NaslovnaNovostiUpir FPV dronovi prikazali izuzetnu efikasnost u bici kod Antonovskog mosta

Upir FPV dronovi prikazali izuzetnu efikasnost u bici kod Antonovskog mosta [VIDEO]

Pripadnici ruske Ladoške eskadrile Donske dobrovoljačke kozačke brigade podelili su detalje nedavne bitke koja se odigrala kod Antonovskog mosta u Hersonskoj oblasti.

Upotreba malih FPV dronova omogućila je ruskim borcima da spasu grupu izviđača okruženu ukrajinskim trupama.

Grupa ruskih izviđača izvršila je napad na ukrajinsko uporište na istočnoj obali reke Dnjepar. Njihova operacija nije uspela i ukrajinske snage su ih primetile i otvorile minobacačku vatru.

Kao rezultat toga, ruski borci su bili opkoljeni u jednoj od porušenih kuća i nisu mogli brzo da izađu iz nje, jer su neki od njih bili ranjeni.

Ukrajinski dronovi korigovali su minobacačku vatru i bacali granate na ruske obaveštajce. Istovremeno, ruska artiljerija nije mogla da otkrije i uništi manevarske minobacačke odrede oružanih snaga Ukrajine.

U pomoć su pritekli ruski kozaci Ladoške eskadrile Donske kozačke brigade Dobrovoljačkog jurišnog korpusa. Lansirali su 6 FPV dronova pod nazivom Upir, opremljenih visokoeksplozivnim i termobaričnim punjenjem.

Bespilotne letelice su pratile ukrajinske minobacače. Odmah je uništena jedna od pozicija, kao i osmatračnica ukrajinskih operatera dronova.

Ukrajinsko granatiranje je obustavljeno. Grupa ruskih izviđača uspela je da se izvuče iz okruženja i vrati se na ruske položaje bez gubitaka.

Kao rezultat, 6 ruskih dronova pogodilo je 6 ciljeva. Udari dronovima FPV dodatno su uništili jedno ukrajinsko skladište sa dronovima i još dva skladišta sa municijom. Šesti dron je navodno udario u ukrajinski pikap.

Upir FPV dron

Ruski FPV dron Upir (Упырь), razvijen u jednom od preduzeća u Sverdlovskoj oblasti, uspešno je testiran u zoni sukoba u Ukrajini. Prenosi agencija TASS koja je razgovarala sa predstavnikom preduzeća.

Prema njegovim rečima, bespilotna letelica FPV, koja je dobila rečito ime „Upir“, dizajnirana je za napade u dubinu fronta, uključujući i sprečavanje snabdevanja municijom i uništavanje oklopnih vozila na zatvorenim pozicijama.

upir
upir

Glavni zadatak našeg razvoja je da udarimo neprijatelja na taktičkoj dubini kako bismo izolovali zonu borbe. Odnosno, želimo da blokiramo uslovni kvadrat od mogućnosti transporta municije, ljudstva i opreme kako bi borbu za neprijatelja učinili što težom i nepodnošljivijom. 

Druga prioritetna meta su tenkovi koji dejstvuju po nama sa zatvorenih vatrenih položaja, a koji se kriju od naših ATGM posada iza pregiba terena, dron će uspeti da pronađe takav cilj i pogodi ga zaronom sa visine, kaže predstavnik proizvođača.

Takođe je napomenuo da je prva serija, koja je delimično napravljena pomoću 3D štampača, testirana u zoni borbe.

Već je poznato da Upir može da nosi RPG-7 granate, kao što su ručne protivtenkovske granate PG-7VL, RKG-3M, kao i visokoeksplozivna fragmentaciona punjenja koja je vojska napravila direktno na frontu od epoksidnog lepka i frakcija.

Upir ili Gul od praslovenskog *opir, takođe vuh, vampir, krvopija je uobičajeni slovenski mitološki lik, založeni mrtvac koji ustaje iz groba noću te šteti ljudima i stoci, pije njihovu krv, šteti privredi.

Upir ili Gul u video igrici Might and Magic
Upir ili Gul u video igrici Might and Magic

Verovanje u duhove je bilo najrasprostranjenije na teritoriji Južne Rusije (savremena Ukrajina). Verovalo se da mogu izazvati glad, pomor, sušu. Upir otprilike odgovara vampiru u zapadnoevropskoj mitologiji i ima mnogo zajedničkog sa gulom u istočnoslovenskoj tradiciji, ali u 19. veku ovi likovi su se jasno razlikovali.

Predstavnik proizvođača nije precizirao vremenski okvir za puštanje novog drona u službu ruske vojske, ali kao što vidimo, Upir je pronašao kome će da sisa krv.

4 KOMENTARA

  1. Боже милостиви буди браћи Руској заштита и води их као што си водио Израиље преко пустиње и дању и ноћу.Амин.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave