Naslovna Novosti Izveštaj američkih obaveštajnih službi: Zapadni Balkan se 2024 godine može suočiti sa etničkim...

Izveštaj američkih obaveštajnih službi: Zapadni Balkan se 2024 godine može suočiti sa etničkim sukobima

13
kosovo
kosovo
google news

Vest da „izveštaj američkih obaveštajnih službi upozorava da bi se Zapadni Balkan mogao suočiti sa etničkim sukobima 2024. godine“ prenela je kosovska agencija Telegrafi.

Obavještajna zajednica Sjedinjenih Država nedavno je objavila svoj godišnji izvještaj u kojem se „naglašavaju pretnje za koje se očekuje da će uticati na globalnu stabilnost, sa posebnim fokusom na Zapadni Balkan“.

U Izveštaju se predviđa da bi tokom 2024. godine „region mogao da bude mesto lokalizovanog međuetničkog nasilja“. Navodno, „nacionalistički lideri u regionu mogu da pojačaju tenzije da bi stekli političku prednost i manipulisali uticajem spoljnih aktera“.

Prema objavljenim podacima, „ova manipulacija bi imala za cilj konsolidaciju i eksploataciju etničkih razlika iz različitih razloga, uključujući povećanje regionalnog uticaja ili sprečavanje dalje integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i evroatlantske strukture“.

Izveštaj se odnosi na nedavne događaje u regionu, poput slučaja Banjska, kada je poginuo kosovski policijski narednik Afrim Bunjaku kao i Stefan Nedeljković iz Zvečana, Bojan Mijailović i Igor Milenković iz Leposavića ali i napetosti u maju 2023. godine, kada su sukobi KFOR i srpskih demonstranata na severu Kosova rezultirali na desetinama povređenih vojnika KFOR.

Bondsteel baza Kosovo
Bondsteel baza Kosovo

Podsetimo, nevolje su izbile u maju pošto što su gradonačelnici na severu Kosova nasilno preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora koje su bojkotovali Srbi zahtevajući formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Izveštaj američkih obaveštajnih službi takođe izražava zabrinutost zbog „destruktivnih akcija lidera bosanskih Srba, koji su optuženi za preduzimanje provokativnih koraka u cilju neutralisanja međunarodnog nadzora u Bosni i obezbeđivanja de fakto odvajanja Republike Srpske“.

„Ove akcije mogu ohrabriti vođe bošnjačkog stanovništva da ojačaju svoje odbrambene sposobnosti, rizikujući izbijanje nasilnih sukoba koji mogu prkositi prisustvu i naporima mirovnih snaga”.

Sa druge strane nije na odmet podsetiti se kako je američka ambasada u Sarajevu saopštila u januaru mesecu da će dva lovca F-16 preleteti Bosnu “u znak podrške” njenom teritorijalnom integritetu protiv srpskih “separatističkih aktivnosti” koje navodno krše Dejtonski mirovni sporazum iz 1990-ih.

Takođe, SAD je donirala kosovskoj policiji sedam špijunskih dronova u oktobru 2023. godine. Tačni modeli dronova se idalje drže u tajnosti. Pre ove donacije od strane SAD, takozvane kosovske vlasti su kupili seriju dronova Bayraktar ​​proizvedenih u Turskoj, izjavio je u julu 2023. godine Aljbin Kurti.

U januaru ove godine, Sjedinjene Američke Države prihvatile su zahtev Kosova za kupovinu protivtenkovskih projektila Javelin uprkos protivljenju Srbije. Dakle SAD naoružava Kosovo sa 246 ručnih raketnih bacača FGM-148 Javelin. Takođe, pronose se glasine da će i takozvane Kosovske bezbednosne snage (KBS) nabaviti polovne helihoptere UH-60A.  

defender europe kosovo ksf na vezbi 2021
defender europe kosovo ksf na vezbi 2021

Kosovo gradi vojsku koja bi trebalo da ima 5.000 redovnih vojnika i 3.000 rezervista, međutim suočavaju se sa otkazima i odlivom pripadnika. Sa druge strane, NATO je rasporedio 4.500 mirovnih trupa na sada ukupno 1,8 miliona stanovnika.

Bez obzira da li reči o „izveštajima američkih obaveštajnih službi” potiču iz američkih ili kosovskih izora, očita je neprikrivena aluzija da nestabilnost mogu izazvati isključivo Srbi.

Ova floskula svakako je u duhu politike Aljbina Kurtija sa namerom da se krivica za neispnavanje međunarodnih obaveza prebaci isključivo na Beograd pa i Banja Luku.

13 KOMENTARA

  1. Srbin nikada nije bio vojnik samo kukavička pobegulja poznata po Bežanijama , od 1915 pa sve do Oluje 1995 , a i izgubili su sva 4 rata koja su vodili za Veliku Srbiju 1990-tih ! Oni se boje sami napast Kosovo jer bi ih NATO zdrobio ko vašku, zato čekaju da dođu Rusi !?🤗😂 al načekat će se , Rusi se još bakču sa ukrajinskim lovačkim društvima , kod sela Bahmut i Avdivka ! 🤣

  2. Opustite se,manje emocija i manje teskih reci,ionako gazda misli na sve.zato samo opusteno,sve ide po planu…..da ne kazem po redu voznje,jer voze nas sve zajedno ko majmune,vec duuuugo

  3. Veseline ne skoci mnogo. Tako su mislili i oni tvoji za vreme juge. Imali ste citav arsenal jna i to protiv golorukih naroda. Znas valjda kako ste zavrsili. Da smo mi Albanci bili naoruzani ko vi, vi bih vec trazili svoja svetinje po uralima i karpatima. Poznati ste samo protiv zene i dece i nenaoruzane. A usta nije vam spojena sa srcem. Proliv usta. Jedan na jedan ne postojite.

    32
    39
    • Mnogo ste se vi kozojebci primili pod zaštitom vaših nacističkih saveznika.
      Ali preračunali ste se.
      Sada ćemo vam uraditi sve ono za šta ste nas optuživali.
      Od nacističke Nemačke, Belgije i Holandije, preko poturica i ustaša…
      Genocid je ništa.
      Šta ćemo vam jadnima uraditi reč još uvek nije izmišljena.
      Sve ćemo vas pobiti, nebitno civil vojnik, žene, stari, deca, bebe…
      Sve ćemo vas pobiti.
      Svako mesto, svako selo i poseok ćemo vam sravniti sa zemljom.
      Sve džamije i katoličke crkve, sva vaša groblja ćemo preorati.
      Sve ćemo vas pobiti. Uradićemo vam daleko gore stvari od onoga za šta ste nas optuživali.

      15
      22
      • I ne računaj na terorističku NATO organizaciju.
        Vojska Srbije se ne plaši NATO terorista.
        Ti tvoji NATO teroristi se plaše Vojske Srbije.

        9
        18
        • Srbija mora da uđe u pregovore da Albanije nema ama baš nikakvog istorijskog razloga da postoji.
          Sve su nam to nametnuli Englezi.
          Istorijski cela teritorija Albanije je teritorija Srbije.
          Zašto još uvek udovoljavamo Englezima?!

          9
          21
          • Pa ono što se danas smatra Albanijom je vekovno teritorija
            Kneževine Srbije.
            Šta se to promenilo?

            4
            9
      • @Veselin
        Ti i takvi kao ti zaslužuju ono što je Hitler radio Jevrejima, hermetički zatvorenu komoru i Ciklon-B pesticid. Bolesniku maloumni.

  4. Izveštaj uopšte nije važan. Divljaci sa Zapada već decenijama pišu kojekakve budalaštine.
    Sila je meritokratija.
    Važno je da sačuvamo svoju zemlju, a Vojska Srbije može da sravni tzv Kosovo sa zemljom.
    Dok Albanci nemaju para da plate zaštitu terorističkoj NATO organizaciji.
    Dakle, politika je jedno za šta me čisto zabole ona stvar dok činjenično ćemo ih vojno pregaziti.

    7
    19
  5. Koji su to vidovnjaci, daju svakojako oruzije i prava teroristickim grupama, a onda kazu da ce biti napeto, ma ne..ri.
    Napravili dole bazu opasanu zidinama ko da su ih izraelci ucili.
    U svim zemljam su im ambasade opasane zidinam i zilet zicama, plase se i svoje senke koliko su patnje naneli svugde po svetu.

    10
    16

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version