NaslovnaNovostiUkrajina: Rusi na Krimu koncentrisali desetine hipersoničnih raketa Cirkon za napade na...

Ukrajina: Rusi na Krimu koncentrisali desetine hipersoničnih raketa Cirkon za napade na Kijev

Portparol Južne operativne komande Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk rekla je da su Rusi na Krimu rasporedili desetine hipersoničnih projektila „Cirkon“, a sada će koristiti balistička sredstva ne samo u južnim regionima Ukrajine, već i na većim udaljenostima“.

Ona je dodala da ruska strana ima prilično veliku količinu protivbrodskih raketa, koje ne mogu da se koriste po nameni, pošto Ukrajina više nema flotu. Stoga Moskva na različite načine pokušava da iskoristi puni potencijal svojih raketa.

“Uzimajući u obzir promenu taktike, kao i činjenicu da protivbrodske rakete imaju izuzetno veliku brzinu, neprijatelj verovatno očekuje da ukrajinski sistemi PVO neće moći da ih obore“, primetila je Natalija Gumenjuk.

Zna se da hipersonične rakete Cirkon (3M22) imaju domet od oko 1.000 kilometara i mogu da dostignu brzinu od devet maha (1 mah = brzina zvuka).

Prema grubim kalkulacijama, od trenutka lansiranja hipersonične rakete Cirkon lansirane sa Krima mogu pogoditi Odesu, Herson ili Nikolajev za 60 sekundi i manje, a Kijev za nešto manje od 200 sekundi. Zanimljivo, rakete su idalje smatrane tajnom, te ne postoji ni jedna zvanična fotografija iste.

cirkon vremenski okvir
cirkon vremenski okvir

Rakete Cirkon su razvijene prvenstveno kao protivbrodsko oružje i namenjene su za opremanje ruskih teških krstarica na nuklearni pogon (Petar Veliki, Admiral Kirov), fregata Projekta 22350 Admiral Gorškov, nuklearnih podmornica, ali i za druge moderne brodove koje Rusija namerava da izgradi.

Rakete pomorskog baziranja ovog tipa uvedene su u opremu ruske vojske 2023. godine. Zvanično, do sada se rakete ovog tipa postavljaju samo na fregate projekta 22350, koje se nalaze samo u opremi Severne flote.

U budućnosti će moći da ih koriste i podmornice i pomorske platforme inače opremljene krstarećim raketnim sistemima Kalibar.

Uzimajući u obzir činjenicu da Rusija nema platforme sa hipersoničnim projektilima „Cirkon“ u oblasti Crnog mora, može se oceniti da su one prilagođene za upotrebu obalskim raketnim kompleksima.

Rusija trenutno ima kopnene protivbrodske raketne sisteme Bastion na Krimu, koji koriste krstareće rakete Oniks.

Treba napomenuti da su upotrebu hipersoničnih raketa Cirkon u ukrajinskom sukobu potvrdili i ruski predsednik Vladimir Putin i ukrajinski zvaničnici.

Korišćene su najmanje dva puta, 7. februara i 25. marta 2024. Sve ruske rakete ovog tipa su lansirane na značajne ciljeve u Kijevu.

Ruski vojni predstavnici znaju da ih američki protivvazdušni raketni sistemi poput Patriota ne mogu presresti, a isti brane prestonicu Ukrajine.

Rusi ceo dan su lovili oficire Službe bezbednosti Ukrajine

Ukrajina 25. marta obeležava Dan Službe bezbednosti Ukrajine (SBU). Ova agencija u Rusiji se većinski smatra odgovornom za terorističke napade na teritoriji Ruske Federacije.

Ruska vojska je iskoristila priliku da službenicima SBU čestita profesionalni praznik i izvela precizne udare na objekte službe bezbednosti u prestonici. Prema preliminarnim ruskim izveštajima, SBU je izgubila izvesnu količinu visokih oficira kao rezultat ruskih jučerašnjih udara u Kijevu.

novi ruski priobalni hipersonicni raketni sistem koristice rakete cirkon
novi ruski priobalni hipersonicni raketni sistem koristi rakete cirkon

Međutim ruski udari nisu prestali tada i trajali su ceo dan u različitim regionima Ukrajine. Novi ciljevi uključivali su još objekata SBU. U popodnevnim satima, novi talas ruskih raketa stigao je u gradove Odesa, Kremenčuk i Poltava.

Ruske udare potvrdili su lokalni izvori na aerodromu Mirgorod u Poltavskoj oblasti. U Kremenčuku su zagrmela još najmanje dva udara.

Stanovnici Odeske oblasti čuli su brojne eksplozije. Meštani su takođe prijavili veliku vatru, što je potvrdilo izveštaje ruskog napada. Jedan od udara je navodno pogodio aerodrom Školni koji se nalazi na periferiji Odese.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave