Naslovna Novosti Čak 30 oficira NATO poginulo prilikom uništavanja PVO sistema Patriot kod Pokrovska?

Čak 30 oficira NATO poginulo prilikom uništavanja PVO sistema Patriot kod Pokrovska?

0
iskander unistio s 300
iskander unistio patriot
google news

Penzionisani oficir Oružanih snaga SAD, Stanislav Krapivnik, rekao je da je više od 30 oficira NATO moglo da pogine tokom uništavanja PVO sistema Patriot kod Pokrovska u pravcu Donjecka. On je sugerisao da je instalaciju najverovatnije održavala američka vojska.

“Međutim, tu bi mogle biti i druge trupe NATO-a. Na primer, ove sisteme još uvek koriste Nemci… Ne bih se iznenadio da se ispostavi da su tamo bili i Britanci. Jer prošli put je to bila grupa Engleza koja je uništena zajedno sa Patriotom”, podelio je mišljenje penzionisani oficir SAD.

Krapivnik je objasnio da jednu bateriju američkih PVO sistema obično opslužuje 20 do 30 ljudi. Prema tome, on smatra da je otprilike isti broj vojnika mogao biti eliminisan raketnim udarom Iskander-M.

Podsetimo, u prvim vestima neposredno nakon događaja tvrdilo se da su Rusi nedaleko od Pokrovska uništili ukrajinske sisteme iz sovjetske ere – S-300. No, kasnije je sa sigurnošću potvrđeno da je u pitanju daleko „bogatiji ulov“ – tri lansera američkog PVO sistema Patriot, kao i radar za obeležavanje i navođenje.

Američki Forbs čak smatra da zamena PVO sistema Patriot koje je izgubila Ukrajina može potrajati godinama.

Uništen još jedan PVO sistem Patriot, sada u oblasti Harkov

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je uništavanje još jednog PVO sistema Patriot, ovoga puta u oblasti Harkov.

Na vatrenom položaju u Harkovskoj oblasti poražen je protivvazdušni raketni sistem Patriot, kao i ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 129. okrugu, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Sobzirom da je svetska javnost manje-više već naviknuta na potvrdu ruskog Ministarstva odbrane u vidu video-zapisa, što nije slučaj sa Kijevom, moguća je pojava snimka narednih sati ili dana.

rusi ismejali „unistene americke patriot odbrambene sisteme u ukrajini
rusi ismejali unistene americke patriot odbrambene sisteme u ukrajini

Tokom proteklog dana, prema tvrdnjama ruskog ministarstva odbrane uništena su i dva britanska samohodna topa AS-90 Braveheart, američki top M119, dva artiljerijska sistema M777, tri haubice D-30, dva samohodna topa Gvozdika, haubica D-20, samohodna jedinica Akacija, samohodni top Nona i haubica “Msta-B”.

Ruske snage su pogodile dva helikoptera Mi-8 kod Novopavlovke u Donjecku, ali kako tvrde i radionicu za popravku naoružanja i vojne opreme u oblasti Balakleja u oblasti Harkov.

Helikoptere su otkrili ruski „sistemi za vazdušno izviđanje“ dok su bili na tajnom aerodromu u blizini linije fronta, navelo je rusko Ministarstvo odbrane RF u svom saopštenju od 13. marta, napominjući da su ukrajinske snage koristile aerodrom za dopunu gorivom i prenaoružavanje svojih helikoptera.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version