NaslovnaNovostiDa li rizikuju previše? Rusi guraju i sprovode najintenzivniju jurišnu kampanju na...

Da li rizikuju previše? Rusi guraju i sprovode najintenzivniju jurišnu kampanju na ukrajinske položaje

Ruske trupe trenutno guraju i sprovode najintenzivniju jurišnu kampanju ovog rata na ukrajinske položaje, osim prvih dana invazije kada je fizionomija operacija bila potpuno drugačija, tvrde brojni zapadni izvori.

Nakon što su ukrajinski i njihovi partnerski lideri više od dva meseca skrenuli pažnju na krizu sa artiljerijskom municijom, ruske snage nastoje da iskoriste ovaj trenutak i pojačale su napade u protekle tri nedelje.

Na ukrajinskom operativno-strateškom pravcu Tavrija (oblast Avdijevka-Marinka, Vugledar i Orihiv/Zaporožje) situacija je izuzetno teška za ukrajinsku vojsku. A u pravcu Horticije, stvari su iste, javljaju zapadni izvori.

„(Ruske) aktivne jurišne akcije u pravcu Tavrije odvijaju se svakodnevno skoro duž cele linije fronta“, rekao je 27. februara komandant Operativno-strateške grupe Tavrija general Tarnavski, tvrdeći istovremeno da je odbrana linija drži.

Na video-snimku od nešto više od minuta vidi se kako jurišnici ukrajinske 79. brigade uništavaju ruski konvoj na liniji fronta kod Novomihajlivka (8 km južno od Marinke).

Severnije, zapadno od Avdijevke, ruske trupe nastavljaju napredovanje i u utorak su preuzele kontrolu nad selima Stepove i Severnoje, tvrde zapadni izvori.

Visok ofanzivni tempo Rusa ima i troškove

Međutim zapadni stručnjaci dodaju da visok ofanzivni tempo Rusa ima i troškove koji uopšte nisu mali.

Verujući da su Ukrajinci očajni za municijom, ruske snage su počele da se guraju preko linije fronta, ubacujući u borbu sve više vojnika i borbene tehnike, ne gledajući gubitke. Dakle izgleda da se po ko zna koji put vrti ista propagandna matrica viđena sa obe strane, još od početka eksalacije sukoba.

Njihova najveća sredstva, ljudi i artiljerija, takođe imaju najveću stopu žrtava od početka rata, nastavlja se u zapadnim izveštajima, te dodaju da je tokom protekle tri nedelje, dnevni prosek dostigao čak preko 1.050 vojnika i oko 33 komada artiljerije.

Trenutna stopa žrtava bi u najmanju ruku trebalo da zabrinjava ruske komandante, jer je skoro udvostručena dnevna stopa muškaraca u celom ratu i skoro 2,5 puta povećanje artiljerije, “savetuju” stručnjaci.

Ako se ovim gubicima doda i tvrdnja ukrajinske strane o 10 aviona oborenih u poslednje dve nedelje (što ukoliko se ispostavi istintom zaista je bez presedana) sledi da Rusi neverovatno rizikuju, verujući da će front popustiti na sve širem prostoru.

Dugoročno, savetuju sa zapada, efekat ovih gubitaka će biti izrazito negativan, ako Rusi ne ostvare svoj cilj u naredne dve do tri nedelje.

Navode takođe da im se čini da se ukrajinska vojska povlači iz određenih linija na sekvencijalni i organizovan način prema dobro utvrđenom planu, dok se drži drugih. U ovom periodu posebno intenzivnih borbi, nanose izuzetno velike gubitke sve izloženijim ruskim snagama, zaključak je stručnih analiza sa zapada.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo zauzimanje Stepovoja, otkrilo ukrajinske gubitke

Grupa snaga Centar zauzela je naselje Petrovskoje, poznato i kao Stepovoje, od ukrajinskih snaga, izjavilo je 28. februara rusko Ministarstvo odbrane. Naselje se nalazi severozapadno od strateškog grada Avdijevke u pravcu Donjecka, koji su ruske trupe zauzele ranije ovog meseca.

Ministarstvo je na dnevnom brifingu saopštilo da je grupa snaga Centra zauzele Petrovskoje, zauzela povoljnije linije i odbila jedanaest kontranapada kijevskih snaga u blizini naselja Lenjinskoje, Novgorodskoje, Novobahmutovka, Tonenkoje, Orlovka i Pervomajskoje u istom pravcu..

Ukrajinski gubici na ovom pravcu, tvrdi rusko MO, iznosili su 165 vojnika, četiri tenka, dva borbena vozila pešadije američke proizvodnje „Bredli“, jedan oklopni transporter M113 američke proizvodnje i pet motornih vozila.

Na videu ispod FPV dron Upir pogađa BVP Bredli kod Berdiče:

Ministarstvo je navelo i da su u istom pravcu protivbaterijskom vatrom uništene tri vučne haubice D-20, pet vučnih haubica D-30, jedna vučna haubica Msta-B i jedna samohodna haubica Gvozdika.

Ruske trupe su prvi put jurišale na Stepovoje 26. februara. Prvi glavni borbeni tenk ukrajinskih snaga američke proizvodnje M1A1 SA Abrams uništen je u blizini naselja. Dana 27. februara, na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako vojnik Grupe snaga Centar podiže zastavu svoje jedinice iznad Stepova.

Zauzimanje Stepova omogućiće ruskim trupama da napadnu naselje Berdiči, uporište kijevskih snaga. Napadi na naselja Orlivka i Tonenke su, prema nedavnim izveštajima, već u toku. Navodi se da se kijevske snage povlače sa nekih svojih pozicija.

Berdiči, Orlivka, Tonenke i obližnje naselje Semenovka smatraju se drugom linijom odbrane kijevskih snaga severozapadno i zapadno od Avdejevke. Još uvek nije jasno da li je Ukrajina pripremila bilo kakvu odbranu iza četiri naselja.

Sve u svemu, čini se da se kijevske snage suočavaju sa veoma teškom situacijom u pravcu Donjecka. Odluka kijevskog režima da žrtvuje hiljade vojnika i stotine komada opreme u Avdejevki u propagandne svrhe je očigledno nanela nepopravljivu štetu u ovom pravcu.

5 KOMENTARA

  1. Не разумем се у тактику али имали су исту причу код Херсона па су се касније повукли. Проблем је био са логистиком. Мислим да би требало да стану. Ако падне киша и заглаве у блату Украјинци ће их сатрати. Амери преко сателита им дају слику у реалном времену. То им је велика предност.

  2. Русска војска мора да иде да сломи украјински фронт сад ако жели победу, а ово из разлога што су Укри тренутно слабији са артиљеријском муницијом од Руса, али то неће дуго бити тако јер су ови са Запада прибавили силне гранате и када их Укри ускоро добију биће изједначени, па још када добију те Ф16 авионе ето нових и додатних проблема – Руси то знају и зато сада журе.

  3. Rusi su nebrojeno puta u prošlosti stradali u stepama Ukrajine,jer je logistika na tom predelu izuzetno teška. Bez dobre pozadine,nema vas nigdje. A Ukrajinska vojska očigledno pre Lavova nema naklonost stanovništva. A fortifikacija stepe je ka da odvajate Novi sad iz Beograda. Ko je na Fruškoj gori on drži ceo sektor. Ovo samo kao primer.

    • Besmislen primer jer ne uzima razdaljinu između položaja. Očigledno nezrelo razmišljanje.
      Zato što artiljerija nadomak Beograda može da pruži podršku Vojsci u okolini Novog Sada, a artiljerija može da pruži podršku Subotici i tako dalje.
      Ali vratimo se na početak. Takvo pretpostavljanje je besmisleno.
      Možda bi više imalo smisla prema Loznici ako bi ustaše krenule u realizaciju svojih istorijskih teritorijalnih pretenzija da dođu do Zemuna…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave