NaslovnaNovostiUkrajina na sve načine nastoji da smanji artiljerijsko vođstvo Rusije od 12...

Ukrajina na sve načine nastoji da smanji artiljerijsko vođstvo Rusije od 12 prema 1 sa početka godine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će ukrajinska vojska moći da odbije rusku vojsku kada se “prednost okupatora u artiljeriji značajno smanji”.

Intenzitet upotrebe artiljerije Rusa krajem prošle i početkom ove godine bio je 12 prema 1, a sada je prednost Rusa 6:1. Ovaj jaz je i dalje veliki, izjavio je Zelenski na konferenciji za novinare 25. februara u Kijevu, na Forumu „Ukrajina“, navodi američka publikacija Suspilne.

paladin m109a6 155mm
paladin m109a6 155mm

„Moramo da dođemo do onih trenutaka kada smo imali pravilne operacije, kontraofanzive, kada smo imali 1 na 1,5-3. Tada ćemo moći da gurnemo Ruse. Dok ne bude takvog izveštaja, ili ćemo biti u odbrani, ili ćemo izgubiti (dnevno) 150-100 metara “, rekao je Zelenski.

Od početka rata, ruske snage su imale znatnu prednost i u artiljerijskim oruđama i u projektilima. Iako su ukrajinske trupe dobile artiljerijske sisteme od partnera, njihov broj još uvek nije dovoljno velik da sustigne Rusiju u ovoj kategoriji naoružanja.

Pored toga, mnogi ukrajinski artiljerijski sistemi izgubili su, usled intenzivne upotrebe, svoje originalne kvalitete (naročito zbog habanja cevi) što je narušilo njihovu projektovanu preciznost i domet.

U pismu Evropskoj uniji, ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da je njegovoj zemlji potrebno oko 200.000 granata od 155 mm mesečno. Ukrajina ne koristi više od 2.000 projektila dnevno duž cele svoje linije fronta od 1.500 km u pokušaju da odbije ruske napade, navodi se u pismu koje je objavilo američko glasilo Blumberg, 31. januara.

Očekivano, stižu ohrabrujući izveštaji za Ukrajinu

U januaru je francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu obavestio da će njegova zemlja tokom 2024. i početkom sledeće godine proizvesti 78 samohodnih haubica Cezar za potrebe ukrajinske vojske.

Francuska je takođe pokrenula međunarodnu inicijativu za podršku Ukrajini artiljerijom.

lancet udara po samohodnoj francuskog haubici caesar 155mm
lancet udara po samohodnoj francuskog haubici caesar 155mm

Češka Republika je identifikovala pola miliona projektila od 155 milimetara i 300.000 projektila od 122 milimetara, rekao je predsednik Petr Pavel 17. februara. Ali, još uvek nema evropskog konsenzusa jer bi ova municija dolazila izvan Evropske unije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave