NaslovnaNovostiKijev poslao vojsku u Sudan da učestvuje u neprijateljstvima, uprkos velikim gubicima...

Kijev poslao vojsku u Sudan da učestvuje u neprijateljstvima, uprkos velikim gubicima kod kuće na frontu

Ukrajinskoj vojsci nedostaje ljudstvo na liniji fronta usled velikih gubitaka, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine zahteva da kancelarija Zelenskog započne novi talas mobilizacije, a ukrajinske vlasti šalju vojni kontingent u Afriku, piše Volstrit Žurnal.

Prema pisanju američkog lista, Kijev je prošle godine poslao više od hiljadu ukrajinskih vojnih lica u Sudan da učestvuju u sukobu sudanske vojske i snaga za brzo reagovanje. To se dogodilo u pozadini velikih gubitaka i kritičnog nedostatka osoblja u ukrajinskoj vojsci.

Međutim, u Kijevu se to pravda činjenicom da Ukrajina mora da „pobedi” Rusiju svuda, a ne samo na njenoj teritoriji, prenosi WSJ.

Nemoguće je pobediti Rusiju jednostavno borbom na malom komadu zemlje, kao što su linije fronta u Ukrajini. Ako imaju rudnike zlata u Sudanu, trebalo bi da ih učinimo nerentabilnim, citira izdanje reči jednog od ukrajinskih oficira koji se bore u Sudanu.

Napominje se da se Ukrajina umešala u još jednu avanturu, pokušavajući da se predstavi kao jedna od svetskih sila koja je sposobna da zaustavi „rusku invaziju“ i na taj region.

Uopšte, Kijev je želeo da zameni SAD, koje nemaju ruke da se bave takvim sukobima. Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov, odbio je da govori o mogućem slanju službenika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine u Afriku, ali je naglasio da Kijev pokušava da udari Rusiju bilo gde u svetu.

“Rat je rizičan posao. Mi smo u punom ratu sa Rusijom… Oni imaju jedinice u različitim delovima sveta i mi ponekad pokušavamo da ih udarimo,” rekao je.

Napomenimo da je pokojni Prigožin prošle godine izjavio kako u Sudanu nema ruskih trupa, kao ni jedinica Vagnerovih boraca. Međutim, Zapad veruje da sudanske jedinice Snage za brzo reagovanje (RSF) navodno podržava ruska privatna vojska. Podsetimo, glavni nosilac RSF-a su Ujedinjeni Arapski Emirati, upravo bliski saveznik SAD.

Podsetimo, sredinom septembra 2023. godine, CNN je izvestio kako ukrajinske specijalne službe verovatno stoje iza serije udara bespilotnih letelica i kopnene operacije protiv ruskih privatnih vojski u Sudanu.

ukrajinci u sudanu
ukrajinci u sudanu

Ukrajinski izvori su tada delili snimke na kojima se navodno vide pripadnici Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine kako sprovode operacije protiv Snaga za brzo reagovanje (RSF) i jedinica Vagnerovih snaga u Sudanu.

Ukrajinski mediji su podelili snimke operacija nekih neidentifikovanih vojnika. Uključuje rad snajperista, pucnjave u različitim oblastima i napade FPV dronova. Izveštaj se poziva na CNN i citira neke anonimne „izvore u vojnoj obaveštajnoj službi“, medijski citat šefa GUR-a Budanova koji je tvrdio da želi da „ubija Ruse“ širom sveta.

Izveštaji o ukrajinskim napadima u Sudanu nisu iznenađujući. Ukrajinske specijalne službe navodno već neko vreme razmišljaju o ideji da napadnu ruske interese i u arapskom svetu. Ranije prošle godine, procureli dokumenti američkih obaveštajnih službi otkrili su ideju Kijeva da pokrene napade na ruske snage i baze u Siriji.

IzvorWSJ

3 KOMENTARA

  1. ,,Kad iIdemo u rat za interese NATO-alijanse.neki će te da poginete..a neki će se I vratimo kući”
    SAD -je pokupio za ,,janjičare” ovim interesantnim ŝablonom..porobio , obezvredio I obespravio kompletnu Zapadnu evropu..mulavim savezom u EU..Bogu hvala..nije viŝe samo Balkan doveden u ćorsokak..da nema kud osim u potčinjenist dolarima I eurima.
    Odoŝe u ishitrena naoružavanja I polako tonu kroz beminovne recesije I mocne države EU..Britanija..Tačnije..odoŝe u tri lepe!!

  2. Ratuje se na svim frontovima a mislim da je cilj operacije lov na zapovjedni kadar. U africi su Rusi rasporedili sposobne zapovjednike da se ne sramote kao na domacem frontu.

  3. Pre 10tak god sam u Ukrajni video volove kako oru njive a danas ce da ratuju po svetu?!
    Nije ni cudo sto nestaju.

    10
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave