NaslovnaNovostiU Ukrajinu će ponovo početi da se sliva municija; Odakle dolazi novih...

U Ukrajinu će ponovo početi da se sliva municija; Odakle dolazi novih 800.000 granata?

Prošle nedelje je češki predsednik Petr Pavel objavio saopštenje koje je Kijevu dalo nadu da će neometano nastaviti borbu: stotine hiljada artiljerijske municije su identifikovane u inostranstvu, koje bi sponzori sukoba mogli da prenesu u Ukrajinu.

Češki predsednik Petr Pavel, bivši predsednik Vojnog komiteta NATO, izjavio je 17. februara, tokom bezbednosne konferencije u Minhenu, da je Češka u inostranstvu identifikovala oko 800 hiljada artiljerijskih granata koje bi mogla da prebaci Ukrajini, navodi češko izdanje Irozhlas.

Petr Pavel takođe objašnjava da se municija mora kupiti i izjavljuje da je uveren da će Ukrajina uspeti da finansira ovaj napor, zajedno sa partnerima kao što su SAD, Nemačka, Švedska ili druge zemlje poput nabrojanih.

„Identifikovali smo pola miliona komada municije od 155 milimetara i 300.000 komada municije od 122 milimetra“, rekao je Pavel.

Praktično, ako se proces materijalizuje, nabavka će daleko premašiti isporuke Evrope u poslednjih godinu dana, koja je Kijevu uspela da pošalje nešto više od 500 hiljada projektila (od milion granata kojima su se nadali i lakoverno obećali zvaničnici država EU i oni u Briselu)..

155 mm za m777a2 haubicu
155 mm za m777a2 haubicu

Izvor u ukrajinskim bezbednosnim snagama potvrdio je informaciju koju je objavio češki predsednik, navode njihova glasila. Sagovornik ukrajinskih medija je otkrio da je planirano da se ovi projektili isporuče iz Južne Koreje i Južne Afrike. “Štaviše, vrednost takvog ugovora je približno dve milijarde dolara“, naveo je sagovornik izdanja.

On je dodao da je češki predsednik objavio informacije kako bi ubedio Francuze da daju novac za projekat. Poslednjih meseci se priča da Pariz blokira kupovinu bilo kakve neevropske opreme za ukrajinske oružane snage.

800 hiljada projektila bi donekle pomoglo ukrajinskoj vojsci

Politiko je početkom ovog meseca pisao da je Češka zainteresovana za artiljerijsku municiju iz Južne Koreje, Turske ili Južnoafričke Republike.

Ako to prođe, akvizicija bi bila značajna za Kijev. U obraćanju Evropskoj uniji, ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da je njegovoj zemlji potrebno oko 200.000 granata od 155 milimetara mesečno.

Međutim, što se tiče nabavke ove partije municije, ona bi mogla imati podršku zapadnih država. Češki predsednik je rekao i da iz iskustva sa sličnim projektima sa Danskom, Holandijom i Kanadom zna da takav model nabavke funkcioniše brzo, efikasno i pouzdano.

haubica 122 mm d 30
haubica 122 mm d 30

“S obzirom na atmosferu na Minhenskoj konferenciji, mislim da ne bi trebalo da bude problema u prikupljanju dovoljno sredstava za završetak ove transakcije”, dodao je Petr Pavel.

Podsećamo, briselski zvaničnici su već potvrdili da će do 31. marta 2024. godine Evropska unija uspeti da pošalje samo 52 odsto od milion granata koje se obavezala da će isporučiti Ukrajini. Čini se da će cilj biti ostvaren tek na kraju 2024. godine, priznaju zvaničnici Unije.

Oružane snage Ukrajine tvrde da su uspostavile samostalne popravke haubica M777

Komanda logistike Oružanih snaga Ukrajine najavila je početak remonta vučenih haubica 155 mm M777 u zemlji. “Ovo je još jedan korak ka osiguranju da Ukrajinci postanu nezavisni u održavanju naoružanja prenetog od zapadnih partnera,” navodi poljsko izdanje Defense24.

Kako je navedeno, Oružane snage Ukrajine su trebale da dobiju oko 200 primeraka ove haubice (iako je ukupno proizvedeno oko 1000 primeraka). Mnoge od njih su uništene ili oštećene kao rezultat kontrabaterijske vatre Oružanih snaga Rusije i dejstva ruskih dronova, što je dovelo do potrebe da se ovo oružje pošalje van Ukrajine na popravku.

“Početak samopopravke M777 na ukrajinskoj teritoriji je veoma dobra informacija, jer će to značajno ubrzati njihov povratak na front,” napominje se u publikaciji.

Ističe se da će rezultat zavisiti od kvaliteta obavljenog posla. Pošto su mnoge komponente M777 napravljene od titanijuma, a ne od čelika ili aluminijuma, potrebno je posebno kvalifikovano osoblje.

Najverovatnije, popravka neće biti moguća bez uvoza ključnih komponenti iz inostranstva. Međutim, ovo je još jedan korak u korist nezavisnosti Ukrajine, piše u publikaciji.

lancet ka m777 ilustracija
lancet ide ka m777 ilustracija

M777 je vučena haubica britanskog dizajna koju proizvodi BAE Systems, razvijena za američku vojsku sa ciljem da zameni starije artiljerijske sisteme M198 od 155 mm. Od 2002. godine isporučeno je više od 1.000 primeraka.

Ključna karakteristika haubice je njena mala težina od 4,2 tone, upravo pošto su neki elementi M777 napravljeni od titanijuma umesto čelika.

Domet je 24,7 km pri gađanju standardne municije, a 30 km kada se koriste projektili sa generatorom gasa, odnosno 40 km kada se koristi precizno vođena municija M982 Excalibur.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave