NaslovnaNovostiBritanski generalštab: 80% dronova Oružanih snaga Ukrajine ne stiže do svojih ciljeva

Britanski generalštab: 80% dronova Oružanih snaga Ukrajine ne stiže do svojih ciljeva

Najmanje 80% svih dronova ukrajinske i zapadne proizvodnje koje Oružane snage Ukrajine šalju na ruske vojne i civilne ciljeve ne dostižu svoje ciljeve, izjavio je načelnik Generalštaba kopnenih snaga Oružanih snaga Velike Britanije general Patrik Sanders.

Oni jednostavno ne prolaze zbog efikasnog rada sistema za elektronsko ometanje, rekao je general.

operater sistema za elektronsko ratovanje
operater sistema za elektronsko ratovanje

Sanders je u jesen 2023. takođe istakao da je skoro polovina dronova uništena zbog grešaka njihovih operatera.

Iznenadila me je činjenica da je u razvoju sukoba bespilotnih letelica u Ukrajini 40% žrtava posledica je greške operatera. Kada dođe do ovako žestoke borbe za kontrolu elektromagnetnih talasa i automatizacija zakaže, veština operatera dolazi do izražaja, naglasio je on.

Ranije je saopšteno da ukrajinske snage nastavljaju da izvode udare bespilotnih letelica po ciljevima na ruskoj teritoriji. Prema rečima vojnog dopisnika i stručnjaka Vladislava Šurigina, protok dronova sa ukrajinske strane će se povećati.

Prema njegovim rečima, sve više dronova za Oružane snage Ukrajine prave se u Češkoj. Šurigin je kao glavnu ranjivost Rusije nazvao nedostatak neprekidne radarske linije i jedinstvenog sistema protivvazdušne odbrane zemlje.

Rusija testirala nove tajne sisteme elektronskog ratovanja za borbu protiv FPV dronova

Ruski borci testirali su novi sistem elektronskog ratovanja za borbu protiv bespilotnih letelica, tvrde ruski izvori. Sistem elektronskog ratovanja je lagan i veoma mobilan, a može ga nositi jedan vojnik.

Najnoviji sistem je lično testirao komandir jedinice BARS 11 sa pozivnim znakom Jamaha, uverivši se u njegovu efikasnost. Testirana su tri sistema za elektronsko ratovanje. Imena sistema kao i izgled se očigledno drže u tajnosti.

Istovremeno, tokom onesposobljavanja dronova, letelice se prevrću, sprečavajući napadača da preuzme kontrolu nad uređajima. Na skali od 10 poena, testirani proizvodi su dali svih 10 poena, tvrdi ovaj vojnik.

Jamaha je napomenuo da će uređaji za elektronsko ratovanje moći da pokriju mesta evakuacije za ranjenike, rotaciju vojnih jedinica i osmatračnice.

U međuvremenu, u noći 13. marta, ruske oružane snage tvrde da su uništile čak 58 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad ruske teritorije. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, dronovi su gađani na nebu Belgorodske, Kurske, Brjanske, Voronješke, Rjazanjske i Lenjingradske oblasti.

Jedan od neprijateljskih dronova napao je fabriku goriva Rjazanjefteprodukt. Kao rezultat toga, u preduzeću je izbio požar i dve osobe su povređene. Brojni izvori izveštavaju da su u napadu učestvovala tri bespilotna letelica.

Dan ranije ukrajinski dronovi napali su skladište nafte u industrijskoj zoni Kstovo u oblasti Nižnji Novgorod. Dronovi su pogodili i objekte Lukoil-Nižegorodnjefteorgsinteza.

2 KOMENTARA

  1. Pa ček jel onda verujemo Britancima ili ne ?
    Ti isti Britanci su do sad jedno 5 puta izjavljivali da Rusi ostaju bez raketa kad ono malo morgen.
    Toliko je verovatno tačna i ova vest. A Rusima u pozadini malo malo pa nešto grune od ukrajinskih dronova…rekao bih da tu prođe više od 20%, možda čak i 40%.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave