NaslovnaNovostiRuski izvori: „Iskander” udario u hotel sa ukrajinskim oficirima i stranim plaćenicima...

Ruski izvori: „Iskander” udario u hotel sa ukrajinskim oficirima i stranim plaćenicima u Harkovskoj oblasti

Telegram kanal „Ljuti novinar“ objavio je informaciju o posledicama rakete Iskander koju su ruske trupe ispalile na hotel Big House u Čugujevu, u oblasti Harkov u Ukrajini. Prema izveštaju, u trenutku napada u hotelskom kompleksu nisu bili samo ukrajinski oficiri, već i strani plaćenici.

Udari na takve ciljeve, prema autorima, imaju za cilj uništavanje neprijateljskog osoblja, a posebno značajan postaje poraz stranih vojnih specijalista koji učestvuju u sukobu na strani Ukrajine. Posle udara na Čugujev, oštećeno je nekoliko zgrada, uključujući spomenuti hotel. Inače, Iskander je sposoban da pogodi ciljeve koji se nalaze na udaljenosti do 500 kilometara.

Prema preliminarnim informacijama, veliki su gubici među plaćenicima i vojnicima Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Ova operacija naglašava strateški cilj ruskih trupa da neutrališu ukrajinske i međunarodne borbene jedinice na ukrajinskoj teritoriji, tvrde ruski izvori.

Sa druge strane, zvanično, države čiji građani učestvuju u neprijateljstvima na strani Ukrajine ne priznaju svoje učešće u sukobu, uprkos značajnim gubicima među stranim plaćenicima, koji se pominju u zvaničnim izveštajima.

Osim toga, Glavno obaveštajno upravljanje Ukrajine bilo je prinuđeno da potvrdi učešće u borbenim dejstvima vojnog osoblja iz više od 50 zemalja, među kojima su posebno mnogi predstavnici Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Poljske i Gruzije.

Pored ovih informacija, Ruski istražni komitet je stavio na poternicu 700 stranih plaćenika koji su učestvovali u sukobu na strani Ukrajine. Svi ovi pojedinci biće optuženi za ratne zločine protiv ruske vojske i civila, što ukazuje na nameru Rusije da strane učesnike u sukobu pozove na odgovornost za svoja dela na teritoriji Ukrajine.

Samo dan ranije, ponovo ruski izvori su pisali da je poljskom plaćeniku koji se borio u redovima ukrajinskih oružanih snaga bio potrebno samo mesec dana u ruskom zarobljeništvu da bi promenio stranu. Poljaka je ukrajinska komanda navodno poslala kao deo grupe u misiju da drži položaje u Krinkiju.

Iskander

Iskander je mobilni balistički raketni sistem u službi ruske vojske. Još tri zemlje poseduju Iskander – Jermenija, Alžir i Belorusija. Međutim, verzija „M“ je prvenstveno razvijena samo za rusku vojsku.

ISKANDER

Ima visoku manevarsku sposobnost i sposobnost savladavanja protivraketnih odbrambenih sistema, što ga čini veoma efikasnim sredstvom za udaranje.

Balistička raketa je razvijena za operativne udare kratkog dometa. Navedeno je da je sposobna za domet od 500 km, iako je trenutno dokumentovan domet od 415 km. 

Verzija sistema „M“ je naoružana sa dve rakete 9M723. Prema izvorima, brzina leta svake rakete je između 6 i 7 maha. Svaka raketa 9M723 dostiže maksimalnu visinu leta od 6 do 50 km. 

Karakteristika 9M723 je da nema balističku putanju, ali može biti naoružana nuklearnom bojevom glavom. Rusi tvrde da projektil ima i stelt svojstva.

Od lansiranja, 9M723 kreće se nepravilno. Time se, prema ekspertima, želi izbeći njeno presretanje i uništenje drugom vrstom projektila – antibalističkim. Putanja 9M723 je haotična, odnosno ova raketa stalno manevriše u letu kako bi izbegla presretanje. Detaljno o sistemu Iskander možete pročitati ovde.

Zašto su napadi balističkim raketama opasni, pogotovo raketama 9M723?

Napad balističkim projektilima je nekoliko puta opasniji od napada krstarećim raketama, a kratko vreme i malo sposobnih sredstava za presretanje su posebno kritični faktori. Primera radi, uzmimo trenutni sukob u Ukrajini. Ukoliko je vazdušna uzbuna objavljena u Kijevu oko 11, prve rakete nad gradom su već 10 minuta kasnije.

Tokom napada krstarećim raketama, stalno se beleže poletanje strateških bombardera, njihov let u područje lansiranja ili odlazak ruskih brodova u Crno more. Rakete H-101, H-555 lete brzinom od 800-900 km/h, a vreme od objave samog alarma do udara može se meriti satima.

iskander
iskander

Ali u slučaju napada balističkim projektilima, sve je mnogo komplikovanije za protivnika. Osim toga, presretanje balističkih raketa može da uradi samo nekoliko protivraketnih sistema i to veoma sofisticiranih.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave