NaslovnaNovostiPonovo Berdiči: Još jedan američki tenk Abrams ukrajinskih oružanih snaga, nokautiran u...

Ponovo Berdiči: Još jedan američki tenk Abrams ukrajinskih oružanih snaga, nokautiran u Donbasu

Pojavili su se izveštaji da su ruski vojnici u zoni sukoba u Ukrajini pogodili još jedan američki tenk Abrams ukrajinskih oružanih snaga.

Prema poslednjim podacima, tenk je bio deo bataljona koji je prethodno poslao glavnokomandujući Sirski da drži takozvanu drugu liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine zapadno od Avdijevke.

Do danas je ova linija za Oružane snage Ukrajine ostala, možda, u formalnom obliku, pošto su ruske trupe zauzele naselja Orlovka i Tonenkoje, koja su bila njen centralni, odnosno južni čvor.

Navodi se da je američki Abrams nokautiran na bojnom polju kod sela Berdiči. Zanimljivom činjenicom može se smatrati da su svi prethodni (4 tenka „Abrams”) takođe nokautirani od strane Oružanih snaga Rusije na području ovog naselja.

Prema ruskim izvorima vesti, američki tenk ukrajinske vojske nije mogao da izdrži u obračunu sa vojnicima 3. gardijske brigade specijalne namene (brigada formirana u Samarskoj oblasti).

Na fotografijama koje je snimio dron ruskih oružanih snaga i koje je objavila informativna služba Solovjov lajv na Telegramu, vidi se imobilisani Abrams, koji je očigledno pogođen u gornjoj projekciji.

Shodno tome, možemo pretpostaviti da je ovaj put tenk pogodio FPV dron. Moguće je i da je tenk tada bio pogođen bacačem granata ili protivtenkovskom raketom, kao što se dešavalo sa prethodnim uništenim, takođe na istom pravcu u Donbasu.

Nedavno su izviđači ruske grupe „Centar“ saopštili da su pripadnici specijalnog odreda, u borbenim uslovima, došli do Abramsa koji je onesposobljen u selu Berdiči, te su snimili video iznutra.

ruski specijalac snimio unutrasnjost tenka abrams unistenog u blizini avdijevke uskoro u muzeju kao trofej
ruski specijalac snimio unutrasnjost tenka abrams unistenog u blizini avdijevke

Vojni ekspert Jurij Podoljaka nazvao je video-dokaz činjenicom da se ruske trupe polako ali sigurno pomeraju frontom na zapad duž linije Berdiči-Orlovka-Tonenkoje.

Prema njegovim rečima, Abrams je onesposobljen pre nekoliko nedelja, kada su jedinice 47. elitne brigade Oružanih snaga Ukrajine “Magura” pokušale kontranapad da bi zaustavile napredovanje Oružanih snaga Rusije.

Podsetimo, sada već čuvena ukrajinska 47. mehanizovana brigada dobila je nedavno čak petog komandanta, a prema nepotvrđenim informacijama, četvrti je upravo smenjen zbog gubitka tenkova Abrams.

Što se tenkova Abrams tiče, ukrajinski borci su prvo izgubili dva retka inženjerska vozila M1150 bazirana na Abramsu, a koji su tajno poslati iz Sjedinjenih Država. Prema američkom izdanju Forbs, ukupno u Kijev nije isporučeno više od šest jedinica ove retke vrste opreme.

S obzirom na ukupan broj od 31 tenka M1A1 Abrams koji je isporučen Ukrajini, 15 odsto je već uništeno od strane ruskih boraca. Prvi uništeni, kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, uništen u oblasti Berdiči, a samo par dana pre prvog uništenog objavili su promo video upotrebe.

Drugi po redu Abrams uništen je takođe u okoline sela Berdiči u pravcu Avdejevke. Ruski vojnici su iz ručnog raketnog bacača prvo pogodili vozilo u gusenice, a zatim su ga dokrajčili borci iz sastava 30. posebne motostreljačke brigade iz Samarske oblasti.  Objavljeni snimak je potvrdio da su imobilisani tenk udarila dva FPV drona „Upir“.

unisteni tenk m1 abrams
unisteni tenk m1 abrams

Navodni dokumenti koje je hakerska grupa “Beregini” objavila na Telegramu pružili su detaljne informacije o gubicima ukrajinskih oružanih snaga, uključujući uništenje tenkova M1A1SA Abrams.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave