Naslovna Novosti Cirkon za manje od dva minuta sleteo na aerodrom Župjani: Rusi izvršili...

Cirkon za manje od dva minuta sleteo na aerodrom Župjani: Rusi izvršili snažan raketni udar na Kijev

6
lansiranje rakete cirkon 3m22
brodsko lansiranje rakete cirkon 3m22
google news

Oružane snage Ruske Federacije izvele su danas raketni napad velikih razmera na prestonicu Ukrajine Kijev, prenose izveštaji ukrajinskih izvora. Detaljnije informacije se još nisu pojavile, ali se već zna da je zabeležen najmanje jedan udar projektila na aerodrom Župjani.

Na ovom aerodromu dugo su se nalazile baterije protivvazdušnih raketnih sistema Patriot koje su donirale zapadne zemlje, a koje su obezbeđivale vazdušnu i protivraketnu odbranu ukrajinske prestonice.

Brojni ruski vojni izvori navode da je, prema preliminarnim informacijama, napad izveden raketama Oniks. Prema drugim izvorima, s obzirom na ultra-kratko vreme leta, udar su mogle da nanose hipersonične rakete Cirkon. Ukrajinski izvori tvrde da su rakete letele iz južnog pravca, verovatno sa teritorije poluostrva Krim.

Podsetimo, Rusi su usvojili „Cirkon“ tek nakon pokretanja „SVO“. Putin je po prvi put zvanično potvrdio upotrebu hipersonične rakete 3M22 Cirkon u zoni sukoba u Ukrajini tek u februaru ove godine.

Cirkon
Cirkon

U centru Kijeva je došlo do raketnog udara, usled čega je, prema preliminarnim ruskim podacima, pogođen jedan od centara za odlučivanje. Ove informacije pruža Telegram kanal „Rezime i analitika SVO-a“.

Kako se navodi, za napad su korišćene rakete Cirkon, koje su za dva minuta stigle do svojih ciljeva, dok PVO sistem nije bio u stanju da adekvatno odgovori i presretne rakete.

Istovremeno, Kijevska gradska vojna uprava prijavila je pad raketnih ostataka u Pečerskom okrugu prestonice nakon bučnih eksplozija. Prema tvrdnjama ruskih izvora vesti, uništenu zgradu u Kijevu koristio je Štab civilne odbrane Ukrajine, adresa je Ul. Mihaila Bojčuka, 32. Trenutno nema podataka o gubicima ukrajinskog osoblja.

stab civilne odbrane ukrajine
stab civilne odbrane ukrajine

Udar se dogodio par sekundi nakon upozorenja o vazdušnom napadu, kako je preneo ukrajinski TV kanal „Public“. U vezi sa incidentom, pozivi hitnim službama registrovani su ne samo u Pečerskom, već i u Solomenskom i Dnjeprovskom okrugu grada, kako je saopštio gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Trenutno se razjašnjavaju informacije o šteti i posledicama udara.

Istovremeno, kijevske vlasti tvrde da su stambene zgrade u gradu oštećene usled pada nekih raketnih ostataka. Međutim, kako pokazuje praksa u ovom sukobu, najčešće oštećenja stambenih objekata su posledica pokušaja PVO sistema da obore ruske rakete.

Kličko, u međuvremenu, sa ekipom novinara objavljuje eksploziju u jednoj obrazovnoj ustanovi i snima ispred ruševina teretane i delimično uništenog studentskog doma Umetničkog instituta. Ovi objekti su identifikovani na mapi.

U toku noći, Rusi raketirali Odesku i Nikolajevsku oblast: eksplozije, požari i nestanak struje

Ruske jedinice su u noći 25. marta napale vojno-energetske objekte Oružanih snaga Ukrajine u Odesi i regionu. Izvori navode, posebno, o eksplozijama u oblasti sela Nova Olšanka i Ivanovo.

Šef Odeske državne administracije saopštio je da je u gradu došlo do nestanka struje. Ruske rakete i bespilotne letelice kamikaze pogodile su brojne objekte energetske infrastrukture u regionu. Tako su se dolasci desili na trafostanici Adžalik 330. Istovremeno, odeske vlasti su naredile obustavu rada gradskog elektroprevoza. U regionu je aktivirana uzbuna za vazdušni napad.

odesa tacke napada
odesa tacke napada

Pored toga, Oružane snage Rusije su napale niz ciljeva u oblasti Nikolajeva. Posledica su eksplozije i požari na nekoliko objekata.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane izvestilo o napadima na elektroenergetska i gasna postrojenja u Ukrajini. Na udaru su se našle i lokacije za proizvodnju i montažu bespilotnih pomorskih dronova, prema tvrdnjama ruske strane.

U međuvremenu, Ukrajina nastavlja da napada rusku teritoriju. Sistemi PVO presreli su oko 11 bespilotnih letelica iznad Rostovske oblasti. Regionalni guverner je obavestio o požaru koji je izbio na trafo-stanici Novočerkaske državne elektrane. Prema preliminarnoj verziji, uzrok požara su dejstva ukrajinskih dronova.

6 KOMENTARA

  1. Ujko, ukljuci mozak iskljuci Zapadnu propagandu. A civoili u pojasu Gaze? Njih poubijase Izraelci na hiljade pa nikom nista….licemerje na.Kub. SRAM te bilo licemeru!!!

    11
  2. Da,Osveta,rusenjem dominantno civilnih objekata,propaganditistickim prikazima Navodno unistenih vojnih ciljeva odraz je evidentne Nemoci vojske RF.ps.Iako se sada cini malo vjerovatno ipak Svi Odgovorni Naredbodavci Zlocina nad Civilima ce Odgovarat.

    1
    838
    • UJKO opet kenjas, Rusi su sprzili zgradu civilne odbrane u kojij je kampovao SBU, a bogami su i sprzili 2x Patriot na Kijevskom aerodromu. A sto se tice civilne zgrade u centru Kijeva koja nije naseljena 😂😂😂 ne znam sta bih ti reko. A sto se tice da li ce neko idgovarati , verovatno hoce za danonocno raketiranje Belogroda i to iskljucivo civila.

      60

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version