Naslovna Novosti SAD donira kosovskoj policiji sedam špijunskih dronova; Tačni modeli dronova se drže...

SAD donira kosovskoj policiji sedam špijunskih dronova; Tačni modeli dronova se drže u tajnosti

0
hovenijer daje dronove kosovu
hovenijer daje dronove kosovu
google news

Sjedinjene Američke Države su u sredu, 11. oktobra, donirale kosovskoj policiji sedam dronova za misije špijuniranja i taktičkog osmatranja, kako je najavio američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Tokom ceremonije potpisivanja donacije u Prištini, Hovenier je rekao da najnovija američka pomoć kosovskim institucijama za sprovođenje zakona “odražava dugoročnu posvećenost razvoju kosovske policije”.

„Ovo je još jedan dokaz poverenja SAD u Kosovo da vodi nezavisan rat protiv narkotika i misije za sprovođenje zakona“, rekao je Hovenijer.

Američka donacija Kosovskoj policiji dolazi oko tri nedelje nakon incidenata u Banjskom.

Srbija je odbacila optužbe Kosova da stoji iza napada, koji su privremene kosovske vlasti opisale kao “pokušaj aneksije severnog Kosova”.

„S obzirom na obim kriminalnih aktivnosti organizovanih grupa u regionu, ove bespilotne letelice biće vitalni resurs za sprovođenje zakona na Kosovu u borbi protiv kriminalnih aktivnosti na zemlji i u vazduhu“, dodao je Hovenijer.

Ne precizirajući vrstu dronova, generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da će “policija nastojati da dronove koje su donirali SAD iskoristi na najbolji mogući način za jačanje bezbednosti građana celog Kosova.”

Donacija će imati pozitivan uticaj na povećanje kapaciteta policije za rešavanje situacija na terenu, uključujući praćenje granica Kosova i druge istražne operacije koje će kosovska policija sprovoditi u budućnosti“, rekao je Hodža.

Pre ove donacije od strane SAD, takozvane kosovske vlasti su kupili seriju dronova Bayraktar ​​proizvedenih u Turskoj, izjavio je u julu Aljbin Kurti.

Kosovo gradi vojsku koja bi trebalo da ima 5.000 redovnih vojnika i 3.000 rezervista. NATO je rasporedio 4.500 mirovnih trupa na sada ukupno 1,8 miliona stanovnika.

Poslednjih meseci Kosovo se suočilo sa najgorim etničkim nasiljem na severu, gde živi oko 50.000 Srba. Nevolje su izbile u maju nakon što su gradonačelnici na severu Kosova nasilno preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora koje su bojkotovali Srbi zahtevajući formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Kosovo namerava da uđe u NATO, međutim četiri članice alijanse još uvek ne priznaju njegovu samoproglašenu nezavisnost od Srbije 2008. godine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version