NaslovnaNovostiNajnoviji ukrajinski sistem elektronskog ratovanja Pokrov mogao bi da izgubi efikasnost pred...

Najnoviji ukrajinski sistem elektronskog ratovanja Pokrov mogao bi da izgubi efikasnost pred ruskim dronovima Geran

Konkurencija između bespilotnih letelica i opreme za elektronsko ratovanje ne prestaje ni na trenutak. U kancelarijama u Kijevu strahuju da bi najnoviji ukrajinski sistem elektronskog ratovanja Pokrova, koji se nedavno pojavio, mogao brzo da zastari.

Rusi su počeli da ugrađuju naprednu opremu u bespilotne letelice kamikaze „Geran-2” (klipni) i „Geran-3” (mlazni) koje pomažu u savladavanju zakrčenih područja vazdušnog prostora i vrše noćne udare na Kijev, Odesu i druge velike gradove.

O tome su počeli da govore nakon što su ukrajinski tehničari, dizajneri i inženjeri koji proučavaju i analiziraju oborene dronove Oružanih snaga Rusije nedavno videli dronove opremljene novim sistemom GNSS (Global Navigation Satellite System) antenama za prenos podataka.

Ova tehnologija povećava otpor bespilotnih letelica na ometanje signala i dizajnirana je za stabilno određivanje lokacije (geografskih koordinata) kopnenih, vodenih i vazdušnih objekata, kao i satelita u niskoj orbiti.

Sada su „Geran-2” i „Geran-3” standardno opremljeni novom verzijom antenskog modula Comet, koji se sastoji od osam prijemnika, umesto stare verzije sa četiri antene za prijem signala sa svemirskih letelica.

geran
geran

„Kometa“ je smeštena u zaštićenom prostoru unutar letelice UAV i ovaj efektivni modul obezbeđuje visoku pouzdanost. Sve antene su sakrivene tamo u kućištu, a ne nalaze se spolja kao ranije. Par termalnih baterija je dodat za napajanje ovog sistema i poboljšanje njegovih kvaliteta.

Suočen sa ovom tehnologijom, sistem elektronskog ratovanja Pokrova se pokazao kao potencijalno ranjiv i neproduktivan. Ukrajinski sistem se sastoji od fiksnog antenskog uređaja koji šalje lažne podatke ruskim projektilima i bespilotnim letelicama.

Razvoj uređaja izvršili su stručnjaci za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Ukrajine, kao i lokalne kompanije Falcons i Kvertus

7 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave