NaslovnaNovostiImamo jasnu prednost, Kalašnjikov je najbolje oružje na svetu, izjavio je Šojgu

Imamo jasnu prednost, Kalašnjikov je najbolje oružje na svetu, izjavio je Šojgu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je grupu snaga koje su zauzele ukrajinski grad Avdijevku u februaru posle višemesečne stalne opsade.

Šojgu je pred ruskim vojnicima pohvalio automat Kalašnjikov, nazvavši ga najboljom na svetu.

„Što se tiče odnosa snaga, danas imamo prednost na našoj strani“, rekao je Šojgu, prenosi Interfaks, koji je preneo da je ruska vojska zaplenila nekoliko komada „strane vojne opreme“ koju je Šojgu trebalo da pregleda. Međutim, u izveštaju se ne precizira o kakvoj se vojnoj opremi radi.

Šojgu je dalje na skupu izjavio da je kalašnjikov najbolje oružje na svetu. „Celom svetu je jasno da je najbolja jurišna puška kalašnjikov“, rekao je šef ruskog Ministarstva odbrane. Pušku Kalašnjikov skoro svi na svetu već uveliko smatraju legendom zbog svoje svestranosti i pouzdanosti.

Kako prenosi agencija Interfaks, komandant grupe snaga „Centar“ Andrej Mordvicev podneo je izveštaj Šojguu u kojem je izjavio da ruske trupe nastavljaju ofanzivu nakon zauzimanja Avdijevke. On je, međutim, rekao i da ukrajinska artiljerijska vatra nije prestala, uprkos tvrdnjama Kijeva da joj ponestaje municije.

Međutim, sa druge strane stižu tvrdnje da je uloga municije bila odlučujuća u gubitku Avdijevke. Nedostatak municije, pisao je početkom februara Njujork tajms u pokušaju da nađe opravdanje i najavi gubitak uporišta, doveo je do toga da ukrajinska vojska prestane da napada male grupe Rusa na frontu jer ne može da priušti da troši municiju na tako mali broj vojnika.

ukrajinci pokusavaju da obore ruske bespilotne letelice vezujuci automate kalasnjikov u 22bukete22
ukrajinci pokusavaju da obore ruske bespilotne letelice čak i vezujuci automate kalasnjikov u bukete

Tokom tačno dve godine sukoba u Ukrajini, uglavnom se pisalo o tenkovima, artiljerijskim sistemima, raketama, vazduhoplovstvu, dronovima i drugim manje ili vise modernim većim sistemima.

O osnovnom, streljačkom oružju, osim ponekih senzacionalističkih vesti kada bi se na društvenim mrežama pojavio snimak nekog esktravagantnog primerka, malo je ili nimalo pisano.

No, ako se pažjlivo prate svi vizuelni zapisi sa fronta, pada u oči da obe strane, još od februara 2022, u 99% slučajeva isključivo koriste ”staro, dobro” automatsko oružje sistema Kalašnikov.

Kao opravdanje se može uzeti činjenica da su obe suprotstavljene armije godinama bile u sastavu jedne celine pa samim tim i naoružane jednoobraznim oružjem. Kao relikt tog vremena, i Rusi i Ukrajinci raspolažu verovatno neiscrpnim rezervama istog oružja i municije.

No, ako pažljivije analiziramo sukobe širom sveta do početka ”specijalne vojne operacije”, možemo zaključiti da je jeftini, pouzdani Kalašnikov uglavnom i tamo preovlađivao.

Katastrofa sa 5.56mm Heckler & Koch G36 u opremi nemačke 3. čete 373. padobranskog bataljona u Afganistanu 2. aprila 2010, samo jedan od primera da je jedno marketing a drugo – borbeno iskustvo.

Najpopularnije pešadijske puške svih vremena (Top 5)
Ak-47

Kada govorimo o ostalim medijskim favoritima, uključujući i američki M4,  koje hvale i mnogi naši analitičari, treba reći da ni jedan od njih nije imao prilike da se iskaže u krajnje surovoj borbenoj sredini u dužem vremenskom periodu, uz dugotrajna dejstva, do granica iscrpljenja projektima predviđenih resursa.

Tako se i dalje svi tvrdoglavo drže proverene ’’mašine’’ zasnovane na principima starim skoro osam decenija!

Pri tome, treba uzeti u obzir da je ’’stota serija’’ Kalašnikova obuhvatila praktično sve aktuelne kalibre i municiju tako da prema raspoloživoj logistici treba samo odabrati odgovarajući model.

1 KOMENTAR

  1. Dok ne smisle nesto novo osnova AK 47 je stvarno neprevazidjena,jeftino jednostavno a efikasno.Naravno ima i boljih varijanti,al kad se uzme cena puta količina,pa odrzavanje,ovo je ipak oružje koje i dalje može da „trči”……

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave