NaslovnaNovostiJapanci povlače tenkove Tip 74 i scenario njihovog doniranja Ukrajini mogao bi...

Japanci povlače tenkove Tip 74 i scenario njihovog doniranja Ukrajini mogao bi dodatno podstaći bes Rusije

Japanci konačno povlače stare tenkove Tip 74, a u Ukrajini ima dosta glasova koji se pitaju da li bi penzionisani japanski tenk mogao da završi u ukrajinskim odbrambenim snagama, jer Japan postaje sve aktivniji u pogledu pomoći Ukrajini.

U skladu sa opsežnim programom vojne reorganizacije koji je pokrenula vlada Tokija, 9. bataljon i 10. bataljon su zvanično raspušteni od strane Japanaca 20. marta. 2024. godine.

U pitanju su bile poslednje velike jedinice japanskih kopnenih snaga koje su koristile tenkove tipa 74.

Samo jedna četa još uvek koristi Tip 74, ali ne zadugo. U upotrebi je još oko 30 tenkova Tip 30 koji takođe treba da budu stavljeni iz upotrebe ovih dana. Time se završava era tenkova Tip 74 u Japanu. Ovaj tenk nema direktnu zamenu tj. naslednika.

Da li će Tip 74 imati poslednju misiju u Ukrajini?

Šanse su vrlo male. Ukrajinsko glasilo izdanje Militarnyi takođe pominje mogućnost donacije tenkova tipa 74 Ukrajini, ali priznaju da ukrajinski pravnici nisu baš optimistični u kontekstu u kome je, kako pišu, izvoz oružja iz Japana strogo regulisan sa zakonodavne tačke gledišta.

tip 74 na snegu
tip 74 na snegu

Međutim, važno je konstatovati da je Tokio krajem prošle godine ublažio izvozne propise, ali je istina da će za snabdevanje Ukrajinom tenkova Tip 74 biti potrebno mnogo više zakonodavnih napora jer se aktuelne izmene odnose samo na izvoz proizvoda u država koja je dala licencu.

Naravno, sve ovo ne važi ukoliko kojim slučajem SAD proceni značaj ovih starih samuraja, te naredi da se deluje brzo.

Odluka o ublažavanju zakona doneta je nakon što je Tokio navodno “odlučio” da pošalje raketne sisteme Patriot i rakete proizvedene u Japanu po licenci SAD nakon što je krajem decembra 2023. odobrio ublažavanje mera koje regulišu izvoz oprema za odbrambene proizvode po licenci državi koja je dala licencu.

O temi smo već pisali, dok je čak i po našem tadašnjem naslovu članka jasno ko donosi odluke i po pitanju isporuke Ukrajini, zakona, mera ili ublažavanja u Japanu. Drugim rečima, odluka omogućava Amerikancima da preuzmu kontrolu nad oružjem koje proizvodi japanska strana, a kasnije ga pošalju u Ukrajinu.

Mitsubishi Tip 74

Postoje sličnosti između japanskih tenkova Tip 74 i Leopard 1, koje Ukrajinci već imaju, uz napomenu da postoje mnoge razlike u odnosu na tenkove proizvedene u Zapadnoj Nemačkoj, posebno u pogledu dimenzija, električnih sistema itd.

tip 74 tenk japan
tip 74 tenk japan

Međutim, postoje sličnosti posebno sa topovima L7A1 105 mm koji bi omogućili upotrebu slične municije kao Leopard 1.

Tenkove tipa 74 proizvodio je Mitsubishi, a prvi modeli su ušli u službu japanske vojske 1975. Tip 74 se nije dugoročno etablirao kao tenk koji je bio „kičma“ kopnenih snaga, već su ga zamenile druge generacije kao što je Tip 90.

Međutim, da ponovimo, transfer japanskih sistema Patriot u Ukrajinu ostaje mnogo verovatniji od tenkova tipa 74.

Gnev Moskve

Postoji nekoliko izuzetno napetih dosijea između Rusije i Japana, ali najhitnije pitanje je pitanje četiri Kurilska ostrva, koja se zovu Severne teritorije u Japanu, koje je Sovjetski Savez pripojio 1945. godine, i nastavlja da utiče na odnose između Moskve i Tokija.

Skoro 79 godina nakon završetka Drugog svetskog rata, Japan i Rusija još nisu ni zvanično potpisali mirovni ugovor.

003 atomski udari po hirosimi i nagasakiju 1945
003 atomski udari po hirosimi i nagasakiju 1945

Sovjetski Savez je 9. avgusta 1945. godine otkazao pakt o neutralnosti, objavio rat Japanu i započeo invaziju na Mandžuriju. SAD su požurile videći sovjetski progres u Kini, plašeći se preticanja s obzirom da je Japan bio sledeći na redu, te je Vašington upotrebio nuklearne bombe da bi tako Kremlj ostao „van igre“.

13 KOMENTARA

  1. Japanci su nuklearna sila,ipak mislim da im to nece mnogo pomoci kad Kina krene da vraca svoje teritorije. Za one koji neznaju Okinava je kineska.Mislim da kinezi nece samo stati na Okinavi vec ce se osvetiti za mnoga japanska zlodela nad kinezima.S druge starane i Rusija ima interes da uzme deo Japana. Naravno da ce se USA umesato i rat ce se voditi samo na japanskoj teritoriji. Po okoncanju to ce biti pusta radoiaktivna ostrva.

  2. Buka ,botoksiranom patuljku i velikom ruskom narodu, koji ga je ogromnom većinom izabrao , možeš da poližeš žopu.

  3. Niko nije protiv Ruskog velikog naroda.Treba mu pomoc da se oslobode Straha od Neo Fasiste 22 vijeka,Botoksiranog Goblina od metar i pola i njegove Lupeske,Zlikovacke Klike.Slava Herojima u odbrani Otazbine,Slava Ukrajini.

    29
    74
    • pa i dalje 2/3 sveta je uz RUSE, za Japance i Nemce znamo ko su i sta su, to sto su legli na rudu posle Hirosime i Nagasakija sto su morali inace zna sta je trojni pakt…tako da ne mastaj previse…njima bi bilo bolje da se cuvaju Kineza vratice im ovi kad tad za geneocid u drugom svetskom ratu, a Kina je buduca svetska slia broj 1 sto ekonomski sto vojno…non-stop velicas zapad kao ne pogresiv, a ne zaboravimo da taj evropski zapad je najveca zlocinacko udruzenje na svetu prvo kolonije po celom svetu…Belgijance drze Afrinkance u zoloskom vrtu u kavezima do polovine pocetka 60-tih proslog veka…boli zapad sto im Afrika okrece Kinezima i Rusima…pa ne zna sta ce vise od sebe…Latinska Amerika svi su uz Briks sem fasiticke Argentine…znamo koga su krili posle WW2…nista ovde nije slucajno….ni zasto USA podrzava Izreal, Jevreji drze Ameriku tu gde jeste…ali i tome ce doci kraj terorisanju Izrela na okolne zemlje cim hegemonija zapada oslabi sravnice ih Egipat i okolne zemlje…nece im pomoci niko….

      42
      6
  4. Japan dobro zna kako je prosao od sadasnjih saveznika sad
    Plasim se da im se ovog puta ne desi nesto mnogo gore

    30
    8
  5. Oklopi su u ovom Velikom sukobu bas Nagraisali..p.s.Pravo Topovsko meso.Bolje da ih ne salju dok se situacija u vazduhu ne konsoliduje,pa bi i bili djelotvorni na frontu u svakom smislu.

    3
    22
    • A konsolidovace se na kukovo leto ili kasnije UJKO, pusti vlazne snove gledaj realnost na terenu. Ukrainci gube na apsolutno svim pravcima izgleda su Rusi spustili rucnu. Ukrainci su vec dobili preko 50 sovjetskih aviona koji su u klasi ovih koji dolaze kvalitet smece prema otpadu.Kao sto vidis sprzili su im brdo patriota a i dosta Namsasa tako da konsolidovanje i napredak Ukrainaca nije nesto realno. Ali i pored svega UJKO nas si iz CG-a. Kenjaj placen si.

      40
      6
      • Najbolje su se konsolidovali leopard i abrsmsi….svi oni koji su u 2.sv ratu bili protiv sssr-a sad su protiv rusije…fašisti ostaju fašisti….

        23
        8

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave