NaslovnaNovostiRuske snage osujetile veliki kopneni napad ukrajinske specijalne jedinice Artan u pravcu...

Ruske snage osujetile veliki kopneni napad ukrajinske specijalne jedinice Artan u pravcu Belgoroda [VIDEO]

Ukrajinska vojska pokušala je u još jednoj akciji da napadne ruske pogranične oblasti. Dok ruske snage protivvazdušne odbrane odbijaju masovne udare bespilotnih letelica, ukrajinske specijalne službe pokušale su da pokrenu kopnenu operaciju i pređu rusku granicu.

Ruski vojni izvori su 11. marta izvestili da je još jedna ukrajinska kopnena operacija osujećena u pograničnoj Belgorodskoj oblasti.

Operaciju su pripremili Glavna obaveštajna uprava (GUR) i Oružane snage Ukrajine u pokušaju neke vrste diverzije sa kojom bi, pored ostalog, svakako dobili i naslove u medijima.

Veće snage su se nakupile u blizini granice koje su se spremale da napadnu Grajvoronski okrug u Belgorodskoj oblasti. Ukrajinska grupacija primećena je u oblasti blizu granice između ukrajinskog Harkova i Sumske oblasti, navode ruski izvori.

Napad je trebalo da izvrši specijalna jedinica Artan GUR-a Ministarstva odbrane Ukrajine.

Jedinica je bila naoružana oklopnim vozilima, artiljerijom i tenkovima. Nagomilavanje velikih ukrajinskih snaga u blizini granice blagovremeno je uočila ruska vojska. Ruski vojnici su čekali dok Ukrajinci ne počnu da formiraju redove. Teške bombe, rakete Iskander i bespilotne letelice Lancet odmah su napale grupu.

Kao rezultat toga, uništeno je najmanje 5 tenkova, 3 samohodna topa, 1 MLRS, nekoliko pikapa i borbenih vozila pešadije. Ukrajinska vojska je navodno izgubila oko 70 pripadnika snaga za specijalne operacije, prema tvrdnjama ruskih izvora.

Po svemu što vidimo ovo je trebalo da bude značajna operacija koju bi u velikoj meri trebalo da promovišu kijevski izvori i da dobije naslove u međunarodnim medijima, ali kako vidimo iz priloženog sa ruske strane, ukrajinska vojska pretrpela poraz. Takođe očekuje se da masovni mediji neće naširoko pokriti ovaj incident, izbegavajući da prikažu ukrajinske gubitke.

Artan specijalna jedinica GUR-a

Prema ukrajinskim izvorima, specijalna jedinica Artan Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine formirana je isključivo od visoko motivisanih dobrovoljaca sa univerzalnom obukom. Izveli su niz operacija na raznim žarištima rusko-ukrajinskog rata, tvrde iz Kijeva.

Komandir voda jedinice specijalnih snaga Artan, pod nadimkom „Favorit“, u intervjuu je već hvalio neke od operacija, uključujući one u Bahmutu i ​​Energodaru. Intervju je objavljen na Telegram kanalu GUR-a.

Kako navodi „Favorit”, specijalna jedinica Artan formirana je isključivo od dobrovoljaca koji su voljni i sposobni da izvode efikasne operacije.

specijalna jedinica gur artan
specijalna jedinica gur artan, dole desno je favorit

“Nemamo nijednu osobu koja je došla po pozivu. Odnosno, svi volonteri su došli sa velikom željom da nauče da se bore i kasnije da pokažu rezultate. Ponosan sam što mogu da kažem da je naš jedinica pokazuje rezultate“, rekao je tada komandir voda.

“Dobro se odnosimo prema zatvorenicima: nikada ih ne mučimo, ništa slično ne radimo, jer razumemo da svako od nas može biti uhvaćen. Zato se prema zatvorenicima odnosimo sa poštovanjem, bez obzira ko su”, dodao je „Favorit”.

„Favorit“ je primetio da je Artan specijalna jedinica sa univerzalnim ratnicima. Već u fazi obuke, svako od njih savladava različite vrste oružja, usavršavajući svoje veštine u upotrebi. Ovo je izuzetno važno s obzirom na specifičnosti rada Specijalnih snaga, navode iz ukrajinskih medija.

Načelnik Glavne obaveštajne uprave MO Ukrajine Budanov najavio „ozbiljnu operaciju“ na teritoriji Krima

Vojna obaveštajna služba Ukrajine priprema „ozbiljnu operaciju“ na Krimu, izjavio je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov.

Budanov je sve dosadašnje misije borbenih jedinica u Crnom moru nazvao pripremama za novu „ozbiljnu operaciju“ na Krimu. Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska i specijalne službe sada razrađuju načine da priđu i napadnu poluostrvo. Nije zaboravio da doda da će Kijev sigurno „osloboditi“ Krim, jer su stanovnici navodno 10 godina čekali dolazak ukrajinske vojske.

“Sve su to pripremne mere za ozbiljnu operaciju na Krimu. Ovo je provera ispravnosti naših iskaza o putevima približavanja i odlaska odatle. Osim toga, ovo je dobra poruka za stanovništvo koje već 10 godina živi pod okupacijom,” rekao je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine.

Budanov je rekao i da Rusija nema prednost u Crnom moru, ukrajinski specijalci deluju slobodno, a prošle godine su se nekoliko puta iskrcavali na obalu Krima. Osim toga, tvrdi da je Kijev vratio pod svoju kontrolu Zmijsko ostrvo i platformu za proizvodnju nafte Ukrajina. Međutim, čini se da Kijev ne kontroliše kule, a tamo nema ni ukrajinske vojske.

budanov
budanov

“Neprijatelj nikada neće imati prevlast na moru, šta god da smisle. Ovo je naše Crno more, to su naše „kule“, naš Krim, naše Zmijsko ostrvo,” dodao je Budanov.

Napominjemo da se šef ukrajinske vojne obaveštajne službe uvek odlikovao željom za glasnim izjavama. Većina njegovih misija prošla je neuspešno. Reč je o pokušaju iskrcavanja trupa na Tendrovsku raču, gde su raspoređene elitne specijalne snage Ukrajine, kao i o prethodno pomenutoj operaciji uz učešće specijalaca GUR-a u Belgorodskoj oblasti, koju su zaustavile ruske trupe.

7 KOMENTARA

  1. ČEKAJTE SRBI SAMO TRENUTAK TARABICI STA KAZU VELIKI NAPADA MALOG A MALI POBEDUJE I POSTAJE CAR RUSIJE

  2. Budanov je glup k’o noć ali šta će kad se školovao od prvog osnovne u Ukrajini, a odakle im naziv Artan ne mogu ni da nagađam jer kao što su već rekli em je naziv leka i još je neko rekaoTursko ime mada ja znam Šiptara iz Makedonije koji se tako zove, a zašto su Ukrajinci to ime uzeli nemam pojma ali moguće je zbog lekova od kojih može da se halucinira ali u svakom slučaju ostavljaju ti crne rupe u sećanju, proverio lično još sad već davne 1992

    14
    1
    • Артан је и име лека који изазива халуцинације. Можда одатле вуку корени њихових успешних војних акција.

      46
      2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave