NaslovnaNovostiFrancuska već sprovodi borbenu obuku svoje bataljonske grupe koja bi trebalo biti...

Francuska već sprovodi borbenu obuku svoje bataljonske grupe koja bi trebalo biti raspoređena u Ukrajini

Dok mediji i evropski političari dižu galamu nakon Makronovih rezonantnih izjava o raspoređivanju vojnog osoblja zemalja članica NATO-a u Ukrajini, Pariz je preduzeo akciju, približavajući sukob enormnih razmera Evropi.

Osim političkih izjava koje aludiraju na moguće aktivno vojno prisustvo Pariza u Ukrajini, uočljivo je i da se francuske trupe aktivno spremaju za sukob visokog intenziteta protiv neprijatelja koji može da im parira u vatrenoj moći.

Francuski vojni vrh je navodno već počeo da formira i obučava borbene jedinice za slanje na ukrajinske frontove.

Ako se uzme u obzir angažman francuske vojske u drugoj polovini 20 i početkom 21 veka, usmeren na sukobe sa pobunjenicima i oslobodilačkim pokretima, od Alžira preko Malija i Avganistana, onda je u pitanju velika promena.

Promena koja možda ukazuje da Jelisejska palata ipak ozbiljno razmišlja o istoku Evrope.

Predsednik Makron je krajem februara postavio zadatak francuskom Ministarstvu oružanih snaga da prouči pitanje slanja snaga Legije stranaca u Ukrajinu.

francuski vojnici prolaze kroz trening sukoba visokog intenziteta u centac u
francuski vojnici prolaze kroz trening sukoba visokog intenziteta u centac u

27. februara 2024. godine, po naređenju francuske komande, počelo je formiranje tri čete boraca iz Legije stranaca.

Francusko vojno rukovodstvo i komanda Legije odobrili su 5. marta 2024. godine popunu bataljonske taktičke grupe, koja bi trebalo da obuhvata 1.500 vojnih lica. Ova bataljonska taktička grupa obuhvata tri čete Legije, koje su četa materijalne podrške i dve inžinjerijske čete; ali ovo nije bilo dovoljno.

Francuska komanda nije uspela da obezbedi deklarisano ljudstvo bataljonske taktičke grupe od pripadnika Legije. Zbog toga je francuski vojni vrh odlučio da redove grupe popuni kadrovima iz Ministarstva oružanih snaga.

Pretpostavljeni odnos pripadnika Legije stranaca prema redovnim vojnim licima Ministarstva oružanih snaga u novoformiranoj bataljonskoj taktičkoj grupi je otprilike 1 prema 2.

U prvoj polovini marta bataljonska taktička grupa počela je borbenu koordinaciju u kampu za obuku La Kurtin. Grupa ima zadatak da sredinom aprila završi borbenu koordinaciju. Osoblje treba da čeka naređenje i da bude spremno za slanje na front u Ukrajini.

Očekuje se da bi nalog za prebacivanje grupe u Ukrajinu mogao doći u drugoj polovini aprila.

centac kamp za obuku u francuskoj ima povrsinu vecu od pariza
centac kamp za obuku u francuskoj ima povrsinu vecu od pariza

Francuska vojska je pokazala veliku brzinu u formiranju i obuci svojih jedinica za Ukrajinu. Pariz je već razradio proces formiranja i sada koordinira sa drugim državama članicama NATO-a.

Ministarstvo oružanih snaga Francuske već aktivno sarađuje sa kolegama u Nemačkoj i Poljskoj na formiranju sličnih vojnih jedinica od nemačkog i poljskog vojnog osoblja na teritoriji ovih zemalja.

Očekuje se da će Berlin i Varšava narednih dana javno objaviti svoje namere da formiraju jedinice za Ukrajinu. Ostale zemlje članice NATO-a sigurno će slediti njihov primer.

Ukoliko veliki rat u Evropi zaista dolazi, definitivno ima sve šanse da dovede do katastrofalnog scenarija, poput nuklearnog sukoba.

Makron izjavio da će poslati “neke Francuze” u Odesu

Francuski list Mond takođe je govorio o dugogodišnjim ambicijama predsednika Emanuela Makrona da pošalje vojne trupe u Ukrajinu. Kako navodi izdanje, francuske vlasti razmatraju mogućnost slanja trupa u Ukrajinu još od juna 2023. godine.

Prioritetni cilj za šefa Pete republike, kako se ispostavilo, je Odesa. Prema rečima autora publikacije, Makron je na zatvorenom razgovoru u Jelisejskoj palati 21. februara ove godine najavio nameru da pošalje francusku vojsku u ovaj primorski grad.

“U svakom slučaju, sledeće godine ću morati da pošaljem neke momke u Odesu”, citira Mond francuskog predsednika.

markon i francuske trupe
makron i francuske trupe

Pet dana kasnije, 26. februara, Emanuel Makron je javno najavio mogućnost slanja vojnog kontingenta u Ukrajinu, a 8. marta, tokom rasprave o ovom predlogu sa liderima opozicionih partija, dodao da je spreman da to učini ako se front pomeri u Kijev ili Odesu.

List prenosi da mnoge evropske kolege „kolutaju očima” na reči francuskog predsednika. Inicijativa je do sada naišla na razumevanje samo u malim baltičkim zemljama, dok glavni saveznici u NATO-u odbacuju ideju o direktnom vojnom učešću u ukrajinskom sukobu. Napominje se da više od polovine Francuza takođe ne odobrava inicijativu svog predsednika.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave