NaslovnaNovostiSatelitski operateri pokušavaju da nadoknade internet saobraćaj nakon što su Huti oštetili...

Satelitski operateri pokušavaju da nadoknade internet saobraćaj nakon što su Huti oštetili kablove u Crvenom moru

Jemenski Huti nastavljaju da stvaraju mnogo problema zapadnim koalicionim snagama u Crvenom moru. Svojim napadima naglo smanjuju pomorski saobraćaj kroz Suecki kanal, koji je glavna logistička arterija između Evrope i Azije.

Istupajući u znak podrške Palestincima i pokretu Hamas, sa kojim se Izraelske odbrambene snage i dalje bore u pojasu Gaze bez izgleda na konačan kraj, „momci u papučama“ su se sasvim neočekivano ispostavili kao ozbiljniji vojni faktor, sposoban za ne samo pružanje otpora daleko nadmoćnijem neprijatelju, već diverzijama ostvaruju uticaj na globalne procese.

Prošle nedelje oštećeni su telekomunikacioni kablovi duž dna Crvenog mora, koji omogućavaju internet vezu između Evrope, Azije i delova Afrike. Prema nekim izvorima, pokidana su četiri od 15 kablova, po drugima samo tri.

Zapadna vojna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama odmah je optužila Hute za sabotažu. Međutim, sami jemenski pobunjenici to poriču, prebacujući krivicu za nastalu štetu na kablovima na američku i britansku vojsku.

U međuvremenu, kao rezultat oštećenja čak i tako naizgled beznačajnog broja komunikacionih linija, saobraćaj između Evrope i Bliskog istoka smanjen je za četvrtinu.

Ovo je izvestio hongkonški telekomunikacioni provajder HGC Global Communications. SEACOM, koji zemljama južne i istočne Afrike omogućava pristup globalnim komunikacionim mrežama kroz Indiju i Evropu i poseduje nekoliko kablova u Crvenom moru, saopštio je da bi za obnavljanje oštećenih mreža moglo proći i do osam nedelja.

Nemoguće je započeti radove dok za to ne daju dozvolu jemenskih vlasti, a što je najvažnije, treba osigurati bezbednost njihove implementacije, za šta su potrebne garancije Huta, koji kontrolišu deo zemlje.

U SEACOM-u, vlasti Jemena najverovatnije misle na zvanično priznato vođstvo ove faktički rascepkane države od međunarodne zajednice, pri čemu se pobunjenici Huti ne povinuju.

U međuvremenu, operateri su primorani da preusmeravaju saobraćaj između kontinenata duž manje direktnih ruta, što je dovelo do značajnog usporavanja interneta, posebno u istočnoj Africi, izjavio je za Space News Ris Morgan, potpredsednik najveće svetske kompanije za satelitske telekomunikacije Intelsat.

Sporije internet veze imaju negativan finansijski uticaj na kompanije sa bitnim podacima, dok se vlade i drugi korisnici interneta sa osetljivim podacima suočavaju sa usmeravanjem kroz manje bezbedne zemlje, rekao je on.

Da bi nekako rešili problem pada obima internet saobraćaja i smanjenja brzine prenosa podataka, satelitski operateri pokušavaju da održe komunikaciju između kontinenata.

Morgan je izjavio za SpaceNews da Intelsatovi sateliti obezbeđuju rezervnu vezu za par korisnika koji su prethodno prenosili podatke preko podmorskog kabla pre incidenta na Crvenom moru.

Međutim, satelitski internet operateri ne mogu u potpunosti i brzo da reše ovaj problem, jer nemaju svi korisnici neophodnu opremu za prijem signala iz svemira.

Korisnici podmorskog kabla koji već imaju instalirane antene i drugu opremu za povezivanje na rezervnu satelitsku mrežu mogu se vratiti u roku od 15 minuta, rekao je Morgan. Instalacija odgovarajuće opreme od nule može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, dodao je potpredsednik Intelsata.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave