteme u borbene svrhe!

ukrajinski balon naoruzan eksplozivom 2
ukrajinski balon naoruzan eksplozivom 2

Lokalna proizvodnja

Šta više, postoji realna opasnost  da če Kijev početi da koristi i mnogo ozbiljnije sisteme – balone na velikim visinama ili masovno lansiranje balona u cilju ometanja informacionih sistema PVO.

Oružane snage Ukrajine su već uspešno rasporedile balone domaće proizvodnje na bojnom polju, koji su delovali kao sredstva za izviđanje i repetitore signala.

Ukrajinska kompanija Aerobavovna specijalizovana je za izradu balona za vojnu upotrebu koji obezbeđuju nadzor, komunikacioni relej i prenos kontrolnih signala za dronove.

Baloni se isporučuju u transportnim kontejnerima opremljenim vitlima i rezervoarima za helijum, što olakšava brzo raspoređivanje. Za manje od petnaest minuta mogu se naduvati i, spajanjem na vitlo, podići na visinu od 500 metara iznad nivoa zemlje.

Ovi baloni nude isplativu alternativu, koja košta četvrtinu cene komercijalnih dronova.

Ozbiljan problem za PVO

Po procenjenoj ceni od 3.000 dolara, balon koji može da podigne teret od 5 kg pokazao se kao ekonomičan izbor. Baloni na helijum ne zahtevaju gorivo ili struju da bi ostali u vazduhu, iako neki modeli mogu biti opremljeni električnim vodovima koji podržavaju njihovu opremu.

Čak i relativno mali balon zapremine 12 kubnih metara može da podigne teret težine oko 4 kg na visinu od 500 metara i ostane u vazduhu tokom celog dana. Opremljen daljinskim upravljačem, operater može da aktivira i deaktivira balon po potrebi, štedeći energiju baterije.”

Ukrajinski baloni su u prvoj fazi kao što se očekivalo, koriščeni kao releji za komunikaciju i upravljačke signale UAV. Ubrzanim razvojem od ovih aerostata za vezu, Kijev je došao do borbenih balona a ubrzo je moguće da ih podigne i na nivo stratosferskih, nedostižnih za klasičnu PVO.

ukrajinski balon naoruzan eksplozivom
ukrajinski balon naoruzan eksplozivom

Danas ni jedna vojska na svetu nema ni sistem PVO ni borbenu letelicu sposobnu da presreće ciljeve na visinama iznad 30 hiljada metara.

U isto vreme, tačnost Oružanih snaga Ukrajine nije potrebna. Sam po sebi psihološki efekat balona koji lebdi iznad Rusije, koji PVO nije u stanju da presretne, mogu biti zastrašujući.

5 KOMENTARA

  1. Balon sa okacenim radarskim reflektorom moze naterati protivnika da koristi, te na taj nacin otkrije polozaj sistema PZO.

  2. U 2.svetakom ratu,Japan je dva meseca balonima bombardovao USA. Tad je neki njihov meteorolog znao za neke vazdusne struje koje se na nekih 9000m konstantnom brzinom,krecu od Japana prema USA. Prekinuli su taj nacin jer lukavi amerikanci nisu nista objavljivali o tome pa su japanci mislili da ih promasuju.

  3. Балон има, само, ту незгодну особину да може да одлети на супротну страну …

    • Dobra ideja,što više balona poslati u vazduh i sa tim onemogućiti letenje borbenih aviona.Irak je u ratu sa Iranom koristio balone napunjene helijumom a vezao ih za bove sajlom i tako štitio Bagdad od Iranske avijacije i to veoma uspjesno

      1
      8

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave