Naslovna Novosti Nekada opasni ‘Crni jastrebovi’ UH-60 stigli u Albaniju; Black Hawk helikopteri uskoro...

Nekada opasni ‘Crni jastrebovi’ UH-60 stigli u Albaniju; Black Hawk helikopteri uskoro i na Kosovu?

0
uh 60 sikorsky black hawk
uh 60 sikorsky black hawk
google news

Prva dva helikoptera Sikorsky UH-60A Black Hawk za albansku avijaciju iskrcana su 13. januara na aerodromu Rinas kod Tirane iz američkog Boeing C-17A Globemaster III. 

Radi se o polovnim letelicama koje su ranije korišćene u američkoj vojsci a na prodaju su ponuđeni još 2019. godine. Prvobitno je bivši albanski ministar odbrane Olta Xhacka najavio da je u aprilu 2019 sklopljen ugovor za nabavku tri Crna jastreba.

Međutim, 2021. godine, američki potpukovnik Erol Munir je to demantovao i rekao da se radi o dve letilice. Tako još uvek nije jasno o kom broju helikoptera se radi ali je američka ambasada u Tirani saopštila da je Vašington ovu akviziciju podržao sa 50 miliona dolara finansijske pomoći.

Helikopteri Black Hawk će, navodno, poboljšati sposobnosti sanitetske službe albanske vojske (medicinska evakuacija), a služiće i za prevoz osoblja na oporavak, operacije potrage i spasavanja, kao logistička podrška NATO snagama tokom operacija i vežbi.

Trenutno, albansko ratno vazduhoplovstvo čini puk stacioniran na aerodromu Farke. Puk na papiru raspolaže sa četiri helikoptera  Eurocopter AS 532 AL Cougar, tri Augusta Bell AB-205 i 2 Bell AB-206 JetRanger, četiri Messerschmitt-Bölkow-Blohm Bo-105, dva Airbus Helicopters H-145  (Eurocopter EC-145) i jedan Augusta A-109C.

Ovako heterogena flota je svakako izazov za tehničku podršku i redovno održavanje. Postavlja se pitanje da li dva (ili tri) Crna jastreba samo pogoršavaju situaciju ili će biti redukovan broj starijih letilica.

Naime,prema informacijama na sajtu Oružanih snaga Albanije, dodavanjem dva helikoptera Black Hawk ukupan broj helikoptera u vazduhoplovstvu biće sveden na deset.

Crni jastrebovi uskoro i na Kosovu?

Treba naglasiti da na Kosovu, u bazi Bondstil, američka avijacija od 1999. godine održava detašman Crnih sokolova kao podršku KFOR. No, pronose se glasine da će i takozvane Kosovske bezbednosne snage (KBS) nabaviti polovne UH-60A.  

U više navrata u poslednjih šest godina Amerikanci su organizivali obuku za pripadnike KBS sa Crnim sokolovima. No, uglavnom je u pitanju bila obuka iskrcavanja pešadije  iz lebdeće letilice, prevoz povređenih osoba i slični zadaci.

Inače, „kadeti KSB“ su završili Vojnu vazduhoplovnu akademiju u Istanbulu (Hava Harp Okulu) i treniraju u Albaniji na njihovim Bell AB-206 JetRanger.

Hrvatska ih je prva nabavila

U regionu, glavni korisnik UH-60 je Hrvatska. Hrvatske oružane snage su 2022. nabavile četiri savremenija UH-60M i nameravaju da nabave još 6 kako bi popunili jednu eskadrilu. 

Četiri letelice se nalaze u sastavu 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera iz sastava 91 krila, stacionirane na aerodromu Lučko. Eskadrila ima još 10 Mi-171Š nabavljenih iz Rusije 2007. i 2008. godine.

sikorsky uh 60m black hawk
sikorsky uh 60m black hawk

Prva dva UH-60M su takođe predstavljala američku donaciju u visini od 53,2 miliona dolara i predstavljala su deo projekta nabavke 4 letilice.

Naime, nabavka druga dva Crna jastreba su krajem oktobra 2019 Hrvaskoj odobrena posredstvom Foreign Millitary Sales (FMS). Tada odobrena tranša iznosila je 115 miliona dolara od čega je 38 otpadao na helikoptere.

UH-60A Black Hawk

Model A je dizajniran da može prevoziti 11 vojnika uključujući i tri člana posade. U suštini, tokom 1981 godine UH-60 je adaptiran prvenstveno kao sanitetski helikopter ali se koristi i u operacijama pomoćnih vazdušnih napada, komandovanja i kontrole i izviđanja. 

UH-60A je opremljen sedištima za osam vojnika koja se mogu ukloniti da bi se smestila četiri sanitetska nosila. 

Opremljen je zadnjim kliznim vratima i spoljnom kukom za teret nosivosti 3630 kg. 

Pomoćni spoljašnji nosači tereta (ESSS, External Stores Support Sistem) se sastoje od dva sklopa nalik krilima, pričvršćena za okvir letilice iznad vrata teretnog prostora. Svako ESSS krilo je opremljeno sa 2 uklonjiva pilona. 

UH-60A je opremljen sa dva General Electric T700-GE-701 turboosovinska motora od po 1560 KS. Unutrašnji oklopljeni rezervoari primaju ukupno 1360 litara goriva. Ako je opremljen sistemom ESSS, Black Hawk može da nosi dva spoljna rezervoara od 870 litara i do dva dodatna pomoćna rezervoara od 700 litra unutar tovarnog prostora. Black Hawk je sposoban da leti i sa samo jednim sposobnim motorom.

ukrajinci pored uh 60 black hawk.jpg copy
ukrajinci pored uh 60 black hawk

UH-60A je opremljen VHF-FM, UHF-FM i VHF-AM/FM radijima, kao i šifrovanim IFF sistemom za prepoznavanje. Za samoodbranu, Black Hawk je opremljen AN/APR-39 (v) 1 radarskim prijemnikom upozorenja, kao i AN/ALK-144 infracrvenim sistemom protivmera i dispenzerom lažnih mamaca.

Iako nije opremljen nikakvim namenskim sistemima naoružanja, UH-60A ima dva držača – po jedan sa obe strane trua, iza pilotske kabine. Ovi nosači su u stanju da prihvate različita oružja, uključujući mitraljeze 7.62 mm M-60 GP, 7.62 mm M-240, .50 GAU-19/A, kao i šestocvni 7.62 mm General Electric M134.

Zahvaljujući ESSS, UH-60A se može opremiti i sa 16 projektila Hellfire, kao i 70 mm Mk 4 Folding-Fin Aerial rakete (FFAR), protivvazdušne rakete FIM-92 Stinger, kao i sisteme za izbacivanje/sejanje mina iz vazduha, kao što su M136 Volcano Vehicle-Launched Scatterable Mine Systemi M56 Mine Dispersing Subsystem.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version