NaslovnaNovostiAmerički bombarderi B-1B protiv supersoničnog presretača MiG-31, po drugi put u poslednja...

Američki bombarderi B-1B protiv supersoničnog presretača MiG-31, po drugi put u poslednja tri dana

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 26.03.2024. godine borbeni avion MiG-31 sprečio dva strateška bombardera američkog vazduhoplovstva da naruše državnu granicu Ruske Federacije u oblasti Barencovog mora.

„Ruski sistemi kontrole vazdušnog prostora koji se nalaze iznad Barencovog mora su 26. marta otkrili dva vazdušna cilja koji se približavaju državnoj granici Ruske Federacije. U cilju identifikacije vazdušnih ciljeva i sprečavanja narušavanja ruske granice, u vazduh je podignut avion MiG-31 iz sastava snaga PVO u borbenoj službi“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje je preneo Tass.

Prema njihovim izjavama, posada ruske letelice identifikovala je vazdušne mete kao dva američka strateška bombardera B-1B.

Kako se ruski borbeni avion približavao, američki strateški bombarderi su promenili putanju leta i udaljili se od državne granice Ruske Federacije“, naveli su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane.

Kako su saopštili, „lovac-presretač se bezbedno vratio na aerodrom stalnog razmeštaja, a kršenje državne granice Ruske Federacije nije dozvoljeno. Let ruskog aviona odvijao se u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora koji se nalazi iznad neutralnih voda, uz poštovanje mera bezbednosti”.

Drugi incident B-1B i MiG-31 za samo tri dana

Ovo je drugi put u poslednja tri dana da su ruski borbeni avioni MiG-31 podignuti u vazduh u oblasti Barencovog mora kako bi presreli ćeliju američkih strateških bombardera B-1B Lanser.

Prva takva misija izvedena je 24. marta, kada su druga dva bombardera ovog tipa preletela vode Barencovog mora na putu od SAD do vazdušne baze Moron u južnoj Španiji.

Drugi par američkih strateških bombardera se verovatno kretao ka ruskoj teritoriji na otprilike sličnoj putanji leta kao i onaj pre dva dana. Američki avioni su koristili radio pozivne znakove ZUNO41 i ZUNO-42.

b 1b bombarder
b 1b bombarder

Moguće je da će četiri američka strateška bombardera B-1B izvršiti novu misiju Bomber Task Force na evropskom kontinentu.

Bombarderi pripadaju 9. eskadrili za bombardovanje 7. krila za bombardovanje u vazduhoplovnoj bazi Dajes u Teksasu.

MiG-31 ukratko

MiG-31 je supersonični lovac presretač koji je razvijen za upotrebu od strane sovjetskih vazduhoplovnih snaga preko Mikojanovog konstruktorskog biroa kao zamena za raniji MiG-25 i između ostalog, među najbržim je lovcima na svetu. Rusko vazduhoplovstvo ima 130 aviona, dok kazahstansko 20.

Postoje nekoliko varijanti originalnog MiG-31 iz sovjetske ere (NATO oznaka: „Foxhound“) nadzvučnog lovca presretača za sve vremenske prilike. Reč je o višenamenskom borbenom avionu velikog dometa sa velikom brzinom i sposobnošću da gađa i vazdušne i kopnene ciljeve.

rusija dodala nove mig 31bm u arsenal najdominantnije avione u ukrajinskom sukobu
MiG-31BM

Još jedna prednost koja se ističe sposobnost MiG-31 da lansira raketne udare velikog dometa. Iz tog razloga ovi avioni mogu da izbegnu bitku nepovređeni. Od početka rata u Ukrajini, prijavljeni su samo pali MiG-ovi 31, daleko od ukrajinske teritorije, usled kvara.

Ovaj avion je izuzetno teško „uloviti“, kao i njegovog prethodnika – MiG-25BM. Zanimljiva je činjenica da za celu svoju službu, MiG-25BM nikada nije oboren.

MiG-31 je dvosedni supersonični lovac presretač velikog dometa. Dizajniran je za presretanje i uništavanje vazdušnih ciljeva na bilo kojoj visini, u bilo koje doba dana, u jednostavnim i nepovoljnim vremenskim uslovima. 

Bez punjenja, letelica može da preleti do 3000 km. Maksimalna visina leta je 20,5 km. Prosečno trajanje leta je 3,3 sata.

Najbolja konfiguracija od početka rata u Ukrajini je MiG-31K naoružan raketom vazduh-zemlja Kindžal. Rusija je u nekoliko navrata koristila konfiguraciju prilikom izvođenja raketnih udara na ukrajinske energetske infrastrukture. 

Moskva često šalje MiG-ove 31 sa Kindžalom u Belorusiju. Prema zapadnim stručnjacima, MiG-31 bi mogao da pogodi bilo koju evropsku vojnu bazu ako bi poleteo iz Belorusije i lansirao Kinžal.

mig 31 na aerodromu u siriji
mig 31 na aerodromu u siriji

Rusko ministarstvo odbrane očekuje da će MiG-31 ostati u upotrebi do 2030. godine ili kasnije, a potvrđeno je 2020. godine kada je objavljeno da će se produžiti vek trajanja sa 2.500 na 3.500 sati na postojećim okvirima aviona. Preko 50 aviona je modifikovano u MiG-31BM (Boljšaja modernizacija/duboka modernizacija).

Opremljen nizom raketa dugog dometa, MiG-31 je naneo razorne udare po ukrajinskim položajima.

Prema izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih britanskih službi, presretač MiG-31 je navodno oborio brojne ukrajinske ratne avione svojim moćnim raketama vazduh-vazduh Vimpel R-37M tokom vršenja patrola na velikim visinama.

8 KOMENTARA

  1. Na netu koji su dostupni para 23 ki i para su 15.Odlicno se sjecam da prvi izvjestaji Flight inern iz 84,navode mig 25..A oko tzv maske za rc135 cista Perionica.Niti je bilo drugog ikakvog leteceg objekta kamo li te velicine.Ipak,skoro 500 nevinih putnika je bilo zivo a Mrtvo,najmanje 3 min..Da istorija se ponavlja pa su to osjetili nevini Holandski turisti prije desetak godina.P.s.Dzaba Krecite,uvazena gospodo.

    226
    • Razlog zašto se intenzivno pojavljuješ na svakoj vesti je više nego jasan, kriza identiteta je očigledna, dete si mešovitog braka. Otuda upotreba malo srpskog malo hrvatskog jezika. Poznajem dosta ljudi takvih kao ti i iskreno vas žalim..

      • U Pravu ste,Uvazeni..Da,radi se o Srpsko Hrvatskom jeziku koji ste i Vi od malena ucili.Za ostalo,zaista Licno je potpuno nevazno i bezpotrebno nagadjat,navodit.

  2. Opipavanje u toku…Oba u svojim klasama Prevazidjeni B1b,dok Mig 31 je sustinski derivat Mig a 25,ne i novi projekt.Mig 25 je nastao kao odgovor na Yb12,koji sem predserije nije upotrbno zazivio vec se razvio u Legendarnu Blakbeard Sr71.Ranih 70 je sijao Strah,fantasticnim performansama cak i za danasnje standarde.ubrzo nakon prebjega aparata Japan Belanov,je demistifikovan upotpunosti.Zakivci na masini od 3+ maha,izuzetno Mali resursi Rastrosnih motora itd..p.s.Najslavniji podvig mu je bio obaranje Boing a 747 sa sve 480 putnike,mislim J Korej kompanije.

    5
    107
    • Pišeš potpuno neosnovano, da ne ulazim u detalje, 747, koji je inace u pratnji tada imao rc 135, je oboren sa suhojem, a ne migom.

      25
      3
      • brat lupa kao otvoren prozor, nadje nesto na netu malo preforumulise kako mu odgovara da velica zapad i to je to…vecinu komentara pise ne osnovano…verovatno na drugim portalima gde se proveraju komentari njegovi i ne prolaze….

        21
        2
        • Uvazena,lijepog imena Ramonda,svakom ko voli Oruzje su na Nasim prostorima zapala Nedosadna vremena,od kasnih 80 ih do danas.Pozelimo da Svi manje vremena koje nam nije bas Neogranicen resurs,trosimo na ovako Specijalizovanim portalima.Da li Grijesite u svojim nadasve Damskim zapazanjima,prosudicete sami.A skupa pozelimo da i dalje Vrijeme provodimo i na ovom Cijenjenom portalu u Mirnom i neratnom okruzenju.Malo Dosadnih putovanja,Dosadnih druzenja sa novim,interesantnim Ljudima etc..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave