NaslovnaNovostiŽestoka bitka između američkog BMP-a M2A2 Bradley i ruskog BMP-2 na ukrajinskom...

Žestoka bitka između američkog BMP-a M2A2 Bradley i ruskog BMP-2 na ukrajinskom frontu [VIDEO]

Borbeno vozilo M2A2 ODS-SA „Bradley“, u opremi ukrajinskih oružanih snaga, stupilo je u direktan obračun sa ruskim BVP BMP-2, u blizini ukrajinskog grada Avdijevke.

Ovaj neobičan susret snimio je ukrajinski dron, a video snimak su objavili na društvenim mrežama, 6. marta 2024. godine, sa ciljem da glorifikuju superiornost američkog borbenog vozila.

Koristeći svoj automatski top M242 Bušmaster, Bredli je ispalio seriju projektila na ruski oklopni BMP-2, što je dovelo do njegovog uništenja. Međutim, primećuje se da se BMP-2 uopšte nije ni kretao, te da ni nema prisustva posade u vozilu.

Ova bitka naglašava ključne tehnološke i operativne razlike između M2A2 Bredlija i BMP-2, vozila koja otelotvoruju vojne doktrine Zapada i Istoka tokom ere Hladnog rata. Oklopni M2A2 Bradley nudi poboljšanu zaštitu od neprijateljske vatre, čineći ga izdržljivijim, posebno protiv artiljerijskih granata i municije malog kalibra.

Njegovo naoružanje uključuje 25 mm autotop Bushmaster M242 sposoban da ispaljuje različite vrste municije, a takođe je opremljen i TOW projektilima za efikasno gađanje neprijateljskih tenkova.

Nasuprot tome, BMP-2, dizajniran za agilnost i brzinu, naoružan je autotopom od 30 mm i protivtenkovskim projektilima, ali ga njegov lakši oklop ga čini nešto ranjivijim.

Dizajniran u Rusiji, BMP-2 je lakše vozilo težine 14.300 kg, namenjeno da obezbedi mobilnost i fleksibilnost na bojnom polju. Naoružan je topom 2A42 kalibra 30 mm, koaksijalnim mitraljezom PKT kalibra 7,62 mm i protivoklopnim vođenim raketnim sistemom koji može da lansira rakete AT-5 Spandrel ili AT-4 Spigot.

Njegov oklop je dizajniran da zaštiti posadu od vatre iz malokalibarskog oružja i gelera, sa prednjim delom koji može da izdrži oklopne metke kalibra 23 mm i 7,62 mm oklopne metke sa strane. BMP-2 može da nosi posadu od 3, plus 7 dodatnih vojnika, dostižući maksimalnu brzinu na putu od 65 km/h sa dometom od 550 do 600 km.

bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil
bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil

S druge strane, M2A2 ODS-SA razvijen u SAD je znatno teži sa 27.000 kg, što donekle odražava naglasak na zaštiti i vatrenoj moći ali znatno većoj tromosti. Ukrajina je dobila oko 190 M2A2 ODS-SA Bradley BVP iz Sjedinjenih Država, varijantu razvijenu na osnovu iskustva stečenog tokom operacije Pustinjska oluja u Iraku. Koliko ih je tačno preživelo nije poznato, međutim do sada su zabeleženi katastrofalni gubici.

Opremljen je topom M242 25 mm, koaksijalnim mitraljezom M240C kalibra 7,62 mm, dva TOW raketna bacača i dva kompleta od četiri bacača dimnih granata. Oklop pruža punu zaštitu od RPG-ova, 30mm APDS metaka i 155mm fragmenata projektila.

Ovaj BVP može da nosi posadu od 3 i do 6 vojnika. Bredli može dostići maksimalnu brzinu od 56 km/h sa dometom od 400 km. Bredlijevi prvi i najveći gubici dogodili su se kada je Ukrajina pokušala jedan od vojnih manevara poznatih kao operacija proboja. Ove operacije, koje uključuju proboj neprijateljske odbrane, smatraju se jednom od najopasnijih i najsloženijih vojnih taktika.

Uprkos gubicima, vozila koja su isporučila SAD su se navodno pokazala kao korisna u očuvanju života ukrajinske posade u njima. Poznato je da je Bredli jači i sposobniji od pešadijskih borbenih vozila BMP-1 i BMP-2 iz sovjetskog doba koja se kao što vidimo, takođe koriste u Ukrajini. Rusi, sa svoje strane, smatraju da Bredli ne bi nikako mogao da nadmaši ruski BMP-3, koji je Moskva intenzivno koristila.

Ukrajina je izgubila najmanje 60 M2A2 Bradley samo od juna prošle godine, prema zapadnim izvorima. Gubitak je bio toliko zapanjujući da čak i zapadni analitičari Ukrajinu nazivaju grobljem za ove američke BVP. Većina Bredlija je oštećena u ruskim udarima, dok ih ima i napuštenih.

BMP-2
BMP-2

Nekoliko nedelja nakon što je Rusija zarobila i dopremila u Moskvu prvu jedinicu borbenih vozila pešadije Bredli koju su ostavile ukrajinske trupe, ruski inženjeri koji su pregledali borbeno vozilo američke proizvodnje nazvali su ga inferiornijim od ruskog novijeg BMP-3.

Sa druge strane, prema podacima koje iste zapadne službe objavljuju preko sajta Oriks, ruske snage su izgubile najmanje 300 vozila BMP. oruzjeonline.com ne može nezavisno da potvrdi broj Bredlija koje su ruske snage mogle da zarobe ili unište, kao ni uništenih BMP-2, ostavićemo vama da procenite realne brojke.

2 KOMENTARA

  1. UKRAINAC OTVORIO VATRU NA NAPUSTENI RUSKI TRANSPORTER VISE NEGO OCIGLEDNO . I KAO SLUCAJNO SVE TO SNIMIO UKRAINSKI DRON . JEFTINA RATNA PROPAGANDA ZA DECU .

  2. He постоје “реалне” бројке.. бар не док се рат не заврши.
    А до тада.. како се коме свиђа..

    Фала на пажњи.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave