NaslovnaNovostiExcalibur, isporučen od SAD, DNR identifikovala kao „najopasnije“ oružje dato Ukrajini

Excalibur, isporučen od SAD, DNR identifikovala kao „najopasnije“ oružje dato Ukrajini

Ranije ovog meseca, SAD su najavile ogromni paket vojne pomoći za Ukrajinu od 2,85 milijardi dolara, uključujući nekoliko naprednih sistema naoružanja poput borbenih vozila pešadije Bredli i projektila Sea Sparrov koji nikada ranije nisu bili poslati u Kijev.

Pored ogromne vojne pomoći, Vašington razmatra slanje najsavremenijih oklopnih vozila Striker i lobira kod svojih nemačkih kolega da nateraju Berlin da oslobodi svoje tenkove Leopard-2 za Ukrajinu.

m982 excalibur
m982 excalibur

Međutim, uprkos tome što su oprema koja menja igru, oni ne plaše miliciju Donjecke Narodne Republike (DPR) koliko artiljerijske granate navođene američkim oružjem.

Milicija DNR rekla je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da su navođene artiljerijske granate M982 Excalibur potencijalno najopasniji deo američke vojne pomoći Ukrajini i da moraju biti uništene dok su još u skladištima.

„Ovo je verovatno najopasniji deo isporuke. Ova municija je opremljena tragačem i može prilagoditi svoju putanju leta kada se približi cilju. Oni su vođeni GPS-om“, rekao je portparol Narodne milicije DNR.

ukrajina dobija 155mm m982 vođene granate pbk bojeva glava 23 70 km domet
ukrajina dobija 155mm m982 vođene granate pbk bojeva glava 23 70 km domet

„Može postojati samo jedna kontramera – efikasne kontrabaterijske aktivnosti, sa udarima na skladišta u kojima se ta municija čuva i vozila koja je transportuju do lansera. Mora se sprečiti da se isporuče na vatrene položaje“, dodao je on.

DNR predstavnik je takođe rekao TASS-u da oklopna vozila američke proizvodnje „Strajker“ nisu „ništa posebno“, a njihovo snabdevanje prokijevskim snagama samo služi da istakne činjenicu da ukrajinskim oružanim snagama ponestaje oklopnih vozila.

Saopštenje šefa milicije DNR dolazi u vreme kada se vode intenzivne borbe u Donjeckoj oblasti u istočnoj Ukrajini. Ukrajinski predsednik Zelenski rekao je 13. januara da je „neprijatelj“ usmerio svoje najveće snage u ovom pravcu.

633861296427060019eefb15

Iako paket vojne pomoći uključuje opremu poput Bredlija, oklopnih transportera M113, samohodnih haubica M109 Paladin, haubica M119 od 105 mm, protivvazdušnih projektila RIM-7 i avionskih raketa Zuni, fokus DNR-a na M982 Excalibur se može tumačiti kao dokaz njegove preciznosti i smrtonosnosti.

Isporuka raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS), raketnog sistema za višestruko lansiranje M270 (MLRS) i haubice M-777 od 155 mm iz vojnih zaliha Sjedinjenih Država uveliko je pomogla Ukrajini u promeni putanje sukoba. Većina haubica NATO standarda 155 mm mogu ispaliti M982 Ekskalibur.

Što se tiče M982 Excalibur, razvoj ovog oružja bio je zajednički napor između BAE Sistems i Raytheon-a. BAE Sistems pravi telo, bazu i nosivost, a Raytheon snabdeva sistemima za navođenje.

PrekoTASS

4 KOMENTARA

  1. Mora se raditi na što bržem uvodjenju samohodne haubice 2S35 Koalicija,jer ovako se samo gube ljudi i tehnika,a moglo se i moralo to izbjeći!Pitam se u čemu je ‘usko grlo’kod Rusa u razvoju i uvodjenju takvih i sličnih oružanih sistema,koji će i po kvalitetu parirati zapadnim!U Rusiji nikada nisam bio,ali je opšte poznato da imaju veliki broj kvalitetnih specijalista za različite sektore u vojnoj industriji!Možda je onda problem u nasljedjenoj birokratiju,korupciji ili nedostatku novca(u šta sumnjam)!Stvarno ne znam!

  2. Ishod se zna. Granica ce biti na Dnjepru, celom dužinom kroz Ukr. Cena za obe strane, kao i vreme trajanja rata, još se ne zna.

  3. Христос се Роди.Драга браћо Руси Бог милодтиви вас чува на Његовом послушању а ми се молимо Теби милостиви Боже да сачуваш Свој грешни и православни род.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave