NaslovnaNovostiVašington planira da prebaci PVO raketne sisteme Patriot iz Japana u Kijev?

Vašington planira da prebaci PVO raketne sisteme Patriot iz Japana u Kijev?

Tokijo će prebaciti svoje sisteme protivvazdušne odbrane Patriot u Vašington kako bi ih SAD poslali Kijevu, pošto su američki arsenali u Ukrajini iscrpljeni. Prema izvorima, osnova za ovu tezu je akutna nestašica sistema protivvazdušne odbrane u Ukrajini nakon serije poraza različitih sistema PVO od strane ruskih raketa.

Tokio je odobrio transfer sistema PVO i raketa „Patriot“ Sjedinjenim Državama radi njihovog naknadnog prebacivanja u Ukrajinu, uprkos upozorenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, piše Militari Voč magazin.

Navodno nezadovoljstvo odlukom primećuje se i u Japanu, gde veliki broj političara s pravom smatra takve vladine akcije dokazom prevelikog uticaja Vašingtona na zemlju. Međutim, prema rečima magazina, ozbiljni gubici sistema PVO u Ukrajini teraju saveznike da traže kompromise.

Nedavno, 8. marta, ukrajinske trupe su izgubile sisteme protivvazdušne odbrane MIM-104 Patriot i S-300 u blizini grada Pokrovsk u spornom regionu Donbasa kao rezultat preciznog udara ruskih balističkih raketnih sistema Iskander-M.

unisteni konvoj pvo sistema patriot
unisteni konvoj pvo sistema patriot

Zvaničnici su naglasili da će nedostatak raketa protivvazdušne odbrane imati značajan uticaj na život u urbanim centrima Ukrajine.

Istovremeno, sposobnost Vašingtona da izvrši dalje vojne isporuke Ukrajini je ograničena usled borbi između Izraela i Palestine. Magazin naglašava da su sistemi PVO Patriot rasuti po svim pozorištima vojnih operacija od Tihog okeana do Bliskog istoka, dok su svuda raketne mogućnosti potencijalnog neprijatelja značajno porasle.

Sposobnost nabavke sistema Patriot iz Japana je dragocena jer se Sjedinjene Države suočavaju sa kritičnim nedostatkom sistema protivvazdušne odbrane za sopstvene snage.

Sve veće učešće vojske Sjedinjenih Država u tekućim borbama između Izraela i palestinskih militantnih grupa u Pojasu Gaze i širi porast regionalnog vojnog prisustva zemlje podvukli su sve veći pritisak na protivvazdušnu odbranu. Isporuka arsenala američke vojske Ukrajini izgleda malo verovatna, rezimira ova publikacije.

Samo gubitak dva lansera PVO raketa Patriot odjednom stvara impresivnu rupu u protivvazdušnoj odbrani Ukrajine, a na to treba dodati i sve ostale uništene zapadne i sovjetske sisteme.

ostaci unistenog konvoja pvo sistema patriot
ostaci unistenog konvoja pvo sistema patriot

Činjenica je da će gubitak protivvazdušnih sistema od strane Ukrajine uticati na sposobnost protivvazdušne odbrane da se odupre ruskim projektilima i kamikaza dronova tipa Geran (Shahed). Zapadni saveznici ne žure da Kijevu nadoknade gubitke, tako da kupovina novih sistema može potrajati od nekoliko meseci ali i godina.

Zamena izgubljenih lansera MIM-104 biće višestruko teža nego da je u pitanju S-300. Oružane snage Ukrajine imaju veliki broj sovjetskih PVO sistema, ali se zapadna oprema koristi samo u izuzetnim i posebno važnim slučajevima ili u posebno opasnim područjima.

Snimak uništenja ukrajinskog konvoja lansera i vozila za pratnju protivvazdušnog raketnog sistema pojavio se 9. marta. Odmah po objavi istog, utvrđena je i tačna lokacija udara – autoput 13 km zapadno od Pokrovska, između sela Udačnoje i sela Sergejevka.

U prvim vestima neposredno nakon događaja tvrdilo se da su Rusi nedaleko od Pokrovska uništili ukrajinske sisteme iz sovjetske ere – S-300. No, kasnije je sa sigurnošću potvrđeno da je u pitanju daleko „bogatiji ulov“ – lanseri američkog PVO sistema Patriot, kao i radar za osvetljenje i navođenje.

U poređenju sa tipičnim ciljevima kao što su samostalni radar ili lanser, takav „ulov“ sugeriše da su ruski projektili „uhvatili“ kolonu protivvazdušne odbrane ukrajinskih Oružanih snaga u najnepovoljnijem trenutku — na kratkom zastanku tokom transporta na novu lokaciju.

Važno je napomenuti da su uništeni lanseri zapravo polovina SAM bataljona ovog tipa -puna baterija MIM-204 Patriot uključuje do osam lansera. Slični hipersonični udari su izvođeni i ranije po sistemu PVO Patriot, ali ovo je prvi veliki pogodak ove vrste u 2024. godini.

Priča o udaru Iskandera na konvoj sa MIM-104 posebno je pikantna s obzirom na to da se sve dešava u strateški važnom pravcu za Oružane snage Ukrajine i u kritičnom trenutku za ukrajinsku vojsku.

3 KOMENTARA

  1. Kao da autor jedva čeka da se to dogodilo i da žrtva bude štvo veća ! To samo mi možemo i zato jesmo kao niko drugi na svetu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave