NaslovnaNovostiUdarom ruskog teškog bacača plamena TOS-1A otkinuta kupola ukrajinskog tenka Leopard 2

Udarom ruskog teškog bacača plamena TOS-1A otkinuta kupola ukrajinskog tenka Leopard 2

Na zaporoškom pravcu, u oblasti između Verbova i Rabotina, ruske trupe su uz pomoć teških bacačkih sistema TOS-1A „Solncepek“ izvele udar na jedno od uporišta ukrajinskih oružanih formacija.

Kao rezultat ovog udara, kako prenosi Rosijska gazeta, primećen je teško oštećen nemački tenk Leopard 2A4 koji je koristila ukrajinska strana.

Snimci iz vazduha koje je snimila izviđačka bespilotna letelica pokazuju razmere razaranja, uključujući preživelu, ali ozbiljno oštećenu opremu ukrajinskih oružanih snaga.

Posebnu pažnju skrećemo na stanje tenka Leopard 2A4, čija je kupola teška preko 12 tona eksplozijom otkinuta, završivši nekoliko metara od glavnog trupa. Prijavljena su i značajna oštećenja na gornjem prednjem delu vozila.

Tačan tip ruske municije koja je uspela da nanese slična oštećenja nemačkom tenku ostaje nepoznata. Ruska vojska aktivno koristi sisteme TOS-1A protiv kijevskih snaga od početka svoje “specijalne operacije” u Ukrajini.

Višecevni bacači raketa TOS-1 ili TOS-1A sa 30 ili 24 lansirnih cevi na šasijama tenkova T-72 su u stanju da lansiraju rakete 220 mm sa termobaričnim bojevim glavama.

tos 1a
tos 1a

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija.

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

TOS-1A ima domet do 6 km, ali zato može da pokrije veoma veliku površinu, a pogođeno područje posle udara je još veće – 40.000 kvadratnih metara. Sistem ispaljuje municiju od 220 mm.

TOS-1A je u stanju da ispali celu svoju salvu raketa za manje od 12 sekundi. Obično njime upravlja tročlana posada i može se transportovati drumskim, železničkim ili vazdušnim putem.

Tokom aktuelnog sukoba u Ukrajini testirana je i unapređena verzija sistema, nazvana TOS-2. Naoružan je i snažnijim raketama većeg dometa. Inače, Rusi su u zavodu НПО Сплав razvili i TOS-2 Тосочка na kamionima Урал-63704-0010 serije Торнадо-У.

Zastrašujući artiljerijski sistem je dizajniran za napad na neprijateljske utvrđene položaje i lako oklopna vozila i transporte, posebno na otvorenom terenu.

snimak udara po polozajima osu koji su presli dnjepar termobaricnom municijom tos 1a „solncepek
snimak udara po polozajima osu koji su presli dnjepar termobaricnom municijom tos 1a solncepek

TOS-1A su koristile ruske snage u nekoliko sukoba, uključujući Prvi i Drugi čečenski rat, rusko-gruzijski rat i građanski rat u Siriji.

Ruska vojska aktivno koristi sisteme TOS-1A protiv kijevskih snaga od početka svoje “specijalne operacije” u Ukrajini. O primerima smo pisali u više navrata, kao na primer ovdeovde i ovde.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave