NaslovnaNovostiZašto je nemačka Taurus najpoželjnija raketa dugog dometa za Kijev?

Zašto je nemačka Taurus najpoželjnija raketa dugog dometa za Kijev?

Zapadni saveznici SAD, Francuska i Velika Britanija su već snabdele Ukrajinu moćnom dalekometnom municijom, ali su Oružanim snagama Ukrajine preko potrebne krstareće rakete Taurus proizvedene u Nemačkoj.

Ovo je objavio britanski list Fajnenšel tajms u pokušaju da načine dodatni pritisak na nemčkog kancelara Šolca nakon odbijanja da isporuči projektile. Zašto je nemačka Taurus najpoželjnija raketa dugog dometa u Evropi?

Taurus ima približno iste karakteristike težine i veličine kao francusko-britanski Scalp-EG/Storm Shadow. Međutim, nemačka municija se upadljivo razlikuje od drugih sa svojim inteligentnim sistemom bojevih glava Mephisto.

Proizvedena je da prodre u više slojeva materijala, a zatim eksplodira na željenoj lokaciji, obezbeđujući maksimalno oštećenje ciljeva kao što su mostovi i bunkeri.

Pored toga, projektil Taurus je opremljen turboventilatorskim motorom, dajući mu veći domet od Storm Shadow opremljenog turbomlaznim motorom. Ovo omogućava Taurusu da pogodi ciljeve do 250 kilometara dalje od Scalp-EG/Storm Shadow, što je veoma značajno.

Štaviše, zahvaljujući dizajnerskim rešenjima i stelt tehnologijama, Taurus može da se kreće na visini do 50 metara od površine, izbegavajući otkrivanje od strane većine postojećih radara PVO sistema.

taurus kepd 350
taurus kepd 350

Taurus je razvijen od strane zajedničkog preduzeća između nemačkog odeljenja najvećeg evropskog proizvođača raketa MBDA i švedske kompanije Saab. U isto vreme, TDW, bavarska podružnica MBDA Deutschland, proizvodi bojevu glavu Mefisto.

Poslednji put proizvodne linije ove rakete su puštene u rad 2019. godine, kada je izvršena porudžbina za Južnu Koreju.

U fabrikama u bavarskom gradu Šrobenhauzenu vrši se samo modernizacija prodatih raketa. Prema proceni analitičara, jedinica takve municije košta oko 1,5 miliona evra, u zavisnosti od veličine narudžbe. Španija, Južna Koreja i Nemačka imaju zalihe krstarećih raketa Taurus, ali nijedna od pomenutih država ih nikada nije koristila u borbi.

Što se tiče Scalp-EG/Storm Shadow, proizvodi ih MBDA u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Prva borbena upotreba ovih raketa dogodila se 2023. godine u Ukrajini. Štaviše, London i Pariz nisu otkrili koliko su takve municije preneli u Kijev.

Međutim, Fabijan Hofman, doktor raketnih nauka na Univerzitetu u Oslu, procenjuje da je pre nego što su ove rakete poslate u Ukrajinu, Velika Britanija imala zalihe od 850 jedinica. Sa druge strane, Francuska je imala zalihe do 460 Scalp-EG jedinica.

Kako je pisao Le Figaro, Francuska je ranije poslala 50 projektila, a sada planira da pošalje još 85 SCALP-EG, odnosno zvanično bi trebalo da bude poslato 135 projektila, međutim, s obizrom na nedavnu drastičnu promenu retorike francuskog predsednika, ovo ostaje upitno.

SAD su krajem 2023. godine počele da snabdevaju Ukrajinu vojnim taktičkim balističkim raketama (Army Tactical Missile System – ATACMS). Napravljena od strane kompanije Lockheed Martin, ova municija se lansira iz kopnenih lansera i ima maksimalni domet od 300 km.

taurus
taurus

Iako su raniji modeli sa dometom od 165 km prebačeni Oružanim snagama Ukrajine, Bajdenova administracija radi na tome da Ukrajini obezbedi nove verzije rakete većeg dometa.

Generalni direktor kompanije Taurus Sistems Joachim Knopf rekao je u januaru da bi proizvodnja mogla da se nastavi “što je pre moguće” ukoliko se naruči. Istovremeno, analitičari sugerišu da će proizvodnja nove serije raketa Taurus trajati oko dve godine.

To objašnjavaju time da povećanje ili obnavljanje proizvodnje ne može biti trenutno, već je prvo potrebno povećati proizvodnju komponenti, a za to je potrebno vreme. Dakle, ako ljudi koji stoje iza Bajdena Taurus budu poslati u Ukrajinu, oni će najverovatnije biti uzeti iz zaliha Bundesvera, koji ima približno 600 projektila, od kojih je samo polovina operativna.

Osim toga, procureli razgovor između dva nemačka oficira pokazao je da bi Oružane snage Ukrajine mogle da budu obučene da koriste Taurus, uprkos izjavama nemačkog kancelara Olafa Šolca o potrebi slanja nemačkog vojnog osoblja da kontroliše ove rakete. Štaviše, obuka se može završiti za samo 12 nedelja.

taurus
taurus

Ekspert za odbranu u istraživačkom centru Nemačkog društva za spoljnu politiku Kristijan Moling dodao je da će pravo „usko grlo“ biti tehnička integracija bilo kog raketnog oružja u postojeće avione ukrajinskih oružanih snaga. Međutim, ovo je već urađeno sa Scalp-EG/Storm Shadow, projetilima i avionima Su-24.

IzvorFT

28 KOMENTARA

  1. Мени се ово са Руске стране ништа не свиђа. Требали су ово завршити раније. Нажалост чини се да је дубока држава одрадила посао у Русији. Данас се у Русији спроводи зелена агенда. Уводи се дигитална рубља. Извршена је вакцинација и затварање државе по истом принципу као и у Америци и Европи. Вакцина је била рађена на модификованом ДНК. Имате много објава о томе у самој Русији. Па Путин се шетао по Давосу. Шта вам није јасно? Зар сте толико слепи? Па тзв Корона је завршила пре 3 године. Људи гину а он изађе насмејан на ТВ. Човек је доведен из ФСБ на чело председника владе РФ. Отац му је био у НКВД,а дјед Љењинов кувар. Какав православни цар. А ми смо надрљали станемо ли на страну запада или истока

    1
    4
  2. OČIGLEDNO DA NEKI PRESEDNICI EVROPSKIH ZEMALJA NEMAČKA I FRANCUSKA HOĆEJU DA UVEDU SVOJE ZEMLJE U RAT SA RUSIJOM KOJABI ODMAH REAGOVALA NUKLEARNIM PROJEKTILIMA A ONI BI OPSTALI JER NA IZBORIMA NEMAJU ŠANSE DA PRODUZE MANDATE A MOZEIM BITI SUĐENO ZBOG SVESNOG UNIŠTAVANJEA INDUSTRIJE EVROPE I IZDAJU SVOJIH ZEMALJA

    8
    3
    • 3WW Rat Rusa protiv Sila Zapadne Demokratije već traje , počeo je 24.2.2022 napadom ruskog agresora na suverenu državu Ukrajinu ! Rat sada prelazi u drugu fazu , a kad uskoro uđe i Armija NATO u igru, gledat ćemo za par sedmica borbe oko Moskve ! Kakva bre ruska vojska kakvi bakrači ?!? 🤗🇺🇸🇪🇺💪👏

      8
      20
      • 🤣🤣🤣🤣kad bi oni imali petlje da udju i pošalju svoje vojnike da ginu …u kopnenom i artiljerijskom sukobu nato nema šanse sa rusima koji su sada uz izraelce najspremnija armija mozda nato avijacija i krst.rakete nesto urade ali to nece biti ni bombardovanje srbije ni iraka itd.bice limenih kovcega sa nato pilotima koliko hoces

    • Украјина је члан УН. Има право да купује оружје од целог света. Такођер купује оружје и од Србије. Гранате 122мм са дометом 40 км. По теби смо и ми мета нуклеарног пројектила. Да смо паметни па да се држимо подаље од тога рата, али…..Гину и једни и други. Један Британски аналитичар је рекао: то нису бројке већ људске душе, покрај којих ми више нећемо проћи и које никада нећемо упознати. Рат ће стати а ране ће остати заувек

  3. Agresija Rusije ce trajat jos najmanje 2 godine.Usljed neminovne ekonomske Propasti,sve vise najmodernijih ubojnih stedstava ce stici Ukrajini,vec i stize.u toku je intezivna obuka u nekoliko baza u Njemackoj mjesovitih posada za Ucinkovite Tauruse.Na zalost iz dana u dan,svjedocicemo stotinama pogibija obije vojske,kao i u svim ratovima 20 vijeka,poraz ce dozivjet strana sa slabijom ekonomijom.bice potrebno puno truda i umijeca da se sprijeci ocekivani a ne zeljeni nekontrolisani raspad Ruske Federacije.p.s.Jucerasnja izjava Goblina od metar i pola,nepotopivi nosac aviona Krim je presmijesna..Dizelka jedina trune 5,,6 god,a Goblin od metar i pola o nosacu aviona.

    6
    59
    • Dobra amnaliza , jednostavno mora da bude bez emocija. Jednostavno, ovakvo nešto na nivou malog Perice koji je u pretškolskom uzraštaju , najblaže rečeno je degradirajuće , pa čak i primitivno. Ali šta je tu je.
      Meni je analiza blumberga, BBC, …. relevantnih Zapadnih institucija i medija , bez obzira koliko pristrasna – uvažavajuća. a čak i tako pristrasna diametralno je suprotna od ovog Vašeg po sistemu-što je babi milo to joj se i snilo.
      ps. Mene je čak zaprepastila činenica od pre par dana sa BBC-a da je proizvodnja i prodaja automobila u Rusiji ne samo na nivou pre rata u Ukrajini nego je i povećana. Čemu ovokvi infantilni komentari sa Vaše strane?
      Osećaće te se bolje?
      Onda ok
      Srdačan pozdrav

      53
      5
      • U redu je NATO botino.
        Zanima me, kako ti se čini analiza pomenutih medija u smislu da se Srbija ozbiljno naoružala i da li se plašiš?

        • da,slazem se,za prilike Ez Yu,vrlo pametni izbori za sve rodove vojske.Uvazeni,elementarno vaspitanje mi nalaze da ne ruzite sebe,ruznim rijecima,molba.Hvala

          • Nadam se da ćeš razumeti da se mi više ne ložimo na bratstvo i jedinstvo.
            Kada nas opet budete napali, uradićemo vam mnogo gore stvari za šta nas ste optuživali.
            Sve ćemo vas pobiti.
            Nema više ložane za bratstvo i jedinstvo.

            5
            2
    • Imao sam jednog tvog kolegu na jednom drugom forumu (buzdovan) koji je najavljivao Ukrainsku ofanzivu bombasticno sa TISUCAMA modernih tenkova MILJUNIMA vojnika, i videli smo sta se desilo? Desilo se da su novoformirana Ukrainska groblja vece povrsine od oslobodjenih teritorija. Ok sad MODERNA TEHNIKA poznatija kao GAME CHANGER? Dronovi Barjakra magicni dron koga nema zadnjih 15meseci na ratistu, SENT JAVELIN nesto se ni on ne spominje, moderni tenkovi 😂😂😂 svi daleko ispod T-72B3M ali daleko, pa onda Himmersi nesto se ne spominju u poslednje vreme, pa scalp raket i one se nisu proslavile, mislis da je Taurus toliko bolji? E sad ekonomija? Kako to da ‘’najrazvijenije zemlje zapada’’ ne mogu da izadju na kraj sa jednom benzinskom pumpom kako je zovu, ni ekonomski ni vojno? Kako ti da ne mogu kontiunirano da snabdevaju Ukrajinu oruzjem imaju para oruzja znanja? , ili je sve to sto imaju virtuelno ili vervatno nije toliko dobro, a postoji i treca verzija a to je da Ukraina stvarno ima svega toga i ima dosta municije ali sve jedno gube teritorije i bitke zbog manjka obicenih vojnika. I zamolio bih te da ne kenjas nego da se javis kad i as nesto ozbiljno da kazes.

      34
      9
      • uvazeni,Realnost je Realnost…Puno rasprava za ovih 25 mj sam cuo,samo sto nijesu,evo sad ce…sa obije nesrecne strane..ipak Ukrajinci su napadnuti, to je Realnost.P.S.Sve u ovom nestecnom ratu podsjeca na Bosnu 91 95 a.,na mnogo vecem nivou u smislu brojnosti i kvaliteta..Na kraju vojsku nase Brace iz Republike Srpske nije spasila Rusija vec upravo Amerika,cije naloge su bespogovorno izvrsile Hrvatske i Bosansko mudzahedinke jedinice vracajuci se iz predgradja Banja Luke ,koja je vec 2 dana bila u Zbjegu koji je vec presao Prnjavor.Negiranjem Istine nista,nikom bit bolje nece..Ruska vojska u ovih 25 mj u svim rodovima se ponasa kao Banda,Neonacisticka Banda.

        1
        12
        • Dragi NATO botu iz Podgorice.
          Sram da te bude svojih predaka. Đed ti se u grobu prevrće.
          I promenite ono sranje od zastave, vratite trobojku.
          Debilčino jedna NATO plaćenička.

          8
          1
          • uvazeni,Bigohulite,ruznim rijecima samo Sebe vrijedjate.p.s.Zamislite da neko Ruzi vasu lijepu zastavu,Postujte sve vazece zastave,posebno bliskih,Bratskih naroda i drzava.Hvala

          • Dragi Buka,
            Mi vidimo da nema drugog načina nego da vas Vojskom evakuišemo nazad u Albaniju.
            Nemoj da se plašiš, sve ćemo uraditi po evropskim vrednostima i NATO standardima.
            Sve što ste vi nama uradili.

        • Pojma ti nemas klasicni placeni nato provokator, prijatelju jednu stvar o Srbima moras da naucis, nikad NATO i nikad protiv Rusije, ima nas prodatih ali je to zanemarljivo tako da odjebi u skokovima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave