NaslovnaNovostiDa se Rusija zaustavi, pojedini spremni na „sve”; Posle Francuske i Holandije,...

Da se Rusija zaustavi, pojedini spremni na „sve”; Posle Francuske i Holandije, Estonija bi da šalje trupe u Ukrajinu

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da se “sve” razmatra da bi se pomoglo Ukrajini da pobedi Putina. Šefica estonske vlade je rekla da lideri treba da razgovaraju o svim mogućnostima iza zatvorenih vrata, uključujući i ono što se još može učiniti da se pomogne Ukrajini.

“Mislim da je ovo takođe signal koji šaljemo Rusiji da ne isključujemo određene aspekte. Zato što su sve zemlje shvatile da moramo da učinimo sve što možemo da osiguramo da Ukrajina pobedi, a Rusija izgubi ovaj rat”, rekla je Kalas za Politiko.

Njene izjave usledile su nekoliko dana nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron nagovestio mogućnost slanja kopnenih trupa u Ukrajinu i time u celom svetu podstakao bojazan od Trećeg svetskog rata.

„U ovom trenutku ne postoji dogovor o zvaničnom i ovlašćenom raspoređivanju kopnenih trupa. Ali u budućnosti ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve što možemo da osiguramo da Rusija ne pobedi u ovom ratu”, rekao je Makron novinarima posle hitnog samita u Parizu sa liderima EU i predstavnicima Britanije i Sjedinjenih Država.

Podsetimo, poljski predsednik Andžej Duda rekao je da saveznici Kijeva nisu postigli dogovor o slanju trupa u Ukrajinu, kao što je francuski predsednik Emanuel Makron ranije tražio. Duda je ove izjave dao nakon neformalnog samita organizovanog u Parizu, čiji je glavna tema bila podrška Ukrajine.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da bi francuska vojska da ne učestvuje u borbama, ali bi da pomogne u misijama razminiranja, sajber odbrani i proizvodnji oružja.

Takođe dan ranije, načelnik holandske vojske Onno Eichelsheim rekao je da još nije vreme da se govori o mogućnosti da Holandija pošalje trupe u Ukrajinu, ali je ukazao da sve opcije moraju ostati „otvorene“.

Istovremeno, NATO i niz drugih zemalja negirali su mogućnost upotrebe svojih trupa na teritoriji Ukrajine. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da alijansa ne planira da šalje trupe u Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a

Zvaničnici iz Nemačke, Švedske, Poljske, Mađarske i Češke takođe su rekli da ne planiraju da šalju trupe u Ukrajinu. Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler takođe je nedavno izjavio da SAD ne prihvataju takvu mogućnost.

„Predsednik je jasno stavio do znanja da SAD neće slati trupe da se bore u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a odbacio je umešanost NATO trupa u Ukrajinu… put do pobede Ukrajine sada ide kroz Predstavnički dom SAD. To je ono što je Ukrajini najpotrebnije“, rekao je Miler.

Miler je tada mislio na poziv administracije Džoa Bajdena predsedniku Predstavničkog doma republikanaca Majku Džonsonu da unese nacrt zakona za finansiranje pomoći Ukrajini i drugim saveznicima SAD.

10 KOMENTARA

  1. Ovaj rat ce trajati kratko,cim predju na upotrebu nekonvencionalnog oruzja.Ali posledice ce trajati duugo,evropa bez nato-a ,je devojka bez ga..a,brzo ce uleteti neki djuvegija.A mi smo tradicionalno u lošoj poziciji,mada ko zna? Mozda konacno i isplivamo,mada i oporavak ume biti bolan.

  2. Do pre godinu dana Zapad je tvrdio da je nezamislivo da se Ukraini doniraju avioni..Sad im stize F16. Trajace ovaj rat jos 5-6 godina, sve je moguce.

  3. Makron panici proterase ga iz Afrike ostala Francuska bez ogromnog novca, jedina nada mu je poraz Rusije pa ponovna okupacija Afrike.A sto se tice ovih balitckih nazzi patuljaka pa njih je manje od 5m zajedno znaci da su respektibilna sila u odnosu na Moldaviju,

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave