NaslovnaNovostiHuti pokrenuli masivan napad kamikaza dronovima u Crvenom moru i Adenskom zalivu

Huti pokrenuli masivan napad kamikaza dronovima u Crvenom moru i Adenskom zalivu

U subotu ujutro, pobunjenici Huti su pokrenuli drugi najveći napad bespilotnim letelicama kamikazama od 19. oktobra 2023.

„Između 4 i 6:30 ujutro (po vremenu Sane), teroristi Huti koje podržava Iran izveli su napad velikih razmera bespilotnim letelicama u Crvenom moru i Adenskom zalivu“, saopštila je američka Centralna komanda (CENTCOM).

Snage međunarodne koalicije tvrde da su uspele da obore 15 bespilotnih sistema koje su lansirali Huti.

,,CENTCOM i koalicione snage su identifikovale jednosmerne napadne bespilotne letelice (OVA) i utvrdile da predstavljaju neposrednu pretnju trgovačkim brodovima, američkoj mornarici i koalicionim brodovima u regionu. Brodovi i avioni američke mornarice, zajedno sa nekoliko koalicionih brodova i aviona, oborili su 15 bespilotnih letelica. Ove akcije se preduzimaju da bi se zaštitila sloboda plovidbe i da bi međunarodne vode bile sigurnije i bezbednije“, navodi se u saopštenju CENTCOM-a.

Ovaj napad dolazi samo nekoliko dana nakon što je Iran objavio da je rasporedio ratne brodove u područje Crvenog mora i Adenskog zaliva.

Dana 9. januara, lovački avioni sa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer i četiri razarača – tri američka i jedan britanski – oborili su 18 kamikaza dronova, dve protivbrodske krstareće rakete i jednu protivbrodsku balističku raketu u kombinovanim akcijama, u najvećem napadu Huta do sada.

Huti su još 19. oktobra 2023. poslali prve kamikaza bespilotne letelice i rakete na trgovačke brodove koji pripadaju državama koje podržavaju Izrael, a koji prolaze kroz pomenuto područje.

huti potpili britanski brod rubymar
huti potpili britanski brod rubymar

Nakon toga, njihove akcije su se pojačale i postale pretnja skoro svim brodovima koji prolaze kroz Crveno more i Adenski zaliv.

Čak je i Kina izrazila svoje nezadovoljstvo akcijama Huta koje utiču na globalnu trgovinu i koje su nedavno dovele do prvih žrtava kao i do potonuća trgovačkog broda.

Jemenski Huti nastavljaju da stvaraju mnogo problema zapadnim koalicionim snagama u Crvenom moru. Svojim napadima naglo smanjuju pomorski saobraćaj kroz Suecki kanal, koji je glavna logistička arterija između Evrope i Azije.

Istupajući u znak podrške Palestincima i pokretu Hamas, sa kojim se Izraelske odbrambene snage i dalje bore u pojasu Gaze bez izgleda na konačan kraj, „momci u papučama“ su se sasvim neočekivano ispostavili kao ozbiljniji vojni faktor, sposoban za ne samo pružanje otpora daleko nadmoćnijem neprijatelju, već diverzijama ostvaruju uticaj na globalne procese.

Pre skoro dve nedelje oštećeni su telekomunikacioni kablovi duž dna Crvenog mora, koji omogućavaju internet vezu između Evrope, Azije i delova Afrike. Prema nekim izvorima, pokidana su četiri od 15 kablova, po drugima samo tri.

Američka centralna komanda izveštavala je i o novoj aktivnosti jemenskih pobunjenika u Crvenom moru. U izveštaju CENTCOM-a se navodi da su 17. februara, jemenski Huti prvi put koristili pomorske dronove.

uss carney ispaljuje rakete presretace
uss carney ispaljuje rakete presretace

Tokom januara 2024. godine, Sjedinjene Države su izvele najmanje 200 vazdušnih udara u Jemenu. Svi ovi napori SAD nisu uspeli da otvore moreuz Bab el-Mandeb.

Huti, koje podržava Iran, gađali su desetine brodova povezanih sa Izraelom i druge u vlasništvu SAD i Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru i Adenskom zalivu od 19. novembra kao odgovor na tekući izraelski rat i opsadu Pojasa Gaze, koji je do sada odneo živote više preko 30.000 Palestinaca.

SAD i Velika Britanija su uzvratile izvođenjem desetina napada na područja pod kontrolom Huta u Jemenu. Međutim, grupa ostaje nepokolebljiva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave