NaslovnaNovostiOčekuje se „veliki napad“ dronova Oružanih snaga Ukrajine na Moskvu na dan...

Očekuje se „veliki napad“ dronova Oružanih snaga Ukrajine na Moskvu na dan ruskih predsedničkih izbora

Nedavno su Sjedinjene Države i njihovi saveznici preporučili svojim građanima da napuste teritoriju Ruske Federacije, jer bi tamo moglo doći do brojnih terorističkih napada.

Nakon ovoga, ruski izvori primećuju kako se broj pokušaja ukrajinskih bespilotnih letelica da napadnu ruski vazdušni prostor naglo povećao. Dakle, prema tvrdnjama nekih ruskih medija u pitanju je bila najava sa Zapada, koji pruža pomoć Kijevu.

Kijev je u noći 12. marta izvršio još jedan napad na teritorije Rusije. Desetine ukrajinskih bespilotnih letelica kamikaza izvršile su napade na ciljeve u Ruskoj Federaciji.

Nakon toga, informacija o mogućem novom napadu pojavila se na ukrajinskim javnim stranicama, ali je odmah i obrisana. Saopšteno je da su raniji napadi bili samo „lako zagrevanje” pred „veliki napad” na Moskvu, u kome će „učestvovati stotine dronova”.

Na situaciju je 12. marta skrenuo pažnju ruski vojni ekspert Vladislav Šurigin. Nagađao je kada se može očekivati pomenuti „veliki nalet” i ko bi mogao da stoji iza njega.

“Postoje svi razlozi da se veruje da bi takav napad mogao biti izveden na dan ruskih predsedničkih izbora kako bi postao „impresivna demonstracija ukrajinske vojne moći“.

dron uj 22
dron uj 22

Istovremeno je dodao i da je “glavno mesto za sklapanje dronova danas Češka, gde se sada sve više kreće ukrajinski vojno-industrijski kompleks, a u Ukrajini se odvija samo finalna montaža, opremanje i punjenje dronova gorivom.”

Prema rečima stručnjaka, nedavni noćni napad ukrajinskih jurišnih dronova bio je očekivan i predvidljiv. Šurigin je podsetio da je još u jesen 2022. obavestio da će se Ukrajina oslanjati na napade na rusku infrastrukturu pomoću bespilotnih letelica.

Istovremeno, on je nedavno izvestio da će u kontekstu pogoršanja situacije na frontu povećanje udara bespilotnih letelica postati „iznenađenje“ koje su Kijev i Zapad najavili za Rusku Federaciju.

Zbog toga je potrebno ojačati ruski sistem PVO, zasićivši trupe raznim kompleksima, ubrzati razvoj i sprovođenje novih protivmera, savetuje Šurigin.

“Kijev već danas lansira od 30 do 50 bespilotnih letelica svakog dana na ciljeve na našoj teritoriji i nije potreban naučnik da shvati da će broj takvih napada samo da raste,” dodao je on.

Podsetimo, ukrajinske snage idalje nemaju sopstvene rakete za precizne udare duboko u ruskoj pozadini. Zbog toga su prinuđeni da koriste jednosmerne dronove za napad, ili neformalno nazvane „dronove kamikaze“, tokom svojih pokušaja da stignu do ruskih pozadina.

Trenutno, ukrajinska vojska aktivno koristi desetak različitih tipova bespilotnih letelica velikog dometa za gađanje ruskih aerodroma, skladišta goriva, industrijskih preduzeća i drugih objekata koji se nalaze na izvesnoj udaljenosti od granice sa Ukrajinom.

mugin 5
mugin 5

Usred tekućih ruskih preciznih udara na ukrajinske industrijske objekte, uključujući i one koji se koriste za proizvodnju bespilotnih letelica, ukrajinska vojska je prinuđena da što više decentralizuje proizvodnju dronova. Kao rezultat toga, postoji veliki izbor tipova dronova koje proizvode različite grupe.

Prema Volstrit Žurnalu, u Ukrajini se trenutno proizvode ukupno 62 različite vrste dronova, uključujući, one sposobne da nose teret do devet kilograma eksploziva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave