NaslovnaNovostiPredsednik Litvanije: „Sve je veći konsenzus među liderima EU o potrebi da...

Predsednik Litvanije: „Sve je veći konsenzus među liderima EU o potrebi da se porazi Putin”

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda smatra da među evropskim liderima raste saglasnost da Rusija mora biti poražena u Ukrajini. „Mislim da raste razumevanje da moramo da pobedimo Rusiju, jer će u suprotnom doći do nastavka ove tragične priče“, rekao je Nauseda za američko glasilo namenjeno zapadnim Evropljanima, Politiko, govoreći posle prošlonedeljnog samita na kome se razgovaralo o sukobu u Ukrajini.

„Barem ne vidim lidere koji žele da pozovu Putina da razgovaraju o problemima u Ukrajini. Nemamo više lidera koji veruje Putinu“, rekao je on, ali je potom dodao „osim dvojice“.

Mađarski premijer Viktor Orban je lider EU koji ima najbliže veze sa Putinom i, u manjoj meri, slovački premijer Robert Fico se takođe na Zapadu smatra proruskim, te su izloženi napadima iz centara moći bez presedana.

Nausedino mišljenje iza zatvorenih vrata pravda se očigledno u javnim izjavama lidera EU. Najdramatičnija promena bila je promena francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je iznenadna napustio svoje ranije napore da pronađe diplomatsko rešenje za rat direktnim pregovorima sa Vladimirom Putinom.

Makron je nedavno govorio o mogućem slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, a početkom ovog meseca je izjavio: „Uvereni smo da je poraz Rusije neophodan za bezbednost i stabilnost u Evropi“. Ovakve izjave povezuju francuskog predsednika sa željama Baltičkih zemalja i bivšeg Varšavskog pakta, posebno Poljske.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski rekao je: „ Pomaganje Ukrajini tako što će pobediti Putina je prava stvar u najširem smislu te reči. To je moralno zdravo, strateški mudro, vojno opravdano i ekonomski korisno.”

Lideri baltičkih zemalja, nekadašnje članice SSSR, čvrsto su uvereni da Ukrajini mora da se pomogne da pobedi Rusiju

„Moramo učiniti sve da Ukrajina pobedi, a Rusija izgubi ovaj rat “, rekla je estonska premijerka Kaja Kalas.

Dok se debata kreće u pravcu pobede nad Rusijom, a ne „mirom koji je postignut u pregovorima“, ovo nema veliku težinu osim ako nije praćeno oružjem i podrškom Kijevu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je pravi problem u vojnoj pomoći Ukrajini “stvar političke volje”.

balticka trijada
balticka trijada

Što je neka zemlja bliža Rusiji, to je čvršće gledište da Putin predstavlja suštinsku pretnju miru i da mora biti poražen.

Međutim, nekoliko zemalja koje se nalaze na većoj udaljenosti od ruskih granica drugačije procenjuju nivo pretnje koju predstavlja Rusija, za razliku od izuzetno ostrašćenih baltičkih.

U jezgru nekada moćnog Poljsko-litvanskog saveza nalaze se sada tri državice: Letonija, Litvanija i Estonija. U glavnom gradu Letonije, Rigi, živi trećina od oko 1.900.000 stanovnika te zemlje.

Litvanija je za hiljadu kvadratnih kilometara veća, a u Viljnusu živi četvrtina njenih stanovnika. Estonija je najmanja, a ima i najmanje stanovnika, dok u Talinu (kao i u Rigi) živi trećina stanovništva.

Ipak, istorijski i ideološki računi s Rusijom, a posebno zaštita moćnog NATO, ohrabruju ove državice da se prilično osiono ponašaju prema svom susedu koji je 110 puta veći od njih tri zajedno. Pri tom je najveći ulog njihov geostrateški položaj, u šta smo se mogli uveriti tokom gradnje i ukupne sudbine Severnog toka, ali i mogućnosti nadgledanja ruskog saobaćaja.

U svim ovim državicama koje su za vreme Drugog svetskog rata bile neskriveno fašističke i danas je otvoreno pitanje ideologije ultradesničarskih pokreta, mada su se sve vlade formalno odrekle te ideologije.

Odrekle su se i služenja vojnog roka (sa obrazloženjem da ne treba stvarati ”topovsko meso” već male, elitne jedinice za borbu protiv terorizma, osim u slučaju Litvanije o čemu će biti reči), pa im ostaje da se uzadaju u Velikog brata i njegovu ”rodbinu”.

No, bez obzira na to, sve one imaju oružane snage, minijaturne, prilično razgranate, a pri tom usitnjene.

9 KOMENTARA

  1. Kad se Armija NATO Sila Zapadne Demokratije stvarno uključi u rat protiv ruskog agresora, za 2 sedmice će da se vode bitke pred Moskvom i Petrogradom! A kepec klaunovi Putin i Medvedev će da prete nuklearnim udarom , a Zapad će da se cepa od smeha !

    34
    418
    • oni da su sigurnu u taj scenario krenuli bi odavno….nego je problem sto nisu vojnu tehniku probali nikad sa protivnikom iznad 50 mesta samo ispod….Ukrajici su pre rata bili 22 sila sveta…i uz svu pomoc NATO i zapada ne vidimo pomak napred….skuplja se ceo zapad da kupi Ukrajini 800000 artiljerski granata, to Rusi sami proizvedu ne treba da kupuju….zapad je imao sansu da slomi Rusiju 90-tih, al se tad bavio SFRJ….kasnije Kosovom 1999…od 2000 je krenuo na Rusiju ali pojavio se Vladimir ni otkuda i prc….sad je kasno za direktan vojni sukob…..bile bi ne sagledive posledice i znas kad ce Portugalac ili Spanac da krenu na teritorije Rusije nikad, ako je Turska suzdrzana kao druga vojna sila NATO mozda ti nesto bude jasnije da se zaludjujes, Zapad ne sme da se ususdi da krene na Kaljigradsku oblast a ne na Moskvu….Francuzi frcu zemlja koja je su uvek saveznici oslobadjali…prave vojne sile NATO-a su USA, Turska, Nemacka, Poljska…kakva Britanija, Italija i ostala boranija….Litavanci su se okrenuli EU I NATO i razumljivo je i treba da cute oni su prvi na udaru…zasto cute Madjari i Slovaci svesni su ako dodje do necega kakva kolekitvna odbrana prvo ce velike sile sebe da zastite pa onda boraniju….cela vojska Francuske da se aktivira u Ukrajini moze da drzi samo 80km fronta, a zamisli koliki bi bio front kad bi se krenulo na Rusiju…a pre Rusije moras malo i kroz Belorusiju koja takodje nije maciji kasalj….da je to sve lepo na papiru jeste ali stvarnost je mnogo drugacija…..sta ti mislis da u Kremlju sede glupani, pa uspeli su da izbegnu sankcije…imaju on dovoljno resursa za odbranu od NATO to nisu ni takli za ovaj sukob……poslali su Himarse nista. poslali su najbolje Tenkove opet nista. poslali navodno najbolji PVO Patriot i opet nista…..nisu njima problem samo Ruske zemaljske trupe problem su Ruske podmornice pojave se ni otkuda i bum….sami Brodovi pojavom jeftinih dronova gube smisao jel vodeno prostrastvo pokriti eletronskim stitom od dronova je prevelik izazov…vidis i sam da desetine NATO brodova ne mogu da obuzdaju pleme iz Jemena….

      10
      15
      • Polako ,doči će ruska cica na NATO kolica ! Ovo rusko zamajavanje sa ukrajinskim lovačkim društvima je tek zagrijavanje , prava utakmica (rat) nije još niti počeo , a vidimo da Rusi izgledaju ispuhano i loše, nisu pomaknuli značajno frontu ima 770 dana niti su iskoristili ukrajinski manjak municije , sve im nove ofenzive propale !Vreme radi za Ukrajince i NATO Armiju!

        8
        31
  2. Do svega ovog ne bi došlo da je Pera otišo pravo u policiju.
    Jadno li je čovečanstvo sa ovakvim političarima, popi..m im se na UN i poštovanje ljudskih prava.

    25

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave