NaslovnaNovostiUkrajina: Oborili smo još jedan ruski lovac-bombarder - Još jedan Su-34 manje...

Ukrajina: Oborili smo još jedan ruski lovac-bombarder – Još jedan Su-34 manje na istočnom frontu

Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk javio je putem svog Telegrama da je ukrajinsko vazduhoplovstvo uspelo da obori još jedan ruski lovac-bombarder Su-34 koji je leteo u blizini istočne linije fronta.

“Minus još jedan Su-34 na istočnom frontu“, stoji u poruci na Telegramu bez ikakvog daljeg dokaza i objašnjenja.

Suhoj Su-34, poznat kao Fullback u izveštajima NATO-a, služi kao primarni ruski lovac bombarder na frontu, dizajniran prvenstveno za precizne udare na kopnene ciljeve sa navođenim bombama dugog dometa ili vođenim projektilima.

Opremljen naprednim radarskim sistemima, Su-34 je sposoban da raspoređuje savremene ruske rakete vazduh-vazduh i navođene bombe.

Osmi oboreni ruski lovac za dve nedelje

Ovim najnovijim udarom već govorimo o osmom modernom avionu oborenom u poslednje dve nedelje.

Ukrajinci tvrde da su 17. februara uništile dva Su-34 i jedan Su-35, a sutradan još jedan lovac Su-34. Ukrajinci su navodno takođe 19. februara oborili Su-34 i Su-35S u istočnom pravcu. Prema tvrdnjama istog gospodina, Oleščuka, ruski pilot Su-35 je poginuo na moru. Drugi avion pao je severno od okupiranog Mariupolja.

Svaki avion prema spoljnim kupcima dolazi sa cenom od oko 36 miliona dolara, a Su-35 je jedan od najskupljih aviona u ruskoj vojsci.

Prema podacima Generalštaba Ukrajine, u periodu od 24. februara 2022. do 21. februara 2024. ukrajinske snage uništile su 338 aviona i 325 helikoptera koji su pripadali ruskim snagama.

su 34 u bazi hmeim sirija
su 34 u bazi hmeim sirija

Nedavno je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Oleksandr Sirskij, rekao, povodom obeležavanja dve godine od početka eskalacije sukoba, da će ukrajinska vojska odgovoriti „asimetrično“, a ruska avijacija će se loviti metodama netipičnim za ukrajinske snage.

Izjava Sirskog usledila je samo dan nakon što je rusko vazduhoplovstvo izgubilo još jedan A-50 (ruski AwACS), koji je oboren 170 km od fronta iznad teritorije Krasnodarskog kraja, nemoguća udaljenost čak i za zvanične karakteristike sistema Patriot i ostalih isporučenih Ukrajini sa zapada.

„Mislim da ćemo u bliskoj budućnosti dati asimetričan odgovor ruskom okupatoru i u vazduhu. Goreće još ruskih aviona. Državni vrh čini sve što je moguće za to“ , rekao je Sirski.

Navodni crni niz koji uključuje rusko vazduhoplovstvo počeo je 22. decembra 2023. godine, kada su ukrajinska protivvazdušna odbrana istovremeno tvrdila da je uništila tri lovačka aviona Su-34 u zoni Hersonske oblasti.

Akcija ukrajinske vojske da dovede protivvazdušni sistem srednjeg dometa blizu fronta je hrabra ali ekstremno rizična taktika. Čak i da se dokaže da su zaista oborili ovoliko ruskih aviona, zauzvrat, poslednjih dana su ostali bez značajnog broja PVO sistema što su ruski izvori čak i video dokumentovali.

nasams
nasams PVO

Naime, neki od nastradalih su PVO sistemi Patriot, NASAMS ali i S-300 u službi Oružanih snaga Ukrajine. Poređenja radi, za cenu jednog NASAMS PVO sistema možete kupiti čak 8 aprata Su-34.

Sa druge strane, Patriot baterija košta oko 1,1 milijardu dolara: 400 miliona dolara za sistem, 690 miliona dolara za rakete – cena jedne rakete se procenjuje na 4,1 milion dolara.

7 KOMENTARA

  1. Koliko rusija ima aviona pa to su zapravo samo nagadjanja i pretpostavke.Ne kupuju ih pa da imaju tacan podatak.Oboriti osam aviona blizu fronta a pritom niti jedan jedini dokaz pa to su ocite lazi.Prozvodnja ruske artiljerije se krece i do 4,5 miliona granata godisnje zapravo to su Nato procene

  2. Rusija moze da priusti sebi taj gubitak jer ima aviona u izobilju zato oslobadja svakodnevno fusko stanovnistvo od nacizma u dombasu uskoro ce citav dombas napokon bit slobona teritorija a nacisti iz istog procerani u ostatak ukrajine

    • U izobilju, a imaju oko 100 takvih aviona u operativnoj upotrebi 😂
      Rusija u izobilju nema ni artiljerijskih granata 152mm koje mora da kupuje od S. Koreje, a kamoli aviona poput Su-34, koji su nekoliko hiljada puta složenija stvar za proizvodnju od glupave 152mm granate.

  3. Ako ce mo realno, ti avioni dnevno nadlecu liniju fronta vise puta zaredom, ima ih stotinak, ako ne i vise po reonima, pa realno i da ispaljuju naslepo pogodi ce kad tad neki avion.
    Poredjuju sada ukraince ko da ih supermen pravio, a tesko da bilo kojim pvo i radarskom jedinicom ne komanduje amer ili evropljanin.

  4. И да нацистима и конвертитима верујемо на реч. Зашто нису сликали дроновима или њихове газде сателитима место пада, могу војника да усликају, а не могу онолики авион.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave