NaslovnaNovostiFregata HTMS Čonburi slučajno ispalila artiljerijsku granatu na susedni ratni brod HTMS...

Fregata HTMS Čonburi slučajno ispalila artiljerijsku granatu na susedni ratni brod HTMS Hirirat

Fregata HTMS Chonburi slučajno je napala susedni ratni brod HTMS Khirirat, u nesreći u kojoj su učestvovala dva broda Kraljevske tajlandske mornarice. Incident se dogodio u pomorskoj bazi Satahip u Čonburiju na Tajlandu.

U četvrtak, dok je fregata HTMS Hirirat bila usidrena u bazi, slučajno je ispaljena artiljerijska granata sa susednog broda HTMS Čonburi. Incident je doveo do požara na HTMS Hirirat, uz izbijanje crnog dima.

Vatrogasci su uz podršku četiri vatrogasna vozila stavili požar pod kontrolu za otprilike 30 minuta. Prema rečima mornaričkih oficira koji su želeli da ostanu anonimni, eksploziju koja je izazvala požar izazvala je artiljerijska granata slučajno ispaljena iz HTMS Čonburi. U eksploziji su dvoje ljudi teško povređeni.

HTMS Čonburi se navodno vratio sa vatrene vežbe u sredu sa jednom neispaljenom artiljerijskom granatom zaglavljenom u topovima. Granata je ispaljena dok su inženjeri mornarice pokušali da je uklone.

Idalje nema zvaničnog saopštenja mornarice o uzroku eksplozije i požara na brodu HTMS Hirirat.

Pojam “prijateljska vatra” kao pojava je stara koliko i ratovanje, samo što je teško bilo pronaći univerzalno ime. Poginuti od svojih. Da li ima baksuznije pojave u ratu?

Prijateljska vatra (u nedostatku bolje sintagme) je vojni izraz koji označava dejstvo ili napad koji je izvršio pojedinac ili jedinica protiv svojih trupa. 

Verovatno da ima, ali ju je teško pronaći. Nije dovoljno što se čuvate od neprijatelja. Treba se čuvati i od svojih. Ovde nije samo reč o slučajnom, zadesnom stradanju kakvih je uvek bilo i biće usled neopreznosti, pijanstva, gluposti, amaterizma, itd, itd.

Na probi je sistemski vojnički postupak koji obezbeđuje niz mera na svim nivoima (taktičkom, operativnom i strateškom) kako bi se izbeglo da se ratnik nađe u zoni dejstva svojih saboraca i postane njihova žrtva. Članak o prijateljskoj vatri možete pročitati ovde.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave