NaslovnaNovostiU roku od šest meseci biće dovoljno FPV dronova u Ukrajini da...

U roku od šest meseci biće dovoljno FPV dronova u Ukrajini da se uništi svaki vojnik, tvrdi ekspert

Sukob u Ukrajini podstakao je razvoj bespilotne letelice. Smatrani pomoćnim sredstvom, dronovi su počeli da igraju glavnu ulogu na bojnom polju. FPV dronovi stvoreni kao igračke čvrsto su zauzeli svoju nišu, uništavajući i vojnu opremu i utvrđenja sa ljudstvom.

Moguće je da će posle nekog vremena obe strane u sukobu početi da proizvode toliko FPV dronova da će ih biti dovoljno da unište svakog vojnika, izjavio je ukrajinski stručnjak Sergej „Fleš“ Beskrestnov.

Prema rečima stručnjaka, broj FPV dronova na bojnom polju samo raste, pri čemu obe strane u sukobu lansiraju stotine dronova dnevno koji love vojnu opremu, pogađaju identifikovane položaje i love neprijateljske trupe.

Već je došlo do toga da jednog vojnika može loviti i do nekoliko dronova. Međutim to nije granica, nakon nekog vremena broj FPV dronova će se povećati do te mere da ih ima dovoljno za svakog vojnika. Beskrestnov smatra da se to može desiti za šest meseci do godinu dana.

“I danju i noću na površini, u zoni od 6 km, svi borci će biti otkriveni i uništeni. Sva pešadija će otići u podzemlje. Sve aktivnosti u bliskoj zoni padaće na kontrolisane zemaljske robote,” citira ukrajinska štampa reči stručnjaka.

Napominjemo da problem dronova uopšte, a posebno FPV dronova, postoji na frontu i sučene su sa tim obe strane. Na nekim pravcima, na primer na liniji Rabotino – Verbovoje, Oružane snage Ukrajine koriste preveliki broj dronova, požalili su se ruski vojnici.

fpv dron sa eksplozivom
fpv dron sa eksplozivom

Kada je reč o suprotstavljanju dronovima, ruske trupe su u boljoj poziciji sobzirom na njihove superiorne sisteme elektronskog ratovanja. Pored toga, uništavanje operatera takođe je izuzetno bitna stavka; njihova obuka traje prilično dugo.

Rusi planiraju da sprovode obuke operatere dronova po kategorijama

U ruskoj vojsci uskoro bi se mogle pojaviti nove vojne specijalnosti vezane za dronove. Postojeći „Operator BPL” nije u mogućnosti da pokrije čitav niz kreiranih dronova. Ovo je izjavio generalni direktor ruskog Centra za integrisana bespilotna rešenja (CDUS) Dmitrij Kuzjakin.

Sukob u Ukrajini dao je veoma snažan podsticaj razvoju bespilotnih tehnologija, uključujući kopnene i pomorske, što je, pak, zahtevalo uvođenje novih vojnih specijalnosti. Sistem obuke „operatera BPL“, koji je davno uveden u Rusiji, ne može da pokrije čitav niz novih dronova u nastajanju, pa će se uvoditi nove klase. Konkretno, Ministarstvo odbrane već radi na uvođenju FPV dronova u obuku kao jednu od klasa.

“U Rusiji se aktivno radi na preispitivanju postojeće prakse i iskustva korišćenja novog talasa bespilotnih letelica – morskih, kopnenih i FPV dronova. Dakle, sada se stvaraju nove kategorije. Najverovatnije, to neće biti samo jedan, već čitav smer iz različitih specijalnosti, uključujući kurseve obuke za operatere FPV dronova,” citira Kuzjakina TASS.

bespilotna letelica
ruski operater bespilotne letelice

Prema njegovim rečima, specijalna operacija u Ukrajini je pokazala da su dronovi drugačiji, sa svojim karakteristikama primene i upotrebe. U okviru opšte obuke nemoguće je obučiti operatera konvencionalne izviđačke bespilotne letelice tipa Orlan, a u isto vreme i FPV drona, a za upravljanje pomorskim dronovima potrebne su potpuno drugačije veštine. Dakle, svakoga treba obučiti posebno, smatraju u ruskom ministarstvu odbrane.

„Igračke” su izašle na ratište i pokazale fenomenalnu efikasnost. Ono što se ranije nije ni izbliza smatralo vojnim proizvodom, danas se transformisalo u smrtonosno i efikasno oružje, dodao je Kuzjakin.

23 KOMENTARA

  1. Koji su ovo glupi tekstovi. Proizvedes milion dronova i ubijes milion vojnika. Kad bi to tako bilo. Ne resava se rat dronovima. Dronovi su igracke u odnosu na ozbiljna oruzja

    4
    1
    • Proizvedeš 50 miliona dronova i imaš milion vojnika protiv sebe. Za 50 miliona dronova upotrebis 10 hiljada operatera koji dnevno lansiraju recemo po 2 do 3 drona svaki. Za Kineze vec sad izvodivo ko od šale, uskoro i drugima.

  2. Путин ће уништити Русију. Никад није објављен циљ рата, етапа по етапа. Спровео је вакцинацију, затварање државе сад иду дигитална рубља и фабрике електричних возила. Мало вуче на Давос, зар не?

    2
    5
  3. Sva sreća pa sve što srbi kažu uvek bude drugačije tako da se ne treba brinuti za Ukrajinu. Rusija će biti rasparčana na manje države ali će biti problem kontrolisati ih jer će između sebe ratovati. Tu na scenu stupaju Ameri i srediće stvari kao na Balkanu, zato mi sada imamo mir.

    4
    30
    • Mi imamo okupaciju a ne mir,zato što što nemamo nuklearno oružje,a kada smo okupirani,rušeni i ubijani tada nismo imali ni 100-ti deo onoga što je imao okupator.Rusija je nuklearna sila,tako da..ne lupaj gluposti nego uzmi malo istoriju pa čitaj!

      12
      2
  4. Ne mogu da shvatim da kroz vekove zapadnjaci svojim glupim nastupima napadaju Rusiju na sve moguće načine i uvek polome zube….što se već jednom ne opamete i ne odustanu.Sve velike vojskovodje su pale na Rusima

    108
    4
      • Tebi da nešto znači Ukr bio bi tamo, a ne da ovde kenjaš. Domovina se voli i brane.. a dezerteri streljaju.

        109
        3
      • da Rusi nemaju dronove a poznato je da imaju najbolju operemu za eletronsko neutralisanje istih….ajde ne zaludjuj se…samo NATO i Ukri imaju dronove…..sto pre ovo stane veca je mogucnost da Ukrajina opstane, ako se nastavi bojim se da ce raspacati Poljaci, Madjari, Rumuni i naravno Rusi….vestacka tvorevina ce nestati kako je i nasatala….

        48
        3
        • Hoćeš da ti poklonim alat što sam od Rusa kupovao što su po pjaci prodavali za črvenu?. ? 🤣🤣🤣
          To je nešto najprimitivnije i najlošije što sam kupovao. Zajebavas li se ti ili si zbilja lud?

          2
          13
    • Kad neka država napadne vašu vi nemojte je branit jel što prije ta država završi i za vas bolje zar ne. I zašto ste se branili ( sa pravom ) od natoa svim mogućim sredstvima. A branili biste se ( sa pravom ) i da su kopneno napali i prihvatili biste svaku pomoć u oružju od Rusije da je htela kao što nije da vam pomogne.
      A tražite od Ukraine da se ne brane da bi Rusija završila sa njima što pre. Oni nemaju kud iz svoje države i moraju da je brane. Dok rusi imaju kud, nazad u svoje granice. A vi predajte vašu na tacnu ako vas neka država napadne.

      6
      2
      • Nisi u pravu nama je NATO oteo teritoriju, a ti si tad šutijo i odobravao to što rade. Vi ste sami mogli da ovo ne doživite, ali izabrali ste da slušate amere i radite šta vam oni kažu. Ovim ratom u Ukrajini najbolje se vidi promjena u svijetu, promjena u kojoj mi vraćamo našu teritoriju otetu od strane nato bande. Vi ste uglavnom Rusi, zašto ratujete protiv Rusa, zašto ste bombardovali teritorije sa Ruskim stanovništvom još od 2014 u vašoj zemlji. Pa nije vam to Srbija kojoj mogu okolni uglavnom bivši-srbi da maltretiraju srpsko stanovništvo u svojim državama, hrvati, šiptari, muslimani… Naravno jer znaju da je nato tu, kao i nacisti u IIWW da ih čuva dok oni prave novi Jasenovac, Jadovno, Gradišku… Ali nije ovo prvi put za nas, i veće sile smo mi pospremili samo polako. Najgori su nam domaći izdajnici i lažni komfor, komfor u kome nemaš slobodu da kažeš ono što je istina, a sve da se nebi ratovalo, opet. Nas je bilo skoro ko Britanaca u jednom trenutku istorije. Teško se povukao, pa i Turke su pustili na nas (Vatikan) jer nismo htjeli da se unijatimo.

        110
        1
  5. Ukrajna i ovako ima snage jos ovu godinu da izgura i onda je kraj njihovih svinjarija.
    Ako se nato ne umesa gotovi su skroz.

    Francuska zato vec pravi planove za posle Ukrajne.

    192
    60

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave