NaslovnaNovostiNATO trupe pretrpele prve gubitke u blizini granica sa Rusijom i Belorusijom

NATO trupe pretrpele prve gubitke u blizini granica sa Rusijom i Belorusijom

U Evropi se od 22. januara do 31. maja održavaju najveće vojne vežbe u istoriji, Steadfast Defender 24, uz učešće 90 hiljada vojnika zapadnog bloka. Uprkos visokoj tehničkoj opremljenosti zapadnih jedinica, trupe su čini se pretrpele prve gubitke.

Tako je jedan vojnik NATO-a poginuo, a drugi prethodno teško ranjen, podlegao je povredama. Nacionalnost vojnika nije navedena. Poljska publikacija RMF24 javila je da se incident dogodio tokom vežbe obuke 1. Varšavske oklopne brigade u Dravsko-pomorskom vojvodstvu. Očigledno, gubici su rezultat nesreće.

Jedan vojnik je u sredu popodne proglašen mrtvim u bolnici u primorskom gradu Ščećinu. On je bio jedan od dvojice vojnika koje je pregazilo borbeno vozilo pešadije tokom vežbe na poligonu Dravsko Pomorskije u severozapadnoj Poljskoj u utorak ujutro.

Jacek Piotrovski, portparol 1. Varšavske oklopne brigade, rekao je da se nesreća dogodila tokom rutinske vežbe. On je rekao da vežba nije povezana sa tekućim manevrima NATO-a Dragon-24, deo veće vežbe Alijanse Steadfast Defender-24. Drugi vojnik koji je učestvovao poginuo je na licu mesta.

U međuvremenu, manevri Steadfast Defender 24 postali su prve takve velike NATO vežbe od kraja Hladnog rata, u kojoj učestvuje ukupno 90.000 vojnika iz 31 zemlje članice NATO i novopridošle Švedske, te su već duže vreme u žiži javnosti.

najveca nato vezba jos od drugog svetskog rata nordijski odgovor pocinje u martu 2024. godine

Ove ratne igre odvijaju se u logici konfrontacije Zapada i Rusije, koju je inicirala alijansa ubrzo nakon raspada SSSR-a i početka širenja NATO-a na istok.

Zapadni blok sve više potvrđuje svoje prisustvo u istočnoevropskim zemljama. Par dana ranije otvorena je vojna baza u albanskom mestu Kučova. U Poljskoj se u okviru Steadfast Defender 24 (Nepokolebljivi branilac 2024) odvijaju i lokalni manevri Dragon-24 u kojima učestvuje oko 20 hiljada vojnih lica iz 10 zemalja NATO-a.

Dan ranije, u okviru vežbi, jedinice saveza sa vojnom tehnikom prešle su Vislu. Oko 3,5 hiljade vojnika prešlo je na drugu stranu reke.

Prvi deo vežbe STEADFAST DEFENDER 2024 traje od 1. februara do 15. marta 2024. a prvenstveno je usmeren na pomorske operacije. Cilj je obuka i ubežbavanje štabova u strateškom raspoređivanju snaga u kontinentalnom delu Evrope. U ovaj deo vežbe će biti uključena demonstracija sposobnosti NATO da izvrši amfibijski napad u prijateljskom i/ili neprijateljskom okruženju.

Drugi deo vežbe započet je 12. februara a trajaće do 31. maja 2024. godine. Ovo će biti multi-domenska demonstracija NATO i nacionalnih vojnih sposobnosti koju predvodi Komanda združenih snaga Brunsum (Allied Joint Force Command Brunssum, Holandija), a u koordinaciji sa nacionalnim vežbama širom Evrope.

Inače, misija Komande združenih savezničkih snaga Brunsum je „da neguje otvorenu i aktivnu porodicu štabova zasnovanu na trajnim odnosima koji se fokusiraju na pitanja od zajedničkog interesa kako bi se poboljšala koordinacija, saradnja i svest o situaciji“.

nato vezbe
nato vezbe

U drugom delu vežbe će učestvovati Zajednička operativna grupa veoma visoke spremnosti (kopno) (VJTF-L, Very High Readiness Joint Task Force -Land), koja je raspoređena u Poljsku radi integrisanja u vežbu Polish Dragon 24 (Poljski zmaj 2024).

5 KOMENTARA

  1. Pa gde su nestali glasovi razuma.Gde je nestao glas vrhunski intelektualaca Evrope.Zapadni svijet je prvi put doživio da za njegove interese se ubijaju bratski slavenski narodi uz pomić izdajica u slavenskom narodu

  2. Хијене се поново окупљају у чопор (јер се једино тада осећају јаким) да крену на свој вековни, ултимативни плен, Русију (СССР). Ништа до сада из историје нису научиле и сваки пут замишљају да је дошао њихов тренутак, да су се коначно окупиле у довољно великој групи да могу раскомадати плен. Изгледа да ће једино оптимално решење бити да се ове хијене сведу на ниво угрожене врсте.

    11

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave