Naslovna Novosti SAD prodaje Kosovu 246 ručnih raketnih bacača FGM-148 Javelin, uprkos protivljenju Srbije

SAD prodaje Kosovu 246 ručnih raketnih bacača FGM-148 Javelin, uprkos protivljenju Srbije

4
javelin fgm 148
javelin fgm 148
google news

Sjedinjene Američke Države prihvatile su zahtev Kosova za kupovinu protivtenkovskih projektila Javelin uprkos protivljenju Srbije. Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil naveo je u saopštenju od 11. januara da će zahtev biti upućen Kongresu da započne zvaničnu proceduru za završetak kupovine.

Hil je saopštenje izdao nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom kojeg je razgovarano o aktuelnim zategnutim odnosima Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je rekao da je ta vest “veliko razočarenje”, ali da će Srbija, zajedno sa Sjedinjenim Državama, raditi na tome da obezbedi nastavak čvrstih srpsko-američkih odnosa.

„Za nas je veoma važno da se mir u regionu ne naruši i da Srbija nastavi da se ponaša odgovorno i doprinosi stabilnosti na Balkanu“, rekao je Vučić.

Ministarstvo odbrane Kosova saopštilo je za RSE da se u okviru povećanja vojnih kapaciteta Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) planira nabavka projektila „Džavelin“ i nekih drugih savremenih sistema naoružanja.

Liridona Gaši, politički savetnik kosovskog ministra odbrane Ejupa Maćedoncija, rekla je da KBS podiže svoje vojne kapacitete i da je u tom kontekstu potpisan vojni sporazum između Kosova i Sjedinjenih Država.

Zvanično saopštenje:

Kontakt za medije i javnost američke Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane je istoga dana, 11 januara 2024, izdao zvanično saopštenje:

Stejt department je doneo odluku kojom se odobrava prodaja raketa Javelin i prateće opreme Republici Kosovo za procenjenu cenu od 75 miliona dolara. Agencija za bezbednosnu i odbrambenu saradnju danas je dostavila potrebnu potvrdu kojom je obavestila Kongres o ovoj mogućoj prodaji.
Republika Kosovo je zatražila kupovinu dvesta četrdeset i šest (246) projektila Javelin FGM-148F, uključujuži šest (6) raketa “fly-to-buy” i dvadeset četiri (24) lake komandne lansirne jedinice (Javelin Lightweight Command Launch Units, LWCLU). Ovim su obuhvaćeni i instruktori za osnovne veštine u rukovanu Javelin LWCLU; treneri na terenu, za gađanje na otvorenom; simulacije projektila; Stanice instruktora za obuku na otvorenom (OTIS); Jedinice za rashladnu tečnost baterije (BCU); Sistemska integracija i odjavljivanje (SICO); Podrška životnog ciklusa (LCS); Ograničeno interaktivno elektronsko tehničko uputstvo za rukovanje (IETM); Priručnik za operatera i tehničku podršku (TAGM); potrebni alati; Obuka strelca Javelinom; Obuka tehničkog oficira za municiju (ATO); Obuka održavanja Javelina; kao i drugi elementi logistike i programske podrške. Ukupna procenjena cena je 75 miliona dolara.
Ova predložena prodaja će podržati ciljeve spoljne politike i nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država kroz poboljšanje bezbednosti evropskog partnera koji je važna sila za političku i ekonomsku stabilnost u Evropi.
Predložena prodaja će poboljšati dugoročne odbrambene kapacitete Kosova da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet kako bi ispunila svoje nacionalne odbrambene zahteve. Kosovo neće imati poteškoća da apsorbuje ovu opremu u svoje oružane snage.
Predložena prodaja ove opreme i podrške neće promeniti osnovni vojni balans u regionu.
Glavni proizvođač i isporučilac će biti Javelin Joint Venture prema ugovoru sa Lockheed Martin iz Orlanda, Florida i Raitheon Missiles and Defence iz Tusona, Aarizona. 
Implementacija ove predložene prodaje neće zahtevati slanje predstavnika Vlade SAD ili izvođača na Kosovo.
Predložena prodaja neće imati štetnog uticaja na spremnost odbrane SAD.
Ovo obaveštenje o potencijalnoj prodaji je obavezno po zakonu. Opis i vrednost u dolarima su za najveću procenjenu količinu i vrednost u dolarima na osnovu početnih zahteva. Stvarna vrednost u dolarima će biti niža u zavisnosti od konačnih zahteva, budžetskih ovlašćenja i potpisanih ugovora o prodaji, ako i kada budu zaključeni.

Kosovo – rakete Javelin

Javelin FGM-148 ukratko

ATGM Javelin FGM-148 – protivtenkovski kompleks 3. generacije. Radi na principu „ispali i zaboravi’’. Dovoljno je da operater nacilja i lansira raketu, onda može da promeni poziciju, a sama raketa napada cilj. Raketom Javelin FGM-148 može se dejstvovati iz dve pozicije:

  1. pod uglom od 45o, odozgo. u manje zaštićeni gornji deo rezervoara;
  2. direktno, u horizontalnoj ravni.

Režim raketnog napada odozgo je podrazumevano podešen u kompleksu. U nekim slučajevima, za napad na utvrđene položaje, preporučljivo je preći na horizontalni režim napada.

Javelin

Raketa polazi od instalacije pomoću startnog motora, zatim se uključuje glavni motor i projektil dostiže visinu, u zavisnosti od radnog režima, od 50 ili 150 metara.

Zahvaljujući dvodelnom punjenju (1 deo – kumulativno, 2 dela – visokoeksplozivno), tenk se uništava kumulativnim i visokoeksplozivnim dejstvom.

Nakon što projektil pogodi gornji deo tenka, za eliminisanje posade nisu dovoljni sekundarni fragmenti oklopa (debljina oklopa je mala). Živu silu u suštini eliminiše nadpritisak od nekoliko desetina atmosfera koji nastaje nakon detonacije drugog dela bojevog punjenja. 

4 KOMENTARA

  1. Naš odgovor američkim “prijateljima” bi trebao biti ruske baze na Kopaoniku i Staroj Planini. A verujem i da bi bilo oružja za prodaju američkim neprijateljima. A ima ih u svetu itekako. Pa bi “izuzetni” sledeći put triput razmislili pre nego što bi nešto preduzeli, a tiče se naše države.

  2. Zlo se uvek vraca kuci,taj sistem ce biti na kosovu,a gde ce zavrsiti videcemo,ako misle da su albanci pod kontrolom varaju se,naoruzavanje islamista ce im se vratiti ,ja vec vidim te bacače na nemackim ulicama…..a mi cemo se vec nekako snaci.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version