NaslovnaNovostiFrancuska planira da pošalje još 85 SCALP-EG projektila Ukrajini (Storm Shadow)

Francuska planira da pošalje još 85 SCALP-EG projektila Ukrajini (Storm Shadow)

Zemlje NATO-a nastavljaju da šalju naoružanje u ratom razorenu Ukrajinu, uprkos nedavnoj propasti ukrajinske kontraofanzive, uprkos pomoći Zapada od skoro 100 milijardi dolara.

Francuski mediji su izvestili da je Francuska spremna da isporuči Ukrajini još jednu veliku seriju krstarećih raketa SCALP-EG. Takođe, postoji mogućnost i da je dragoceni teret već isporučen.

Kako navodi Le Figaro, Francuska je ranije poslala 50 projektila, a sada planira da pošalje još 85 SCALP-EG, odnosno zvanično bi trebalo da bude poslato 135 projektila.

Prva serija od 50 francuskih krstarećih raketa SCALP-EG poslata je u Kijev 2023. godine, kada je Makron odlučio da podrži kontraofanzivu Zelenskog i kada su ove napredne rakete trebalo da postanu još jedan ‘odlučujući faktor’ na ratištu.

Nije saopšteno tačno kada su rakete prebačene, ali prošlog leta prve su većinom uništene tokom ukrajinskih pokušaja da pogode ciljeve u ruskim pozadinskim regionima, posebno na Krimu. Pojedine, naročitno nakon upotrebe mamaca, nanele su štetu ruskoj strani.

Oružane snage Ukrajine često menjaju način izvođenja napada na položaje ruskih snaga. Među taktikama na koje se i Rusi pozivaju je upotreba „raketa mamaca“ tipa Storm Shadow. Mamci se uvek koriste uz pravu verziju, sa eksplozivnim punjenjem, Storm Shadow.

Pariz i Kijev su se navodno dogovorili da isporuče još 85 projektila, ali njihovi zvaničnici ne komentarišu izveštaje. Nema dokaza da li su projektili isporučeni ili se tek pripremaju za slanje.

scalp
scalp

Francuski Scalp-EG je sličan britanskoj krstarećoj raketi Storm Shadow. Štaviše, ovo su skoro iste rakete, proizvedene za različite kupce sa malim razlikama.

Obe rakete su sposobne da gađaju ciljeve na udaljenosti do 560 km i dostignu brzinu od 1000 km/h. Međutim, samo napredne rakete opremljene dodatnim rezervoarom za gorivo mogu dostići gore pomenuti domet. Druge su u stanju da pogode ciljeve samo na udaljenosti od 250 km, te su namenjene izvozu.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo koristi bombardere Su-24 za lansiranje SCALP-EG. Oni su takođe sposobni da nose britansku Storm Shadow, pošto su sistemi za ispuštanje projektila slični.

Prema različitim procenama, francuska vojska ima oko 1.200 projektila SCALP u zalihama. Ruski izvori sa pravim veruju da ih je u Ukrajinu već poslato više nego što je to zvanično priznao francuski vojni vrh.

Skladišta sa ovim dragocenim projektilima su redovno prijavljivana kao uništena u ruskim izveštajima o njihovim preciznim udarima. Neki od njih su presretnuti tokom pokušaja ukrajinske vojske da pogodi ciljeve u ruskim pozadinskim oblastima, uključujući i poluostrvo Krim.

Prema izveštajima ruske strane, rekord obaranja ovih raketa je postavljen 10. novembra, kada su ruski PVO sistemi navodno presreli 12 britanskih projektila Storm Shadow i plus 32 HIMARS MLRS granate.

S obzirom da se veruje kako ukrajinska vojska ima na raspolaganju više britanskih projektila Storm Shadow nego francuskih SCALP, za njih smatra da se češće koriste tokom napada. Teško ih je razlikovati tokom presretanja da bi se zvanično potvrdili brojevi.

Izveštaji o odluci Francuske da isporuče SCALP-EG došli su odmah nakon što je Berlin odbio da pošalje nemačke rakete Taurus u Ukrajinu. Dakle, izveštaji mogu služiti u cilju pokušaja prikaza evropskog jedinstva i spremnost evropskih partnera da podrže kijevski režim.

francuski rafale nosi storm shadow scalp
francuski rafale nosi storm shadow – scalp

S druge strane, malo je verovatno da će isporuka još nekoliko desetina raketa povući bilo kakve strateški važne posledice. Pretnja ruskim objektima u pozadinskim oblastima i dalje ostaje, ali ruske snage protivvazdušne odbrane tvrde da se uspešno nose i sa SCALP-EG i britanskim Storm Shadow.

3 KOMENTARA

  1. Све те приче типа немамо пара,оружја,пројектила, нису обучени за руковање и слично су најобичнија лаж. Ако дође Трамп рат може да стане. Русија добија неке делове Украјине, а Украјина улази у ЕУ и НАТО. Сетите се његових речи. Издвајајте више за одбрану и конкурент је Кина. Он Русију не схвата као опасност.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave